Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валерия Велева: Менда Стоянова да каже защо поставя в риск монетарната стабилност на страната

От събота един призрак броди из България - ще се променя ли курсът лев-евро при влизането ни в ERM 2, гарантирани ли са влоговете ни, да обръщаме ли спешно левовете в евро, ще падне ли Валутният борд.

Истерията се роди не от фейк нюз, не от врагове на властта, а от самата власт. От председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ, които в петък по никое време внесоха промени в Закона за БНБ относно прилагането на европейските актове във връзка с присъединяването на страната ни към валутно-обменния механизъм.

На пръв поглед нищо нередно.
Лошото е, че текстовете, които фактически засягат изключително сериозната тема за спестяванията на населението, финансовата стабилност и са аспект на националната сигурност, са внесени в последния момент преди да изтече крайният срок между първо и второ четене на законопроекта.

Без да са обявени за публично обсъждане.
Без да са публикувани на сайта на парламента. 

Не знам какво си е мислила Менда Стоянова в този момент - как ще промуши и този път незабелязано пореден закон, както многократно са минавали различни лобистки поправки или как ще постави всички пред свършен факт, угаждайки на не знам кого - но постъпката ѝ е толкова политически късогледа, че граничи с откровена глупост.

Да допуснеш, че може да прокараш незабелязано текст, който визира стабилността на лева и на Валутния борд, е стратегическа управленска грешка, която може да има тежки последици!

Страната в момента се намира в една от най-тежките кризи на управлението за последните 30 години - в който и сектор да погледнеш, всичко сякаш е пред разпад - хаос, разруха и антагонизъм. Единствената ни стабилност е паричната и то благодарение на Валутния борд, завещан ни още преди 23 години. Това е светая светих, която не се докосва, ако искаме да не рухне държавата.

И в този критичен за ГЕРБ и за страната момент Менда Стоянова с целия се акъл прокарва задкулисно законодателен текст, който може да извади отново страховете на хората за спестяванията им и те да хукнат по банките. Това буквално може да подпали чергата на властта и да помете всичко.

Само ден след тайното внасяне на поправката в Закона за БНБ реакциите, притесненията и спекулациите взривиха социалните мрежи, въпреки натиска "отгоре" върху някои медии да "спестят" информацията. Хората настръхнаха, защото знаят, че в България всичко може да се случи, но Валутният борд и стабилността на валутния курс имат статут на догма. А щом някой си позволи да ги пипа, значи идва опасност. И каквото и да каже държавата - тя лъже, затова всеки трябва да се спасява поединично. Това е мисленето в едно общество, в което доверието към властта е на нивото на яз."Студена", а отношението към депутатите - като към изедници, които вървят против собствения си народ.

Повечето икономисти убеждават, че законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. И че, както многократно е подчертавано от правителството и от БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото.

Резонен е въпросът - защо Менда Стоянова постъпи по този начин?

Защо подлага на риск монетарната стабилност на страната?

От глупост; от самозабрава, вследствие на 10-годишния престой във властта; от прикриване на нещо неприяно, което обществото не трябва сега да научи; или от дълбоко непознаване на материята?

Ако е от глупост - да си понесе последствията.

Ако е от самозабрава - също.
Ако е, за да прикрие нещо тайно - е много опасно, защото в 21 век нищо не може да бъде скрито, но затова пък "тайната" може да предизвика нови трусове във властта, далеч по-опасни от сегашните. Само една искра е нужна, за да се взриви гневът на хората.
Ако е от непознаване на материята, както я подозира проф. Христина Вучева, според която няма нужда от внасяне на такава поправка в Закона за БНБ, за да влезем в ERM 2, е още по-страшно. Защото за пореден път ще се окаже, че ни управляват хора, които във всеки момент могат да изложат на риск държавата ни.

А колко просто е било - всичко да мине по законния ред, да се каже че страната ни е декларирала пред ЕЦБ, че влизането ни в ERM 2 ще стане при фиксирания курс на еврото и че няма да има девалвация в периода на престоя в чакалнята.

Просто, да - но за умни и учени политици, които живеят с мисълта, че са отговорни пред обществото и за всяка своя стъпка са длъжни да дават отчет пред избирателите си. 

А може пък Менда Стоянова да е просто една маша в сценарий, който тепърва ще се развива в държавата...

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!