Гешев категоричен: Атаките срещу прокуратурата идват от олигарсите с милиарди

Хибридните атаки срещу прокуратурата идват от олигарсите, които се разследват и се изправят пред съда, и зад които седят милиарди. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналистите по време на спецакцията в столичния квартал "Христо Ботев", съобщи Дарикнюз.

"То е ясно, че зад обвиняемия Божков стоят милиарди, зад обвиняемия Цветан Василев стоят милиадри. Зад Арабаджиеви - които са изправени пред съда, стоят стотици милиони, те са запорирани. Зад Баневи седят също стотици милиони - запорирани са 200 млн. Цветан Всилев - запорирани са 2 млрд. от антикорупционната комисия. Миню Стайков - запорирани са 150 млн. Това достатъчно основание ли е да бъдат атакувани, според вас?", попита риторично главният прокурор.

И заключи: "Време е преходът да свърши. Ние казваме стига и ще видите, че ще го направим". "Никой не е недосегаем пред закона. Ако е имало такъв перирод в българската история след 1989 г., той е в миналото. България се променя. Който не го е видял и него е разбрал, ако наруши закона, ще носи последствията и ще бъде изправен пред българския съд", закани се Гешев.

Главният прокурор посочи, че става дума, както за социално слаби, и за хора с милиарди. "Знаем срещу какво се изправяме, знаем, че ще бъдем атакувани, знаем защо сме атакувани, знаем от кого сме атакувани, но ще продължим, защото го дължим на българските граждани. Прокуратурата и държавата го дължат на българските граждани", обеща той.

И допълни, че това се прави, за да не бъдат обирани хората в домовете си, предвид битовата престъпност, но на прицела са и богатите, които не спазват правилата. Дължим им това тези богати хора, които задържаме да си плащат данъците, защото тези данъци са техните пари. Те са откраднати от българските граждани и не достигат до тях под форма на пенсии, социални придобивки и пътища, подчерта Иван Гешев.

Иван Гешев разкри и последни подробности около ареста на Васил Божков и други лица, свързани с разследването за организирана престъпна група.

"В момента, в който получим официално потвърждение, ще ви уведомим кои лица са задържани. Не знам конкретни обвинения, защото съм главен прокурор и не мога да следя в реално време всички действия на колегите. Затова има наблюдаващи прокуророи и те могат да дават информация. Знам, че Александър Георгиев /шефа на комисията по хазарта -б.р./ е задържан и напълно е съдействал на разследващите, направил е пълни самопризнания, което прокуратурата ще вземе предвид. За лице, задържано в Австрия, ми е известно, не знам как се казва, но е от организирана престъпна група, за която е обвинен Васил Божков. Задържан е на летище в Австрия и има повдигнато задочно обвинение", обяви той пред медиите.

"Всеки, който е нарушил закона, е наша работа да бъде изправен пред българския съд. Незавсимо дали става въпрос за социално слаби или такива, които имат милиарди. Прокуратурата и държавата го дължат на българските граждани. Тези данъци са техните пари и ги ощетяват под форма на пенсии, това са парите на гражданите, откраднати от тях", каза още обвинител номер едно.

Арестът на Васил Божков бе оповестен снощи. Избягалият от България бизнесмен е бил хванат в Обединените арабски емирства. Очаква се тамошните власти да изпратят до българските официалната информация и да последва искане за екстрация от нашите органи.

Документ от вътрешно разследване на прокуратурата 2015 г.: Гешев има 4,7 милиона швейцарски франка в Монако.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...