Новата тръба за 75 млн.лв. за пречистване на морето в Созопол изплува на брега

Бойко Тоалетна

Тръбата от дълбоководното заустване на канализацията, изградена по новия  воден проект на Созопол, изплува на плажа на къмпинг „Златна рибка” .

Кметът Тихомир Янакиев поиска ревизия на проекта. Той би трябвало все още да е в гаранция.

Интегрираният проект за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП”, който беше широко рекламиран от администрацията на Панайот Рейзи, беше на стойност над 75 млн.лв.

Над 58 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ от ЕС; повече от 14 500 000 лв. от Държавния бюджет и почти 2 300 000лв. от бюджета на Община Созопол.

Дълбокоморското заустване беше последният етап от реализацията на проекта. Откри го кметът Рейзи в навечерието на местните избори през 2015 г., когато беше избран за трети мандат.

Сега обаче тръбите бяха изхвърлени от морето на плажа на най-близкия до Созопол къмпинг и това вероятно ще създаде огромен екологичен проблем. Най-голям ще е той през лятото, когато в района  пристигат хиляди туристи.

В района вече е извършено обследване. От общината уверяват, че няма риск от екокатастрофа. Те обясниха, че през тръбата се заустват само пречистени води, а пречиствателната станция работи нормално.

От общината посочват и че проектът още е в гаранция. Това означава, че фирмата изпълнител трябва да я възстанови за своя сметка.

Заустването на отпадните води на Созопол става на 2,5 км. навътре в морето.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...