Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев: Призивите за преврат са слухове, а импийчмънтът може да напълни площадите

Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работел за интересите на България”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като участва в годишната конференция на началника на отбраната.

"Аз на кой премиер да вярвам? На този, който предния ден каза, че още декември месец е свалил доверието си от мен или на този, който вчера каза, че не води война с мен", попита президентът Радев.

“Премиерът от предния ден каза, че е свалил отдавна, от декември, доверието от мен, а управляващите в своите самопризнания днес казват, че от три години те водят война с мен, откакто съм станал президент, а вчера премиерът казва, че нищо подобно няма, работим прекрасно. Струва ми се, че живеем в някаква държава на абсурдите“, посочи президентът.

По думите на Румен Радев още от самото начало, когато е искал да работи с правителството, му е било отказвано присъствие на министри, срещи и много други участия в инициативи, а на сутринта след сваляне на доверието от правителството с писмо на министър-председателя за участие в конференция с японския бизнес е изпратен министърът на икономиката.

Държавният глава посочи, че никога досега зад граница или пред чужденци по какъвто и да е повод не е казал лоша дума за България и за българското правителство и няма да го направи, защото така и трябва да е. „Що се отнася до кривиците – разбира се, че ще си ги казвам“, допълни президентът. Румен Радев подчерта, че отдавна работи в помощ на икономическата дипломация при своите срещи и за убеждаване на партньори, президенти, премиери и бизнеса, за да инвестират в България.

Аз съм работил и винаги работя за интересите на България“, категоричен беше държавният глава. Румен Радев даде пример с посещението си в Русия миналата година, когато е убедил президента Владимир Путин, че цената на природния газ за България не е справедлива и трябва да се намали чувствително.

Призовах няколко пъти правителството да използва този политически пробив и да го превърне в успех и е крайно време това да се случи, допълни Румен Радев.

Отговаряйки на въпроса как ще работи отсега нататък с правителството: "Въпросът е не какво ще правя аз. Въпросът е какво ще правим всички ние, българите. Ще си върнем ли законите, ще си върнем ли държавата, ще си върнем ли справедливостта, ще си върнем ли роднините зад граница?"

Радев отказа да коментира твърденията за готвен преврат, но коментира намеренията на депутатите да обмислят процедура по импийчмънт.

Импийчмънтът няма да напълни язовирите или хладилниците на хората, нито ще вдигне пенсиите, най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението“, добави държавният глава.

„По Конституция президентът има право да отправя обръщение когато реши и по каквато тема реши”, обърна внимание той.

Управляващите казаха, че от три години, откакто съм президент, водят война с мен. Когато аз исках да работя с тях, ми отказваха срещи, а щом казах, че отказвам да работя с тях, ми пращат министри“, допълни президентът.

Като абсолютно несъстоятелни твърдения президентът определи коментарите, че свалянето на доверието от правителството е възможност да се отложи влизането ни в механизма за еврозоната.

След обръщението на президента Румен Радев във вторник, в което той свали доверието си от правителството, в социалните мрежи и някои медии се появиха спекулации за възможен държавен преврат.

Румен Радев заяви още, че забраната съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щати е изцяло в правомощията на Държавния департамент.

Президентът Радев отговори и на въпроси, свързани с приетите по-рано днес от парламента поправки в закона за БНБ.

"Когато говорим за Еврозоната, трябва да са ясни няколко неща - това е заложено и в Лисабонския договор - в крайна сметка всички държави-членки трябва да се присъединят към Еврозоната, но за целта трябва да имаме един пълноценен и интегриран Европейски съюз. Тук обаче въпросът опира и до възможностите на отделните държави и там, където се фокусира общественото внимание, това е дали ще се повишат цените - това изместване на фокуса. По-големият проблем е на друго място. Аз го споменах дори по време на посещението ми в Португалия. Убеден съм, че няма да има някакво голямо несъответствие на цените, защото ние сме във Валутния борд и това ни предпазва. Въпросът е какво правим след това", каза Румен Радев.

"Когато Португалия се присъедини към ЕС, години наред имаше икономически възход, но, влизайки в Еврозоната, изпаднаха в много дълбока стагнация и така около 12 години и чак последните две-три години започнаха да излизат от нея. Така че въпросът е достатъчно конкурентноспособна ли е икономиката ни да се развива и то прогресивно в Еврозоната, защото тогава ние вече губим част от механизмите, с които подпомагаме икономиката ни. Ето защо очаквам правителството да води разяснителна кампания за това не дали ще се повишат цените, а дали това, което прави и ще прави за нашата икономика, ще доведе до нейната конкурентноспособност и устойчивост в Еврозоната. Ето там трябва да бъде фокусът'', добави държавният глава.

"Ако говорим за пропуснати ползи, мога да ви кажа, че аз отдавна работя в помощ на българското правителството. Цялата икономическа дипломация, която водя - всички тези срещи, убеждения на партньори, президенти, премиери, на бизнеса да инвестират в България, всичко това го правя. Винаги съм работил за интересите на България'', подчерта държавният глава. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!