Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко Рашков: Пет години затвор грозят чиновници, които разгласяват СРС-та

.
Бойко Рашков

Разгласяването на СРС-та от длъжностно лице по закон се наказва с до 5 години лишаване от свобода. Това заяви бившият шеф на Борото за контрол на Специалните разузнавателни средства пред bTV. Според него ВСС трябва да провери главния прокурор за изтеклите СРС.

Рашков посочи, че според Закона за СРС е забранено разгласяването на специални разузнавателни средства. Там е указано, че резултатите, получени чрез СРС, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност. По отношението на твърдението на държавното обвинение, че според НПК наблюдаващият прокурор може да позволи огласяване на материали по дадено дело, той каза, че двете неща нямат нищо общо.

"Смятате ли, че един прокурор може да се позове на правна норма и да позволи престъпление", попита Рашков и добави, че разгласяването на СРС от длъжностно лице се наказва с до 5 г. затвор. Изтъкна още, че прилагане на СРС спрямо военен може да стане само с разрешение от военен съд. От съобщението на прокуратурата миналата седмица не се разбира нито кой съд е разрешил прилагане на СРС, нито кой е наблюдаващият делото прокурор от Специализираната прокуратура.

Попитан как президент се закача на СРС, Рашков отговори "по обичайната практика" - като е започнало подслушване на човек, с когото той често разговаря и така се стига до запис, който се появява след 9 месеца. На въпрос колко далеч достига тази практика, той отговори "както е удобно на съответните служби", но направи уточнението, че стои въпросът за спазването на закона.

"По Конституция, ако има данни за извършено умишлено престъпление този (прокурорския) имунитет се снема от Висшия съдебен съвет и аз мисля, че ВСС трябва да разгледа този въпрос", заяви Рашков. Той призова съвета да провери главния прокурор Иван Гешев за това дали е спазена процедурата по прилагане на СРС.

"Апелирам ВСС да го направят. Въпрос на чест е ВСС да упражни своите правомощия, да провери този случай и да излезе пред обществото със свое решение. Иначе ВСС ще остане в дълг, тъй като само преди месец и половина - два избраха този човек за главен прокурор и на него се залагаше, имаше очаквания", каза той.

"Какво искаме да кажем с това, което направи Гешев като една от първите си стъпки като главен прокурор? Какво искаме да кажем пред света? Да орезилим държавата", попита още Бойко Рашков.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!