Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ченгета превземат комисията за архива на ДС

От комисия за разсекретяване става комисия за засекретяване.

Предлагат за членове на комисията за досиета на ДС хора, които са против отварянето на архива и искат неговото унищожаване. Каква работа ще свършат в институция, чиято задача е да разсекретява хора, които са за засекретяване?

Движение“Граждани срещу Държавна сигурност”, Центъра за подкрепа на хора, преживели изтезания – АСЕТ и Коалиция за честно управление алармират, че седем от предложените за Комисията за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност не отговарят на изискванията на закона. Те предупреждават, че влизането на Искра Баева, Евтим Костодинов, генерал Христо Марински(тримата от БСП), Бойко Ганчевски(ДПС), Трифон Трифонов(НДСВ), Стилян Станев и Веселин Ангелов(БНС) ще превърнат работата на комисията във фарс.

Искра Баева иска унищожаване на архива

Парадоксално но историкът Искра Баева не е загрижена за документите и истината, а за спокойствието на бившите служители на репресивния апарат и затова иска тяхното унищожаване.

Евтим Костадинов: архивът да се засекрети за 120 години

Евтим Костадинов пък е завършил Висшата специална школа “Г. Димитров” – МВР и е работил в структура на репресивния апарат на комунистическия режим. Миналата година е внесъл в НС предложение архивът на ДС да бъде засекретен за 120 години.

Христо Марински скрива Първанов, Берон и Жорж Ганчев

Генерал Христо Марински, също е работил в апарата и също е срещу разсекретяването на досиетата. През 2001 г. като член на тогавашната комисия “Андреев” незаконно спира изваждането на информация за сътрудничеството с ДС на кандидатите за президент Георги Първанов, Жорж Ганчев и Петър Берон.

Бойко Ганчевски –протеже на Цвятко Цветков

Бойко Ганчевски е работил в репресивния апарат на комунистическия режим преди 1989 г. като кадър на МВР. През 1995 г. той става директор на Института по психология към МВР по лично искане на тогавашния гл. секретар на МВР и бивш зам.-началник на Шесто управление на ДС Цвятко Цветков.

Тодор Трифонов е кадър на КГБ

Кандидатът на НДСВ Тодор Трифонов също работил в МВР преди 1989 г. Асоциациите са категорични, че той се е обучавал в школа на КГБ в периода 1988-1990, която не е завършил заради промените. Трифонов заема и поста зам.-директор на Националната служба “Сигурност” през 1997 г. по предложение на тогавашния секретар на МВР по информационно-аналитичната дейност полк. Николай Радулов, който е бивш служител на Държавна сигурност.

Стилян Станев е пенсиониран служител на НСБОП.

Веселин Ангелов е против отварянето на архивите. През 2001 г. като член на комисия “Андреев” в нарушение на закона се обявил против разкриването на информация за сътрудничеството с ДС на Георги Първанов, Жорж Ганчев, Петър Берон и Веселин Бончев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!