Храната в България е два, три пъти по-скъпа от Англия и Германия – Връщайте се!

- Вкусен ли е този пушен слон?
- Но, госпожо, това е пиле!
- Простете, заблудих се по цената.

Голяма част от храните по магазините у нас са на двойно по-високи цени, отколкото се предлагат в супермаркетите в Германия и Англия.

Докато маслото в момента чупи всички рекорди в България, достигайки 7,50 лв. за 250 грама с 82% масленост, то пакетче от същия грамаж и стойности върви между 3-4 лв. на английския и немския пазар, съобщава вестник „Телеграф“. Според някои причината е в разстоянието от 1800 км между България и Германия, което може да е причината за двойното оскъпяване.

Според превозвач обаче, един ТИР натоварен с 22 тона стока струва 2 хиляди евро, в един се събират хиляди от ценните продукти, за това разликата би трябвало да е няколко цента, а не двойно и тройно.

От Англия транспортът излиза 3 хиляди евро. Въпреки това душ-гел на популярна немска марка, която има мрежа от магазини у нас, в Германия струва 55 евро цента, а у нас 2,50 лв, а родната наглост стига до там, че на етикета пише, че цената е трайно ниска за родния пазар.

„В Германия има козметика, която е по-евтина, за хората с нисък доход от 1300 до 1500 евро. Когато се прибирах през лятото за ваканцията у нас, установих, че същите неща са двойно по-скъпи“, разказва Елена Георгиева, наша студентка в Германия.

Не по-различно е положението с храните, там дори е по-страшно. При т.нар. лукс храни, като френско сирене Бри и сьомга разликата също е повече от двойна. Сьомгата например в Нюрберг е 3 евро за 200 грама, а у нас цената й толкова, но за 100 грама. Прясното мляко, което присъства във всеки хладилник в Германия за литър цената е 0,68 цента, а у нас за същата масленост 3,5 % цената е 2 лв.

Когато става дума за бебешки продукти, всеки знае, че цените са космически. Бебешките пюрета, адаптираното мляко за новородени, както и памперсите също са с над 50 % по-скъпи в София, отколкото в Лондон. Пюре на една и съща марка тук е 3 лв., а в столицата на Англия е 40 пенса или 90 стотинки. Адаптираното мляко за бебета е 10 паунда за 900 гр., докато при нас е 35 лв. за 800 грама. Идентични памперси в Лондон вървят по 18 долара за кашон със 172 бройки, докато в София цената е 70-80 лв.

Потресаващо! Жена откри хляб и тоалетна хартия в кренвирши “Леки”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...