Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Светлана Шаренкова: Много шум за нищо

Проф. Светлана Шаренкова

Точно така може да бъде описано първото обявяване от страна на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео на български висш държавен служител, заподозрян в корупция, който е със забрана да посещава САЩ.

Посочен с пръст от върха на властта във Вашингтон е не министър, депутат или олигарх, а… съдията Андон Миталов, за когото едва ли някой е чувал извън тесните правни среди.

Заявеното ден по-рано от посланик Херо Мустафа обявяване на персона нон грата бе очаквано с интерес от българската публика, а очакването на обществото ни бе за тектонична промяна – за посочване на наистина знакова фигура.

Само такова действие би успокоило и удовлетворило зажаднелия за справедливост и ощетяван три десетилетия от прехода българин.

Само такова действие би породило доверие към САЩ, че те действително като партньори подкрепят борбата с корупцията у нас.

И че не налагат избирателен подход на принципа „Кучи син, но наш кучи син”, с който Щатите често са защитавали диктаторски и/или крадливи режими, стига към момента да са им удобни. Избирателният подход към справедливостта и демокрацията и каубойският маниер на дипломация само ще засилят недоверието на българина към американския модел на „партньорство”.

Впечатление прави, че в изявлението няма конкретни обвинения срещу магистрата Миталов, жена му и дъщеря му. Но безпогрешно всички медии направиха връзката между черния печат и семейството му с това, че той пусна разследвания за шпионаж председател на НД „Русофили” Николай Малинов да посети Русия и да получи орден от руския президент.

И сигурно тук е разковничето – това е предупреждение към всеки в държавната йерархия, който дръзне да не играе по свирката на Вашингтон. Ако за един подпис върху теб се стоварва цялата мощ на Държавния департамент, какво ли ще се случи с хората, които развиват отношенията с Русия.

Как ли властта ще отстоява стратегическите енергийни проекти?

Но днешният свят се променя динамично, става многополюсен, наред със САЩ водещи фактори в него са Русия, Китай, с които е наш национален интерес да поддържаме активни, равноправни и стратегически връзки. България не е васална колония, за да ни свеждат отгоре (и отдалече) кой е виновен, кой корумпиран и кой е целият в бяло. България се нуждае от реална борба с корупцията, а не от нейна имитация с цел (гео)политическо сплашване на инакомислещи.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!