Проф. Киров: Имунитетът на Радев е абсолютен. От публикуваните записи няма данни за престъпление

Дори и да има данни за престъпление - то не могат да се предприемат никакви действия срещу президента, подчерта бившият конституционен съдия

От това, което изтече, не става дума за държавна измяна или нарушение на Конституцията. Ако имаше съмнение, то мнозинството в НС, което не долюбва президента - щеше да задейства процедурата по импийчмънт, подчерта проф. Киров.

"На бюрото на главния прокурор попада една папка, тя му е дадена от друг прокурор. Какво трябва да направи той - да се направи, че не съществува ли. Не, всеки главен прокурор би питал Конституционния съд. След това започва размяна на реплики и се публикуваха извадки от СРС-та. От това, което изтече, не става дума за държавна измяна или нарушение на Конституцията. Ако имаше съмнение, то мнозинството в НС, което не долюбва президента - щеше да задейства процедурата по импийчмънт.

Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров по повод скандала между прокуратурата и Президентството.

Попитан дали има извършено престъпление според този разговор, той заяви, че питането е насочено към ал. 4 от чл 103. (бел.авт. алинеята гласи: " (4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване). " Този имунитет е абсолютен, той не може да се откаже от него. Дори и да има данни за престъпление - то не могат да се предприемат никакви действия срещу президента. От това, което е публикувано - няма данни за извършено престъпление. Предстои да разберем тълкованието на Конституционния съд", каза още проф. Киров.

Припомняме, че в началото на седмицата Иван Гешев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от Конституцията, разпоредбата, която засяга имунитета на президента, а във вторник от ВКП съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация. Ден по-късно от ВКП съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация.

Спецчасти: Арестуваме прокурорите, ако посегнат на президента

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...