За 1/3 от българите въздухът става все по-мръсен – за 2/3 все по-вкусен?

За 1/3 от българите въздухът става все по-мръсен

За около една трета от българите – или 29 % от пълнолетните граждани -  въздухът у нас става все по-мръсен. А близо 60% не виждат промяна в качеството му. Най-засегнати са жителите на големите областните центрове.

Това показва национално представително проучване на агенция „Афис“, проведено от 17 до 22 януари 2020 г. пряко и лично в домовете на 1000 пълнолетни граждани.

Според жителите на големите градове, включително и София, комплекс от мерки могат да допринесат за решаването на проблема: по-достъпни цени на тока, по-малко автомобили в града, по-малко дим от производството и индустрията.

Агенция "Афис" е сравнила получените актуални данни със свое редовно изследване от януари 2018 г.

Интересното е, че в началото на 2020 година по-малко хора в сравнение с януари 2018 г. смятат, че замърсяването на въздуха се засилва в тяхното населено място. Към момента това са около 29%, а преди две години тази оценка е споделяна от 36% от всички анкетирани.

Повече от половината запитани (58%) заявяват, че качеството на въздуха не се е променило напоследък (срещу 52% през 2018 г).

Усещането за по-чист въздух е споделено от едва 13 на сто – за сравнение преди две години същият отговор е посочен от 11,5%.

От проучването става ясно, че не само жителите на столицата са притеснени от въздуха, който дишат. Това на първо място са хората от областните градове – т.е. за 47 на сто от тази група замърсяването се засилва през последните години. Нещо повече – сравнението с 2018 година разкрива, че към онзи момент столичани са били значително по-критични към състоянието на въздуха, който дишат (за близо 48% замърсяването се е засилвало, а същото е намалявало едва за 6%).

Като цяло градските жители много по-често признават, че въздухът е мръсен, в сравнение с живеещите по селата – съотношението е повече от 4 към 1.

Голямата измама с доплащането: най-много даваме за лекарства, а не за здравеопазване

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...