Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новата тръба за 75 млн.лв. за пречистване на морето в Созопол изплува на брега

Бойко Тоалетна

Тръбата от дълбоководното заустване на канализацията, изградена по новия  воден проект на Созопол, изплува на плажа на къмпинг „Златна рибка” .

Кметът Тихомир Янакиев поиска ревизия на проекта. Той би трябвало все още да е в гаранция.

Интегрираният проект за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП”, който беше широко рекламиран от администрацията на Панайот Рейзи, беше на стойност над 75 млн.лв.

Над 58 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ от ЕС; повече от 14 500 000 лв. от Държавния бюджет и почти 2 300 000лв. от бюджета на Община Созопол.

Дълбокоморското заустване беше последният етап от реализацията на проекта. Откри го кметът Рейзи в навечерието на местните избори през 2015 г., когато беше избран за трети мандат.

Сега обаче тръбите бяха изхвърлени от морето на плажа на най-близкия до Созопол къмпинг и това вероятно ще създаде огромен екологичен проблем. Най-голям ще е той през лятото, когато в района  пристигат хиляди туристи.

В района вече е извършено обследване. От общината уверяват, че няма риск от екокатастрофа. Те обясниха, че през тръбата се заустват само пречистени води, а пречиствателната станция работи нормално.

От общината посочват и че проектът още е в гаранция. Това означава, че фирмата изпълнител трябва да я възстанови за своя сметка.

Заустването на отпадните води на Созопол става на 2,5 км. навътре в морето.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!