Парламентът прие промените във Валутния закон - влезем ли в ERM II курсът на лева НЯМА да е фиксиран

Бащата на валутния борд Стив Ханке предупреди: Бойко Борисов ФАЛИРА България!

Депутатите приеха на второ четене промените във Валутния закон, с които се изменя Законът за Българската народна банка.
Текстовете гласят, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Новата разпоредба гласи, че от датата на влизане на България в чакалнята на еврозоната - т.нар. механизъм за обменните курсове и ЕРМ-2, официалният валутен курс на лева към еврото ще бъде равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно резолюцията на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове и на икономическия паричен съюз в Амстердам и споразумението в  националните централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове.

На практика това означава, че други държави ще може да искат промяна на сегашното фиксирано съотношение на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лв

Текстът породи съмнения, че под натиска на страните от еврозоната България ще бъде принудена да се отклони от сегашния курс, което да доведе до обезценяване на българския лев и спестяванията на гражданите и фирмите.

Тези опасения бяха подсилени и от начина, по който се прави промяната. Вносители са депутати от ГЕРБ начело с Менда Стоянова, като по този начин се заобикаля общественото обсъждане.

Управителят на БНБ Димитър Радев успокои тогава, че въпросната промяна е техническа и с нея се осигурява съответствие на нашето законодателство с европейската правна рамка, което било задължително изискване за присъединяване към валутно-обменния механизъм.

Миналата седмица парламентът прие решение, с което даде мандат на управителя на БНБ и на финансовия министър в преговорите с Европейската централна банка и страните от еврозоната да гласуват позиция единствено при при курс на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лв.

"С това даваме ясен сигнал и на нашите европейски партньори, и на българските граждани, че ние желаем да влезем в еврозоната, но не на всяка цена, отбеляза след гласуването тогава Йордан Цонев от ДПС, който е съвносител с ГЕРБ на проекта за решение.

Законодателната промяна е техническа, свързана със синхронизиране на българското с европейското законодателство и задължително условие за влизане на страната ни в ERM II, настоя финансовият министър Владислав Горанов. Той увери, че България няма да влезе в чакалнята на еврозоната, ако й бъде наложен друг крус, различен от сегашния. 

Въпреки това парламентът задължи със специално решение финансовия министър и управителя на БНБ да защитават настоящия курс – 1.95583 лв. за 1 евро, пред финансовите министри на еврозоната и Европейската централна банка при преговорите за присъединяването на България към общата европейска валута. Ако се окаже, че курсът трябва да бъде променен, тогава страната ще се откаже от приемането на еврото.

С гласуваните днес промени страната ни просто изпълнява процедурата, по която всяка държава- членка на Европейския съюз трябва да мине, за да приеме единната европейска валута.

Окончателните промени във Валутния закон предвиждат още митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те ще получават по служебен път информация за длъжници на държавата. Те, от своя страна, няма да могат да напускат страната с повече от 30 хиляди лева в себе си.

Друга промяна във Валутния закон предвижда и допълнителна глоба за лицата, които не декларират изнасянето на благородни метали и скъпоценни камъни. Предвиденото наказание е 1/5 от стойността на металите.
При 127 гласували депутати в зала, 91 подкрепиха промените във Валутния закон, 36 бяха против, като нито един не се въздържа.

Бащата на валутния борд проф. Стив Ханке предупреди: Брюксел ви натиска за еврото, за да отмъкне валутните резерви на България

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...