Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сорос създава университетска мрежа за $1 млрд. за борба с национализма и изменението на климата и... налагане на комунизма

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Американският милиардер Джордж Сорос ще инвестира 1 млрд. долара в проект за университетска мрежа за мобилизация срещу „настоящите и бъдещи диктатори“ и срещу глобалното затопляне. "Оцеляването на отворените общества е застрашено и ние сме изправени пред още по-голяма криза: изменение на климата", каза Сорос по време на вечерята, която дава всяка година в рамките на Световния икономически форум в Давос, съобщава "Фигаро".

Университетската мрежа "Отворено общество" ще предостави международна платформа за преподаване и изследвания, заяви 89-годишният милиардер. Мрежата ще бъде създадена в партньорство с основания от Сорос Централноевропейски университет и колежа "Бард", съобщава "Блумбърг".

Джордж Сорос нарече проекта (Университетската мрежа за отворено общество) „най-важният в живота си“, като обясни, че всички университети в света могат да участват. Тази мрежа трябва да достигне до „места с липса на качествено образование и пренебрегвано население“, заяви Сорос.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Финансистът изказа съжаление, че Китай, Съединените щати и Русия са в ръцете на „настоящи или бъдещи диктатори“, докато „редиците на авторитарните лидери нарастват". Според него „най-голямото и страшно връщане назад" се отнася до Индия, където премиерът Нарендра Моди "създава националистическа индуистка държава ".

„Като дългосрочна стратегия най-добрата ни надежда се крие в достъпа до качествено образование, по-специално до образование, което засилва автономността на индивида чрез култивиране на критическото мислене и наблягане на академичната свобода“, каза Сорос.

В речта си и последвалата дискусия Джордж Сорос обхвана широк спектър от въпроси, включително "прегрялата" американска икономика, господството на Фейсбук и автократичното управление на Си Дзинпин, Нарендра Моди, Жаир Болсонаро и Доналд Тръмп, когото Сорос нарече „измамник и краен нарцис“. 

„Като се вземат предвид климатичните изменения и вълненията в световен мащаб, не е преувеличено да се каже, че 2020 г. и следващите няколко години ще определят не само съдбата на Си и Тръмп, но и съдбата на света“, каза милиардерът.

За пореден път Сорос разкритикува Фейсбук за провала си в регулирането на социалната мрежа.

„Няма какво да ги спре и мисля, че между Тръмп и Фейсбук се развива някаква неформална операция за взаимна помощ или споразумение“, каза Сорос. „Фейсбук ще работи за преизбиране на Тръмп, а Тръмп ще работи за защита на Фейсбук", добави Джордж Сорос.

Според него Тръмп е отговорен за прегряването на икономиката. „Прегрялата икономика не може да се запази прекалено дълго“, каза той. 

Сорос засегна тези теми и в предишните си изказвания на Давос. Миналата година той предупреди за "смъртна опасност" от използването на изкуствен интелект от Китай за потискане на своите граждани под ръководството на Си Дзинпин, когото нарече най-опасния противник на демокрациите.

Той разкритикува и гигантите в социалните медии, включително Фейсбук и Google, които според него трябва да бъдат регулирани. Миналата година той ги сравни с хазартните компании, които насърчават пристрастяването сред потребителите и каза, че те използват данните, които контролират.

Роден в Унгария в еврейско семейство, избягало от нацисткото преследване, финансистът Джордж Сорос, известен със спекулативната си атака срещу лирата стерлинг през 1992 г., затвори хедж фонда си и превърна компанията си в семеен офис. Мениджърският фонд на Сорос на стойност 25 млрд. долара вече управлява парите за фондациите „Отворено общество“.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!