Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев категоричен: Атаките срещу прокуратурата идват от олигарсите с милиарди

Хибридните атаки срещу прокуратурата идват от олигарсите, които се разследват и се изправят пред съда, и зад които седят милиарди. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналистите по време на спецакцията в столичния квартал "Христо Ботев", съобщи Дарикнюз.

"То е ясно, че зад обвиняемия Божков стоят милиарди, зад обвиняемия Цветан Василев стоят милиадри. Зад Арабаджиеви - които са изправени пред съда, стоят стотици милиони, те са запорирани. Зад Баневи седят също стотици милиони - запорирани са 200 млн. Цветан Всилев - запорирани са 2 млрд. от антикорупционната комисия. Миню Стайков - запорирани са 150 млн. Това достатъчно основание ли е да бъдат атакувани, според вас?", попита риторично главният прокурор.

И заключи: "Време е преходът да свърши. Ние казваме стига и ще видите, че ще го направим". "Никой не е недосегаем пред закона. Ако е имало такъв перирод в българската история след 1989 г., той е в миналото. България се променя. Който не го е видял и него е разбрал, ако наруши закона, ще носи последствията и ще бъде изправен пред българския съд", закани се Гешев.

Главният прокурор посочи, че става дума, както за социално слаби, и за хора с милиарди. "Знаем срещу какво се изправяме, знаем, че ще бъдем атакувани, знаем защо сме атакувани, знаем от кого сме атакувани, но ще продължим, защото го дължим на българските граждани. Прокуратурата и държавата го дължат на българските граждани", обеща той.

И допълни, че това се прави, за да не бъдат обирани хората в домовете си, предвид битовата престъпност, но на прицела са и богатите, които не спазват правилата. Дължим им това тези богати хора, които задържаме да си плащат данъците, защото тези данъци са техните пари. Те са откраднати от българските граждани и не достигат до тях под форма на пенсии, социални придобивки и пътища, подчерта Иван Гешев.

Иван Гешев разкри и последни подробности около ареста на Васил Божков и други лица, свързани с разследването за организирана престъпна група.

"В момента, в който получим официално потвърждение, ще ви уведомим кои лица са задържани. Не знам конкретни обвинения, защото съм главен прокурор и не мога да следя в реално време всички действия на колегите. Затова има наблюдаващи прокуророи и те могат да дават информация. Знам, че Александър Георгиев /шефа на комисията по хазарта -б.р./ е задържан и напълно е съдействал на разследващите, направил е пълни самопризнания, което прокуратурата ще вземе предвид. За лице, задържано в Австрия, ми е известно, не знам как се казва, но е от организирана престъпна група, за която е обвинен Васил Божков. Задържан е на летище в Австрия и има повдигнато задочно обвинение", обяви той пред медиите.

"Всеки, който е нарушил закона, е наша работа да бъде изправен пред българския съд. Незавсимо дали става въпрос за социално слаби или такива, които имат милиарди. Прокуратурата и държавата го дължат на българските граждани. Тези данъци са техните пари и ги ощетяват под форма на пенсии, това са парите на гражданите, откраднати от тях", каза още обвинител номер едно.

Арестът на Васил Божков бе оповестен снощи. Избягалият от България бизнесмен е бил хванат в Обединените арабски емирства. Очаква се тамошните власти да изпратят до българските официалната информация и да последва искане за екстрация от нашите органи.

Документ от вътрешно разследване на прокуратурата 2015 г.: Гешев има 4,7 милиона швейцарски франка в Монако.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!