Доц. Сарийски: Населението ще е големият губещ при обезценяване на лева в чакалнята на еврозоната

.

„Когато става дума за пари, паниката никога няма да е излишна. Решението е едно, но то може да бъде променено, ако в хода на преговорите страната ни бъде притисната. В чакалнята на еврозоната – по смисъла на документите, които се цитират във въпросната поправка на закона, българският лев може да се отклонява до 15% от т.нар. „централен курс“.

Всяка една страна по споразумението има право да поиска промяна на този централизиран курс. По време на престоя в чакалнята може да бъде поискана промяна. Така хем вълкът ще е сит, хем агнето цяло“. Това обясни пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН, един от авторите на годишните икономически доклади на Академията. Коментарът му е по повод приетия в спешен порядък законопроект, който да успокои страховете, че фиксираният курс на еврото към лева няма да бъде променян, когато влезем в чакалнята на еврозоната или в самата еврозона. 

Според доц. Сарийски при евентуална промяна на курса почти няма да има плюсове, включително няма да има и кой знае какъв позитивен ефект за износа, каквито мнения бяха изразени:

„Основният губещ ще бъде населението. Евентуална обезценка на курса на лева означава само едно – внос на инфлацията, тоест, вносните стоки ще поскъпнат. И ако не се променят заплатите със същия темп, с който се променят цените на стоките, покупателната стойност ще намалее... Основните печеливши ще са хората от елита, защото това означава по-голямо задълбочаване на интеграцията, повече пари, кариерно израстване, сваляне от отговорност... Влизането в еврозоната означава - за всяка неприятност, която ще сполети българската икономика, ще можем да се оправдаваме с това, че сме в еврозоната и нямаме право на независима монетарна политика“. 

„Когато вкарате лева във валутен борд, това е все едно да го затворите в клетка, колкото да не хапе. Но когато го вкарате в еврозоната, това означава да го убиете, да го одерете и да направите кожата му на тъпан. Оттам връщане няма... Еврозоната е място, на което се взимат авторитарни решения, които далеч не са изгодни за всички страни, които са нейни членки... Еврозоната е не съвсем дисциплинирана структура, правилата там се изкривяват, но не за всички играчи“, посочи той.

По думите му негативите в еврозоната се споделят както между онези, които получават облагите, така и с онези, които не получават никакви облаги.

Почна се! Вот на безрезервно доверие? Масово обръщат левовете в евро и ги теглят, слагат в сейфове

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...