Двама са кандидати за ”черния списък” на САЩ

.

Ако беше станала авария в АЕЦ „Козлодуй“ щеше да има по-малка буря, отколкото от изявленията на американската посланичка Херо Мустафа и последвалото обръщение на президента Румен Радев към българския народ. Причината е проста: поне 80 на сто от българите чакат промяна. Каквато й да е, но промяна.
На всички им писна, освен на тези във властта, политиката и близките до тях, да сме последни по стандарт и първи по смъртност и корупция в Европа. Ние ли сме най-големите идиоти, та толкова години не можахме да се качим поне едно стъпало нагоре в черните класации?! Розовите твърдения на управляващите, че се развиваме прекрасно и живеем прекрасно, са балони и дъвки. И те не си вярват, защото най-добре знаят за какъв срив на институционалността става дума. По-страшен отколкото дори предполагаме.

И понеже хиляди българи си задават въпроса, кой ще бъде обявен от Държавния департамент за корумпиран и поради това нежелан в САЩ, нека поразсъждаваме върху думите на Н.Пр. Херо Мустафа. Тя каза: "САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност.

Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки.Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”.

В разследването по закона „Магнитски“ са обсъждани и коментирани две имена: Сотир Цацаров, доскорошен главен прокурор и Делян Пеевски, депутат от ДПС, олигарх и лице на кръга #Кой. Разследването продължава повече от две години. Събирани са документи, доказателства и свидетелски показания. Ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски”, - казва посланичката на САЩ. Това стеснява обсега до две лица, вече споменати.

Всеки може сам да предположи. Ако съдим по устойчивото присъствие на едно от имената в десетки скандали, предположенията добиват още по-конкретни очертания.

И ако - засега тезата е хипотетична, - се стигне до обявяване на едно от двете имена, не се съмнявайте, че земетръс ще удари статуквото у нас. Всички опити на управници и политици да се правят на спокойни са измамни. Защото след това обявяване ще последват още, обеща г-жа Мустафа. А тя само предава мнение от Белия дом през Държавния департамент. Защото резултатите по "Магнитски" се обявяват от президента на САЩ. Така е по закон.

Дали някой вярва в съвпадението, че американският посланик и българският президент говорят за едно и също в един ден? Ако смятте, че „да“ - не се обзалагайте, ще загубите.

Има нещо много тъжно в това очакване за промяна. Руснаците ни освобождаваха два пъти. Спорно или безспорно – въпрос на гледна точка. Посрещали сме и германците с хляб и съл на Орлов мост. Днес се надяваме пак отвън – в случая американците, да са следващите, които ни поднасят нещо, което би трябвало да извоювами сами. Наистина е тъжно. И унизително. Спомням си думите на Георги С. Раковски: Нашата свобода от нас зависи! Глухи ли сме? 

Огнян Стефанов 

П.П.  Забележете троловете каква активност ще развият. По тях ще се ориентирате, на кой му пари под краката...

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...