Валерия Велева: Менда Стоянова да каже защо поставя в риск монетарната стабилност на страната

От събота един призрак броди из България - ще се променя ли курсът лев-евро при влизането ни в ERM 2, гарантирани ли са влоговете ни, да обръщаме ли спешно левовете в евро, ще падне ли Валутният борд.

Истерията се роди не от фейк нюз, не от врагове на властта, а от самата власт. От председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ, които в петък по никое време внесоха промени в Закона за БНБ относно прилагането на европейските актове във връзка с присъединяването на страната ни към валутно-обменния механизъм.

На пръв поглед нищо нередно.
Лошото е, че текстовете, които фактически засягат изключително сериозната тема за спестяванията на населението, финансовата стабилност и са аспект на националната сигурност, са внесени в последния момент преди да изтече крайният срок между първо и второ четене на законопроекта.

Без да са обявени за публично обсъждане.
Без да са публикувани на сайта на парламента. 

Не знам какво си е мислила Менда Стоянова в този момент - как ще промуши и този път незабелязано пореден закон, както многократно са минавали различни лобистки поправки или как ще постави всички пред свършен факт, угаждайки на не знам кого - но постъпката ѝ е толкова политически късогледа, че граничи с откровена глупост.

Да допуснеш, че може да прокараш незабелязано текст, който визира стабилността на лева и на Валутния борд, е стратегическа управленска грешка, която може да има тежки последици!

Страната в момента се намира в една от най-тежките кризи на управлението за последните 30 години - в който и сектор да погледнеш, всичко сякаш е пред разпад - хаос, разруха и антагонизъм. Единствената ни стабилност е паричната и то благодарение на Валутния борд, завещан ни още преди 23 години. Това е светая светих, която не се докосва, ако искаме да не рухне държавата.

И в този критичен за ГЕРБ и за страната момент Менда Стоянова с целия се акъл прокарва задкулисно законодателен текст, който може да извади отново страховете на хората за спестяванията им и те да хукнат по банките. Това буквално може да подпали чергата на властта и да помете всичко.

Само ден след тайното внасяне на поправката в Закона за БНБ реакциите, притесненията и спекулациите взривиха социалните мрежи, въпреки натиска "отгоре" върху някои медии да "спестят" информацията. Хората настръхнаха, защото знаят, че в България всичко може да се случи, но Валутният борд и стабилността на валутния курс имат статут на догма. А щом някой си позволи да ги пипа, значи идва опасност. И каквото и да каже държавата - тя лъже, затова всеки трябва да се спасява поединично. Това е мисленето в едно общество, в което доверието към властта е на нивото на яз."Студена", а отношението към депутатите - като към изедници, които вървят против собствения си народ.

Повечето икономисти убеждават, че законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. И че, както многократно е подчертавано от правителството и от БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото.

Резонен е въпросът - защо Менда Стоянова постъпи по този начин?

Защо подлага на риск монетарната стабилност на страната?

От глупост; от самозабрава, вследствие на 10-годишния престой във властта; от прикриване на нещо неприяно, което обществото не трябва сега да научи; или от дълбоко непознаване на материята?

Ако е от глупост - да си понесе последствията.

Ако е от самозабрава - също.
Ако е, за да прикрие нещо тайно - е много опасно, защото в 21 век нищо не може да бъде скрито, но затова пък "тайната" може да предизвика нови трусове във властта, далеч по-опасни от сегашните. Само една искра е нужна, за да се взриви гневът на хората.
Ако е от непознаване на материята, както я подозира проф. Христина Вучева, според която няма нужда от внасяне на такава поправка в Закона за БНБ, за да влезем в ERM 2, е още по-страшно. Защото за пореден път ще се окаже, че ни управляват хора, които във всеки момент могат да изложат на риск държавата ни.

А колко просто е било - всичко да мине по законния ред, да се каже че страната ни е декларирала пред ЕЦБ, че влизането ни в ERM 2 ще стане при фиксирания курс на еврото и че няма да има девалвация в периода на престоя в чакалнята.

Просто, да - но за умни и учени политици, които живеят с мисълта, че са отговорни пред обществото и за всяка своя стъпка са длъжни да дават отчет пред избирателите си. 

А може пък Менда Стоянова да е просто една маша в сценарий, който тепърва ще се развива в държавата...

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...