Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антиките на Божков ги изземат с чували? Само милиционери са способни на това…

Златен венец на тракийски владетел от колекцията на Васил Божков. Снимка: каталог на изложбата в Брюксел, 2007 г.

Иван Бакалов

След като години наред прокуратурата не обръщаше внимание откъде и как Васил Божков се сдоби с богата колекция от антики, вчера полицаите извършващи обиска в имотите на бизнесмена са започнали да изземат и товарят експонатите в чували.
А става дума за антики, някои от които са крехки предмети на 3-4 хиляди години, които се съхраняват в специални условия, зад витрини, при определена температура и влажност. Проф. Веселина Инкьова, пенсионирана реставраторка, която е назначена да се грижи за колекцията, се молила и успяла да спре хората на прокуратурата да не повреждат скъпоценните експонати. Тя казва, че е изумена от невежеството на прокуратурата. Служителите й обяснили обаче, че пак ще дойдат, този път с кашони…

Колекцията на Божков се състои от над 3000 експоната. Тя е каталогизирана, описана, а част от нея е и публикувана в каталог на два езика. Според различни оценки тази колекция от антики е на стойност между 100 и 200 млн. евро.
Божков притежава уникални експонати, като златни венци на тракийски владетели, каквито археологът Георги Китов не можа да открие през цялата си кариера. Притежава предмети, каквито има в Панагюрското и Рогозенското съкровища. Божков притежава и най-богатата в света колекция от ритони.

Документално колекцията е уредена така, че предметите са собственост на основаната от Божков фондация „Тракия“, чийто шеф е Кирил Христосков, бивш служител от ДС и ГДБОП, който се е занимавал да преследва иманяри.
Опитът на прокуратурата да изземе тази колекция ще срещне много трудности по съдебен път, защото тя, освен че е официално регистрирана според закона, не е и лична собственост.

Колекционерът Божков за 10-ина години е събрал тези ценности от национално значение – мраморни статуи, златни предмети, може би най-голямата колекция от кратери (древногръцки съд с рисунки) и мн. др. През годините

 

проявяваше нетърпение да му я узаконят

 

Това стана с приетия Закон за културното наследство. Нетърпелив, в характерния си грубиянски стил, Божков дори заяви в сутрешния блок на бТВ през 2007 г. – „Мога да да счупя ритуално антиките си на площада” (виж тук).

Един от ритоните в колекцията. Снимка: Булфото

През 2007 г., след приемането на България в ЕС, с решение на правителството част от неговата колекция беше изложена в Брюксел – като представяне на древната българска култура.

През 2009 г. с експонати от колекцията му беше направена изложба в Националния исторически музей, открита в присъствието на зам.-министър на културата Чобанов, на тогавашният директор Божидар Димитров и др.

В каталога на фондация „Тракия“ е публикувана част от колекцията, фотографии на 275 експоната, датирани и описани от най-компетентния траколог – проф. Маразов. Но не е написано за нито един предмет къде е намерен, защото е неизвестно. Васил Божков може и да има документи откъде притежава тези антики, но не се знае откъде те са изкопани. Очевидно част от колекцията е от иманярски „разкопки“. Сред събирачите на антики се говори, че е изкупувал повечето годишна „продукция“ на иманярите в последните години.

В края на 2005 г., с част от колекцията беше отрита изложба в Галерията за чуждестранно изкуство на фондация “Св. Св. Кирил и Методий” (сега „Квадрат 500“), Божков беше услужливо интервюиран от в. „Труд“, който го представи като меценат, загрижен за културното наследство. В интервюто без стеснение той отговори откъде са антиките му –

 

„Купувам от хора, които купуват от иманяри“

 

Според Наказателния кодекс купуването на такива предмети не е престъпление, но продаването и дори само предлагането за продажба се наказва с глоба до 10 000 лв. и до 3 години затвор. За толкова години нито един прокурор не попита г-н Божков кои са тези хора, от които той купува антики. В същото време полицията предприемаше акции дори на нумизматични сбирки, като изтръскваше от джобовете на дребни колекционери бронзови монети с ниска стойност и се хвалеше в прессъобщенията си, че са заловени ценни антични монети и предмети.

Сега прокуратурата се опитва да компенсира бездействието си през всичките години, но акцията й из имотите на Божков прилича на плячкосване, не на изземане на експонати предмет на престъпление. А за да конфискува нещо, прокуратурата трябва да докаже първо неговата незаконност в съда, или да има съдебно решение за конфискация във връзка с други нарушения на закона. И как се конфискува регистрирана по закон собственост на фондация?
Има всички изгледи акцията срещу Божков да съсипе тази колекция.
Има предишни случаи, при които конфискувани предмети изчезват от полицията. Например конфискувани монети са се появявали на търгове в Западна Европа и това е добре известно сред нумизматите.

Златни венци на тракийски владетели от колекцията на Божков, показани на изложба в Националния исторически музей. Снимка: Булфото

Колекцията на Божков поставя много въпроси и извън качествата на своя притежател – как държавата трябва да се отнася към подобни големи сбирки? Очевидно колекцията вече е факт, тя е по-богата отколкото сбирките на повечето български музеи. Какви права трябва да се дадат на притежателя, освен правото на „държател“, каквото му дава законът? По света частни колекционери, макар и не с авторитета на Божков, са съхранили шедьоври и са направили собствени музеи. Божков закупи с тази цел сградата на бившата телефонна палата, до Централна поща в София.

У нас с колекционерите, дори съвсем дребни, далеч от мащабите на Божков,

 

се отнасят като с престъпници

 

Законите все още са под влияние на онази прослойка полицаи и музейни експерти, които искат да сложат ръка на всичко, притежавано от колекционер.

Бившият директор на НИМ Божидар Димитров обясняваше пред медиите, че всичките предмети в колекцията на Божков са с доказан произход и документи, купувани са предимно в чужбина. Той се надяваше Божков да дари част от експонатите на музея. Досега Божков не можеше да се оплаче от отношение на властите към неговата колекция.

Освен че колекцията на Божков е регистрирана според закона и се води на фондация „Тракия”, а не е негова лична, отпадна и нуждата от доказване на произход. През 2009 г. омбудсманът Гиньо Ганев оспори текстове от Закона за културното наследство пред Конституционния съд. Съдът се произнесе в защита на колекционерите, респективно на най-големия колекционер – Васил Божков. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха изисквания в закона за реда по който притежателят трябва да доказва произхода на антиките си. С това решение притежателите на антики национално богатство могат да доказват правото си на собственост и без официален документ, а дори с писмо, завещание, свидетелства, свидетели, както и да се позовават на петгодишна придобивна давност.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://e-vestnik.bg/3

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!