Светлана Шаренкова: Много шум за нищо

Проф. Светлана Шаренкова

Точно така може да бъде описано първото обявяване от страна на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео на български висш държавен служител, заподозрян в корупция, който е със забрана да посещава САЩ.

Посочен с пръст от върха на властта във Вашингтон е не министър, депутат или олигарх, а… съдията Андон Миталов, за когото едва ли някой е чувал извън тесните правни среди.

Заявеното ден по-рано от посланик Херо Мустафа обявяване на персона нон грата бе очаквано с интерес от българската публика, а очакването на обществото ни бе за тектонична промяна – за посочване на наистина знакова фигура.

Само такова действие би успокоило и удовлетворило зажаднелия за справедливост и ощетяван три десетилетия от прехода българин.

Само такова действие би породило доверие към САЩ, че те действително като партньори подкрепят борбата с корупцията у нас.

И че не налагат избирателен подход на принципа „Кучи син, но наш кучи син”, с който Щатите често са защитавали диктаторски и/или крадливи режими, стига към момента да са им удобни. Избирателният подход към справедливостта и демокрацията и каубойският маниер на дипломация само ще засилят недоверието на българина към американския модел на „партньорство”.

Впечатление прави, че в изявлението няма конкретни обвинения срещу магистрата Миталов, жена му и дъщеря му. Но безпогрешно всички медии направиха връзката между черния печат и семейството му с това, че той пусна разследвания за шпионаж председател на НД „Русофили” Николай Малинов да посети Русия и да получи орден от руския президент.

И сигурно тук е разковничето – това е предупреждение към всеки в държавната йерархия, който дръзне да не играе по свирката на Вашингтон. Ако за един подпис върху теб се стоварва цялата мощ на Държавния департамент, какво ли ще се случи с хората, които развиват отношенията с Русия.

Как ли властта ще отстоява стратегическите енергийни проекти?

Но днешният свят се променя динамично, става многополюсен, наред със САЩ водещи фактори в него са Русия, Китай, с които е наш национален интерес да поддържаме активни, равноправни и стратегически връзки. България не е васална колония, за да ни свеждат отгоре (и отдалече) кой е виновен, кой корумпиран и кой е целият в бяло. България се нуждае от реална борба с корупцията, а не от нейна имитация с цел (гео)политическо сплашване на инакомислещи.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...