Ако не включат курса в закона, няма гаранции за лева

Не фалшива новина, а публикуван в Държавен вестник законов текст с автори МенТа Стоянова и група „експерти“ под диригентството на Владислав Горанов – екипът, който пак със закон и заповед даде специалните тарифи на частните лотарии преди 5 г. довели до стотици милиони лева загуби на хазната, създаде предпоставки влизането на България в Еврозоната да стане при възможно различен курс на лева. По този въпрос вече се изказаха и водещите икономисти със съвършено различни идеологии – от Красен Станчев до проф. Вучева, през проф. Стив Ханке – бащата на борда и фиксирания курс, който ни спаси и ни спасява от некачествените ни управленци, и до проф. Гечев и Ивайло Калфин.

Единственото, което трябва да се запише, ако изобщо се пипа Законът, което не е ясно никому защо изобщо се прави от ГЕРБ, е, че курсът на лева към еврото не може да се променя при никакви обстоятелства от 1,95583. В закона, не в решение, както предлага Владислав Горанов.Който през последните дни и с Наредба Н-18, с излезлите подробности около собственоръчно подписаната от него заповед за ставките за хазарта, с несигурността, която внесе по повод стабилността на родната валута и така принуди хиляди хора да обменят над 2 млрд.лв. в евро за ден, се видя колко струва.

Защото неговите решения, както личи по примера с лотариите, са доста ненадеждни за хазната. Още повече, изявлението му, че курсът ще се запази „до“ влизане в Еврозоната. А всички се интересуват какво става „при“. В решението е записано "да поддържа в преговорите", а не задължително. Което са различни неща. Още повече – определят се от останалите 19 в Еврозоната. Някои от държавите, а те са сред най-влиятелните в групата, по всички позиции – от малките блокове на АЕЦ Козлодуй до продължаващото ни недопускане до Шенген имат последователна политика СРЕЩУ България. Последните действия на прокуратурата допълнително дават козове в ръцете на тези играчи, които изкъсо следят истинското положение с върховенството на закона и корупцията у нас.

„Мога да кажа аз какво бих направил в тази ситуация: или бих се въздъдржал от каквито и да е промени в закона за БНБ, защото въпросната резолюция е част от правния свят на страната и е задължителна (такава е и аргументацията на Христина Вучева и Стив Ханке). Или бих добавил, след обяснения и обсъждане, нова алинея в чл. 29 от БНБ, в която се казва онова, което поддръжниците на валутния съвет винаги сме имали предвид – че курсът се запазва, ceteris paribus, при приемането на еврото като валута на страната. (В момента тази разпоредба се позовава на курса на лева към германската марка.) Обсъждането е важно по повод cetiris paribus (бел. ред. - „при допускане, че всички други условия, освен посочените, остават непроменени"), това е надеждността на самата еврозона. По никакъв начин не бих оставил работата в ръцете на политическите сили (всъщност „безсилия“) в някакъв следващ момент, още по-малко в следващ парламент, както предложи по-рано днес премиерът“, категоричен е пред Клуб З Красен Станчев. Той добавя по повод пробутването на скандалния текст на Горанов и МенТа без обществено обсъждане: „Не е нормално нито от гледище на здравия разум, нито според изискванията на Закона за нормативните актове“.

„Премиерът изглежда разбра къде е проблемът със законовите изменения на Менда Стоянова.Да видим дали собствената му партия ще направи нужното - да запише курса в Закона за БНБ и да гарантира мандата на правителството при престоя на лева в ERM II.Няма кой да вярва на обещания, клетви и декларации“, обобщава икономистът Стоян Панчев.

Снимка: БГНЕС

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...