Като в гроб? Има механизъм за влизане, но не и за излизане от чакалнята на еврозоната: Калфин

Има механизъм за влизане в чакалнята на еврозоната ЕРМ-2 и банковия съюз, но няма механизъм за излизане. Това заяви в предаването на Дарик „Реактивно“ бившият вицепремиер Ивайло Калфин. Повод за коментара му стана законодателното предложение, което позволява предоговаряне на курса евро-лев и последвалото решение на парламента това да става само със санкция на парламента. Финансовият министър Владислав Горанов пое ангажимент, че ако бъде поискано предоговаряне на курса, за да приемем единната европейска валута, страната ни няма да приеме.

Това решение на парламента до голяма степен поправя проблема, не изцяло обаче. Не зная защо въобще трябваше да се стигне до там да се посаждат съмнения за стабилността на Валутния борд. Те бяха направени изцяло заради начина, по който беше внесено това предложение и заради липсата на диалог и обяснения“, коментира Ивайло Калфин.

Излизане от ЕРМ-2 е като Брекзит

Той поясни, че с решението на НС, което има силата на закон, се задължават при влизането в еврозоната да се придържат към сега действащия курс. „Това, което оставя някаква несигурност е второто изречение – не е голяма вероятността, но все пак. Второто изречение в гласуваното решение казва, че ако в бъдеще се промени курса, а то може да се поиска от ЕЦБ или друга централна банка в еврозоната, то България ще излезе от чакалнята“, каза Ивайло Калфин.

„Трябва да ви кажа, че има механизъм за влизане, но няма механизъм за излизане – това е малко като Брекзит, който видяхме какви мъки бяха три години. Така че един път влезли в ЕРМ-2, после не ми е ясно какво означава излизане от него“, коментира още той.

По думите му е трудно да се прогнозира колко години ще продължи престоя на България в чакалнята преди да влезе в еврозоната, защото зависи от много фактори. Калфин не очаква излизането на Великобритания от Европейския съюз да се отрази върху еврото и еврозоната.

Не можело да се сравнят Гешев и Кьовеши

„Не бих правил паралел между Лаура Кьовеши и Иван Гешев – това, което очакват и институциите и българите е да има работещо правосъдие. Активността на прокуратурата очевидно създава шоу и обществен интерес, но за да се убеди обществото в ефективността й трябва да има реални присъди по закон“, коментира Калфин на въпрос за последните действия на прокуратурата.

"Засега виждаме внимателно заобикаляне на представителите на управляващата ГЕРБ и на тези теми, които са най-хранителни за корупцията – големите обществени поръчки и изразходването на европейските средства. Ако там видим действия, ще стане ясно, че прокуратурата наистина си върши работата", коментира той.

Той напомни, че Лаура Кьовеши не се е притеснявала да влезе в конфронтация с правителството и управляващата партия, докато водеше борбата с корупцията в Румъния. 

Източник: Дарик радио

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://glasove.com/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...