Какво още трябва да стане, за да подаде Горанов оставка?

владислав горанов_0

В третия кабинет на Борисов скандалите, свързани с работата и подопечните на финансовия министър, не спират, но той все е невинен

Ако има нещо, с което ще бъде запомнен третият кабинет на Бойко Борисов, това са постоянните скандали. Основен участник в повечето от тях е финансовият министър Владислав Горанов – било лично, било заради подопечните си. Парадоксът е, че колкото повече негативи носи той на кабинета, толкова по-плътно зад него застава премиерът. Това не е характерно за Борисов, който обикновено се разделя с верни хора за далеч по-невинни прегрешения. Очевидно нещо или няКой му пречи да постъпи по същия начин и с финансовия си министър. И това не е прословутата финансова стабилност, която служи за дежурно обяснение за необясними постъпки.

Всъщност Горанов

не би трябвало изобщо да е финансов министър

Първо, защото длъжността не покрива финансовите му изисквания. През 2014 г. той напусна парламента и политиката с аргумента, че там заплатата му е твърде ниска, а на 30 г. неговите колеги са станали милионери (по Бойко Борисов). Заплатата на финансов министър е по-ниска от депутатската, но Горанов не се оплаква и упорито стои на поста. Второ, никой така и не разсея слуховете за тесните му връзки с неуспелия шеф на ДАНС и депутат от ДПС Делян Пеевски, с когото той бе заснет да седи на една маса по времето, когато бе само зам.-министър на финансите. А уж Борисов много държи да пресича всякакви внушения за отношения с ДПС.

Но това са бели кахъри в сравнение със скандалите, в които Горанов се замеси като финансов министър – и лични, и професионални. Така и не стана ясно например защо той не се раздели с поста си, след като се разбра, че живее безплатно в луксозното жилище на своя кръстник, който се явява крупен бизнесмен и масон. Цяла плеяда „звезди“ на ГЕРБ си отидоха заради „Апартаментгейт“, само Горанов не мръдна. А ситуацията при него е особено деликатна, защото мащабният бизнес на хазяина му би трябвало да се контролира от НАП, която пък е подчинена на Горанов. Обяснението на Горанов за тази ситуация бе направо трогателно: „2012 г. си спомняте, че имаше едно неприятно земетресение, което разтърси Перник и стигна и до София като въздействие. Тогава с моето семейство живеехме на висок етаж в центъра на София. Стресът и уплахът, които изпитаха тогава невръстните ми деца и съпругата, ни накараха да се възползваме от предложението тогава на кръстника на мен и моите деца – г-н Сариев, да ползваме жилище, което той е купил с инвестиционна цел“. Още по-трогателно е признанието, че ако този факт го е притеснявал, той нямало да декларира жилището –

сякаш спазването на закона е по желание

Отделно се оказа, че Горанов е назначил сина на кръстника си във финансовото министерство. Но въпреки всички тези факти антикорупционната комисия заключи, че няма данни за конфликт на интереси и злоупотреба с влияние. А прокуратурата вече година продължава проверката по същия въпрос.

Най-големият скандал по времето на Горанов е безпрецедентното изтичане на лични данни на близо 5 милиона данъкоплатци заради безхаберието на НАП. В резултат на гафа страните от ЕС отказаха да обменят данъчна информация с България, а Комисията за защита на личните данни глоби НАП с 5 млн. лв. Финансовият министър обаче видя в НАПлийкс само криминално престъпление, извършено от хакери, както и конспирация – „управлението на ГЕРБ е

подложено на атака от злонамерени сили,

чиято цел е да разклатят правителството или да дестабилизират държавата, ако атаката е организирана отвън“. Той дори не уволни шефката на НАП, която не благоволи да прекъсне отпуска си и да се върне да се справя с негативите от скандала.

Горанов излезе сух и от скандала със субсидиите на партии, които се оказаха значително по-високи от определените в закона за бюджета. Разследване на „Шоуто на Слави“ разкри, че ГЕРБ, БСП, патриотите, ДПС и другите формации, представени в парламента, вземат не по 11 лева за всеки подаден за тях глас, а по 13.23 лв. Така за 2018 г. вместо общо 32 млн. лева правоимащите партии и коалиции всъщност са получили над 38 милиона.

Прокуратурата разпореди проверка как и кой е виновен за надплатените 6 млн. лв, но резултати още няма. Остана иронията на съдбата – точно

финансовото министерство да ощетява бюджета! 

След вдигналата се пушилка и последвалите законови поправки Горанов ехидно отбеляза: „След като 11 лв. на глас се струват на някого твърде много, да видим как ще се оправят с 1 лв. на глас”.

Позицията на финансовия министър не се разклати и покрай скандала с частните лотарии. Ако не беше войната между Васил Божков и неговите съдружници, така и нямаше да разберем, че от 2015 г. насам „Национална лотария“ и „Лотария България“ са плащали далеч по-ниски такси от събираните от държавния тотализатор за същия вид хазартни игри. Вече месец Държавната финансова инспекция изчислява колко са загубите от по-ниското облагане, а прокуратурата вече говори за 600 млн. лв. щети. Принципал на комисията по хазарта, която е проспала това, е финансовото министерство. И е наивно да се смята, че членовете й са действали на своя глава или че в министерството не са забелязали нищо години наред.  Отчайваща некадърност или нагла корупция? И в двата случая изходът трябва да е оставка. Засега обаче за такава не се говори. Горанов се оправдава, че Комисията по хазарта е колективен орган. Като удобно пропусна факта, че именно той назначава председателя на комисията. А във вихъра на скандала министърът излезе с предложение за промяна на таксата, което щеше да доведе до по-ниски постъпления за бюджета от всички видове хазартни игри. Привидно предложението му бе ставката да се вдига от 15% на 25%, само че да се начислява не върху събраните залози, а върху разликата между залозите и изплатените печалби. Експерти веднага пресметнаха, че по този начин облагането на хазарта ще падне с около 30%. Още на другия ден, под медиен натиск, Горанов оттегли предложението си. Борисов даже не го скастри.

За сметка на своята щедрост към хазартните фирми и партии финансовият министър не пропуска

да стъжни живота на фирмите, които се опитват да спазват закона

и чинно си плащат данъците. Повече от година той отказваше да се вслуша в предупрежденията на бизнеса, че изисквания на наредбата за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите са неизпълними и неоправдано скъпи. По груби сметки бизнесът трябва да направи инвестиции за поне половин милиард, за да може НАП да следи в реално време постъпленията. Наредбата бе многократно пренаписвана и отлагана. Стигна се дори до протести под прозорците на правителството, които очаквано доведоха до ново отлагане на наредбата недоносче. Въпреки всичко това Горанов отново е целият в бяло.

Всъщност най-голямото предимство на финансовия министър (поне в очите на премиера Бойко Борисов) навсякъде другаде по света би било голям недостатък – Горанов досега

не е планирал бюджет, който да може да изпълни

Обикновено се залагат високи капиталови разходи и нереално ниски приходи, хазната се оказва с огромни излишъци в края на годината, които се разпределят по абсолютно непрозрачен начин за скъпоструващи и спорни проекти. Така бяха уредени парите за „безплатното“ саниране, за 8-те американски изтребители, за довършването без търгове на магистрала „Хемус“…

Финансовият министър не обича да се отчита и да му се месят в плановете. Затова и повечето скандални идеи се прокарват през допълнителни и заключителни разпоредби на някой закон, между две четения в парламента, за да се избегнат обществените обсъждания. Последният случай са промените в закона за БНБ и заигравката с чувствителната за обществото тема за смяната на лева с еврото. Те веднага породиха опасения, че управляващите може да спазарят условията по начин, който да обезцени лева, а оттам и спестяванията в най-бедната страна в ЕС. Може и да няма основания за подобни съмнения, но доверието във властта е критично ниско. А на Горанов очевидно всичко му е позволено.

Йоана Петрова

Сега

segabg.com

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...