Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Беше въодушевяващо, смайващо, съвършено красиво!”- откликна австралийски политик за Спектакъла на NTDTV

Capitol Theatre, Сидни, с препълнени зали за последните в Австралия представления на Спектакъла на NTDTV, 2007 г. (Epoch Times)

Австралия също „усети силата и енергията идващи от шоуто” на NTDTV Spectacular, който завърши турнето си там, след като изнесе представления пред десетки хиляди ценители на художественото изкуство в градовете Бризбън, Голд кост, Канбера, Мелбърн и Сидни. Със своите над половин дузина местни медийни спонсори и партньори, Спектакълът се превърна в най-голямото медийно събитие на китайската култура в Австралия.

Билетите за концертите в Австралия бяха изкупени предварително и зрителите очакваха с нетърпение представлението.

Танц на тибетските девойки. Спектакъл на NTDTV, 2007 г. (Epoch Times)
Монголски танц на паничките. Спектакъл на NTDTV, 2007 г. (Epoch Times)
Сцена от „Сънят на Дуанхуанг” – легендата разказва за пещерите „Дуанхуанг” в провинция Шанкси, известни като „Пещерите на Хилядата Буди”, където се съхраняват внушително количество картини и статуи на Буди, феи и небесни войни, рисувани по време на Династията Танг (618 - 907 г. от н.е.), смятана за най-успешна и процъфтяваща в китайската история, с вдъхновена от божественост култура. Спектакъл на NTDTV, 2007 г. (NTDTV)
Г- н Филип Радок, Министър на правосъдието на Австралия, след Спектакъла на NTDTV, 2007 г. (Epoch Times)
Сенаторът на куинслендските демократи Ендрю Бартлет на Спектакъла на NTDTV, 2007 г. (Epoch Times) .
Кметът на Голд кост г-н Рон Кларк със съпругата си след представлението на Спектакъла на NTDTV, 2007 г. (Epoch Times)
Фоайето на Regent Theatre в Мелбърн, Австралия, домакин на Спектакъла на NTDTV, 2007 г. (Epoch Times)

Но китайското посолство не се посрами и в Австралия, със своите специално положени усилия да саботира шоуто. Това като да произведе отново обратния ефект върху получилите негативни писма от посолството политици и държавни служители. Някои от тях проявиха интерес към театралната екстраваганза точно поради тази причина. Г-н Иан Коен, член на Парламента от Партията на зелените, сподели своето учудване:

„Изненадан съм от реакцията срещу това празненство както на официалното лице от посолството, така и на члена на Парламента г-н Хенри Цанг, които видяхме снощи в предаването Lateline на програмата ABC. Крайната реакция на служителите от китайското правителство провокира въпроса ‘Какво имат те да крият?‘. Това ме прави още по-решен да отида на представлението.”.

След Спектакъла той добави:

„Един мирен, културен спектакъл. Какво е това правителство, което би заклеймило подобно събитие? Предполага се, че проблемът е заради сцената, пресъздаваща преследването на Фалун Гонг от китайската полиция. Това преследване е добре документирано от групите по човешки права. На Запад се очаква, че изкуството има право да отразява без страх всички аспекти в обществото.”.

Министърът на правосъдието, г-н Филип Радок, не изглеждаше повлиян от поведението на служителите на китайското правителство. След посещението на Спектакъла в Канбера, той отговори на въпроса какво мисли за него с думите:

„Хората често не разбират многообразието на Китай, и аз мисля, че в това отношение много бе показано с различните танци и сцени, които видяхме.”.

Обогатен с емоционално наситени китайски и Западни музикални творби, слисващи театрални декори и дигитални ефекти, Спектакълът на базираната в Ню Йорк независима китайска телевизия NTDTV (Телевизия на Новата Династия Танг) включва творби, пресъздаващи отделни епохи от многовековната история на Китай.

Значителна част от изпълненията съживяват културата на династията Танг (618 - 907 г. от н.е.). В едно от действията, Буда се спуска към света за да разпространи доброто сред хората. Неговият земен живот е показан като император на династията Танг - ера, смятана за най-успешна и процъфтяваща в китайската история, с вдъхновена от божественост култура.

Това многообразие на китайската 5000-на история е пресъздадено посредством танцови, вокални и инструментални изпълнения, всяко от които има свой собствен, уникален характер.

Сред участниците в Спектакъла са трупите Feitian Dance от Ню Йорк и Lotus Dance Troupe от Торонто, изтъкнатият пианист Рюбин Чен, известният като „китайският Павароти” тенор Гуимин Гиан, младата виртуозка на ерху (двуструнна китайска цигулка) Шяочун Чи, сопраното Мин Джиянг и оперната певица Янг Джияншенг, предизвикваща сълзи в очите на публиката, както и овации с изправяне на крака със своето изпълнение „Тянанмен, моля те кажи ми”.

Танцьорските изпълнения от своя страна са олицетворение на грация и прецизност. Сложните движения на някои от танците, като тези в „Танцът на тибетските девойки” и „Монголски танц на паничките” - в последния от които изпълнителките балансират на главите си куп от панички – са отлично синхронизирани и удивяват със съчетанието на динамичност и елегантност.

Разкошните, ръчно направени по оригинални исторически данни костюми превеждат зрителя през палитрата на многовековната китайска история. Уникални за всяко едно изпълнение, костюмите допълват изкусната хореография с разкоша на цветовете си, които се сменят в зависимост от начина на подреждане на танцьорите на сцената. Тези специално направени от посветени на изкуството професионални дизайнери в Ню Йорк костюми доставят висока естетическа наслада на зрителя и възвисяват великолепието на изпълненията.

Бризбън

Турнето на Спектакъла в Австралия започна с Бризбън, столицата на „щата на кралицата” – Куинсленд. Първото представление беше посетено от политици и VIP личности на града. Сенаторът на куинслендските демократи Ендрю Бартлет каза след представлението, че въпреки да не познавал китайската музика преди, особено му е харесало изпълнението на ерху и на сопраното Мин Джиянг, но също така се възхищава и от представлението като цяло:

„Беше доста внушително. Обхващаше широк спектър от тематики – всяка сцена разказваше различна история.”. 

Говорителят на Партията на зелените в Куинсленд Дрю Хатън сподели съкровено, че никога не е виждал толкова хубави жени на едно място. „Беше въодушевяващо, смайващо, съвършено красиво!” – затрудняваше се да намери най-подходящите думи г-н Хатън.

А г-н Умеш Чандра, издател на вестника Indian Times в Бризбън заключи:

„Това, на което станахме свидетели тази вечер е нещо изключително. Ние сме гледали преди много други шоута, и те бяха добри – все шоута. Но това тази вечер - хореографията и начинът, по който беше представено с духовен нюанс – това е просто ненадминато! Усещаш силата и енергията идващи от шоуто.”.

Голд Кост

Следващата дестинация на Спектакъла беше прочутия курорт Голд Кост (Златен бряг). Там изнесеното в концертната зала на Conrad Jupiters Casino бе джакпота на седмицата за местни и почиващи. Кметът на града, г-н Рон Кларк излезе с широка усмивка от залата:

„Такива шоута от цял свят искаме”, каза той. „Заради неговите качества – сцените, костюмите, цветовете, покоят, артистичността – върховна класа! Това за мене е едно съвършено шоу.”.

Музикантът и певец Гари Енцуайлер сподели преживяното: „Сцената с водопада, когато девойките се рееха, чувстваш като да се сливаш с картинното грото (изкуствена пещера) и тях. Беше толкова красиво, цветовете и цялата енергия, всички изпълнения, всяко от които бе така уникално. Това е повече от обикновено представление. Много от нещата днес (в другата музика) са всъщност аберации, които са по-скоро разрушителни за душата, отколкото да я възвисяват.”.

Канбера

Канбера бе 21-ят град в света, който Спектакълът на NTDTV посети тази година, и третият в Австралия. Със своите 329 000 жители, столицата е един от ниско населените градове в страната-континент, но покритието на това събитие от медиите бе забележително, както споделя д-р Сонгфа Лию, вицепрезидент на Центъра за азиатска култура в Канбера, домакин на шоуто:

„Покритието на Спектакъла от пресата в Канбера бе в тираж 810 000. Освен това, в ефира за него имаше повече от 400 съобщения с над 10 интервюта.”.

Не можещи да прикрият своето провокирано от шума в медиите любопитство, централни, областни и местни представители на властта също се присъединиха към многолюдния поток към шоуто.

По време на антракта, членът на Парламента Уйлсън Туки каза, че шоуто не го е разочаровало:

„Знаех, че ще ми хареса, имайки предвид всичката информация наоколо. Бях силно впечатлен. Костюмите, музиката – много внушително!”

Министърът на правосъдието Филип Радок също сподели, че се е насладил на всичко – на всяка сцена. На въпроса кое от изпълненията му е допаднало най-много, той отвърна: „Трудно ми е да кажа – всички бяха красиви.”.

Зен Сеселя от Либералната партия каза, че най му харесал „Монголският танц на паничките”.

„Хареса ми танца с паничките – много ефектен. Помислих си колко са гъвкави момичетата и се чудех дали нещо ще се излее от паничките. Всички жени бяха много красиви.”.

Мелбърн

От Канбера Спектакълът се отправи за Мелбърн - столицата на щата Виктория. Градът се гордее със своето неколкократно избиране за „най-добър град за живеене в света” от анкетата на Economist Intelligence Unit, а също така и с палитрата си от многонационално население и култура. Космополитното сити е известно със своето гръцко население, чиято популация е най-многобройната извън Гърция. Освен гърци, в града живеят значителен брой италианци, източноевропейци, индийци, китайци, малайзийци, виетнамци и др.   

След отзивите за шоуто в другите градове на Австралия, мелбърнчани чакаха с вълнение своя ред. Но в ситито настъпи хаос след ужасяващата много-автомобилна катастрофа в градския пътен тунел Бърнли томно в навечерието на представлението. Тя хвърли в паника града, но това не попречи, нито забави провеждането на Спектакъла, и дори подейства като отдушник и успокоителен сеанс за травмираните от трагедията жители на града.

Представлението бе домакинствано от величествения Regent Theatre, намиращ се в известния като „малкия Париж” район на Мелбърн. Носещ прозвището „Палат на мечтите”, той е един от най-престижните театрални средища в Австралия, притежаващ най-големият извън САЩ театрален орган Wurlitzer.  

Етническото разнообразие на града бе представено и в посещението на Спектакъла. Или както един от посетителите, г-н Дижон отбеляза:

„Мелбърн е много разнообразен в културно отношение. Само погледнете хората, които пристигат. Не са само китайци, нито само азиатци, а е многообразие от хора...”.

Лин Алисън, сенатор и лидер на австралийските демократи сподели след шоуто, че е харесала костюмите, танците и тематиките:

„Сцената с Фалун Гонг и китайската полиция беше много затрогваща. Според мен най-красива бе сцената за Тибет, със своите чудесни костюми и красив танц.”.

Една от австралийските знаменитости – Бев Брук, съпруга на починалия наскоро бивш автомобилен шампион Петер Брук – изрази своето възхищение от видяното:

„Това бе едно изискано представление. Те са толкова фини и деликатни хора. Костюмите бяха великолепни и божествени. От танците получаваш усещането за лекота, от което изпадащ в състояние на сюрреализъм.”

А според г-ца Карла Стейнер, директор на Spiral Entertainment:

„Спектакълът на NTDTV е изкуство за душата…с величествени царски изпълнения и зашеметяващи, очароващи костюми.”.

Учителката по танци в Школата за изпълнителни изкуства Vogue, Мерил Томас излезе екстатично от залата след представлението:

„Спечелена съм 100%! Бих пропътувала света за да видя тези изпълнения. Мисля, че всеки ще започне да гледа на китайската култура по различному, веднъж види ли това представление. Ще бъде в културен шок.”.

Глинис и Толи Какаяс, гърци по произход, с откровение признаха, че гръцката култура, независимо от известността си със своята античност, е като пеленаче в сравнение с китайската, на която те могат да се наслаждават безкрай:

„Бихме могли да стоим тука с месеци и да гледаме китайската култура на сцената – ще е все така пленително. Аз не зная нищо за китайската култура” – каза съпругът – „но мога да се асоциирам с нея посредством костюмите и музиката, защото те имат нещо общо с гръцките национални носии и музика. Всички нации и различни култури, стари и нови, имат нещо общо една с друга. Мисля, че това е нещо, за което трябва да се знае повече. За нещастие, много от старинната култура е загубена. Днешните поколения са увлечени в правенето на пари и аз мисля, че е важно да се обърнат към тези основни неща, за да намерят своята идентичност и корени.”

Роденият в Румъния зъболекар Михай Роска също сподели впечатленията си от концерта:

„Аз съм впечатлен от ерхуто. Доста е различно от румънската цигулка...Имаше много колоритност, което бе чудесно - изобилие от цветове и коприна.”

Сидни

Сидни е най-големият град и бизнес центърът на Австралия. Там Спектакълът изнесе четири представления в историческия Capitol Theatre – един от най-старите и пищни културни средища на Сидни, известен със своята декорация в Бароков стил.

При своето пристигане на аерогарата, виртуозният тенор от шоуто Гуан Гуимин обясни на посрещащите ги фенове:

„Ние не само правим представление, ние отстраняваме заблудата, която някои хора имат относно китайската култура, китайците и техните ценности.”, каза той.  

Сред публиката на Сидни имаше също такива, които лично бяха живели в комунистически режими. Д-р Сев Оздовски от Центъра за изучаване на мира и конфликтите към Университета в Сидни сподели, че все още си спомня трагедията на следвоенна Полша, откъдето е родом. Той отбеляза за шоуто:

„Приятно е да се види, че второ поколение китайци могат да покажат такова високо ниво на артистични изпълнения. Това означава, че китайската култура е жива извън Китай и че второто поколение може да я разпознае и представи на света, показателно за силата на тази култура.”.

Унгарката Джудит Мехтлер, живееща 11 години в Австралия, изрази своя възторг от представлението като родител и от гледна точка на своето незабравимо комунистическо минало.

„Беше много вълнуващо за мен, защото аз също съм живяла в трудни времена. Когато бях в училище моите родители бяха в комунистическата партия. Същото се случи и в Унгария… Доведох и децата си на шоуто, защото е чудесно човек да знае за други култури…На тях най-много им хареса изпълнението на китайския оперен певец (Гуан Гуимин).”.

Двамата сина на г-жа Мехтлер (5 и 8 годишни) се открояваха във фоайето със своите официални тъмни костюми. „Такава е традицията за посещение на театър.” – каза тя – „Не може човек да дойде по шорти и тениска. Такъв е етикетът за облекло в театъра.”.

Посетил шоуто със своята приятелка от Монголия, г-н Кевин Милс изрази общото им мнение, че най-много им допаднал монголския танц с паничките:

„Отразени са жестовете, когато се сервира чай…с тях те показват почитта си един към друг. Такава почит може да стане популярна и в нашата култура, ако хората успееха да загасят телевизорите и компютрите и да отделят от своето време да се поучат от тези стари традиции.”

„Тогава човек може да се върне назад във времето с едно двучасово шоу, което го откъсва от хаоса наоколо… да седи и да чувства единствено своето вътрешно аз…”, каза г-н Милс като продължи:

„Показвали са ми шоута на видео запис в Китай, но всички те са с политическа насоченост, от което се губи много от финеса, тъй като китайското правителство включва специфични политически неща, които иска да натрапи... Но тези изпълнители днес, те показват изтънчен финес…долавящи същината на доброто във всичко и събиращи всичко в едно шоу…Вие разпространявате добрата новина - днес няма достатъчно добрина по света. Живеем последните дни на добрия живот, който изтича между пръстите ни, и е чудесно да се види той уловен в едно двучасово шоу.”.

Досега Спектакълът на NTDTV е изнесъл над 80 представления по света, включително САЩ, Канада, Франция, Германия и Япония, с предстоящи концерти в Нова Зеландия, Корея и Тайван.

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!