САЩ разбиха корупцията в България! Майкъл Помпео: Съдия Миталов, пуснал Николай Малинов в Русия, е със забрана да влиза в САЩ

Обявени са и имената на съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция", се казва в изявлението на държавния секретар на САЩ

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който пусна арестувания лидер на НД "Русофили" Николай Малинов да отиде в Русия, е със забрана да влиза в САЩ. Това обяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в нарочно изявление, разпространено от американското посолство в София.

Ето пълния текст на изявлението на държавния секретар Майкъл Помпео:

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупцияВ качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Епицентър.бг припомня:

Скандалът около съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов избухна на 4 ноември, когато стана ясно, че той е пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември.

Тогава стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е наградил с орден "Дружба" обвинения в шпионаж у нас в полза на Москва Николай Малинов. Наградата му бе връчена в Деня на народното единство за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров даде съдия Миталов на Инспектората на ВСССигналът до Цацаров за станалото е постъпил на 3 ноември от наблюдаващия делото прокурор. 

Адвокатите на Малинов са поискали на 28 октомври от съда да отмени изобщо забраната му за напускане на страната, като поводът е бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда. Ставало дума за две мероприятия – едно от 1 до 5 ноември и друго в края на месеца.

В определението си обаче съдия Миталов записал, че разрешава на Малинов да напусне страната само за исканите дати, без да се произнесе по искането за отмяна на мярката.

Според Цацаров той е пуснал Малинов да пътува до Русия в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

На 9 септември Николай Малинов бе задържан и обвинен в участие в престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност.

При разследването са събрани данни, че Малинов е участвал в схема за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната, обясни тогава главният прокурор Сотир Цацаров.

"Тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на РБ и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика.

Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси чрез различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов. Той е привлечен в качество на обвиняем за престъпление по чл. 105, ал. 1 от Българския наказателен кодекс. По отношение на господин Малинов прокуратурата взе мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 хиляди лева,“ обясни главният прокурор.

„Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската федерация. Организациите са две - „Общество двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания. По отношение на един руски гражданин, а именно Леонид Решетников е наложена забрана за влизане в пределите на Република България за срок от 10 години. Забраната е наложена от Държавна агенция „Национална сигурност“ по реда на Закона за чужденците в Република България“, добави тогава главният прокурор. 

Освен със случая "Малинов" Миталов е известен и като председател на тричленния състав на спецсъда, който в началото на миналата година осъди Росен Чолов - Чолата, бившият мъж на актрисата от "Под прикритие" Ирена Милянкова, на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Той призна за виновен Чолов в обвиненията за сводничество. Миталов е и един от съдиите, които гледа делото на бизнесмена Николай Банев.

В публичното пространство към този момент няма снимка на съдия Андон Миталов. Всички медии упорито търсят.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...