Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Викове „Бойко при Нено!“ и „Оставка!“ под прозорците на Борисов. В понеделник перничани пак са тук! СНИМКИ

Хиляди перничани и подкрепящи ги граждани огласиха площада пред Министерския съвет с викове „Оставка!“, „Мафия!“ и „Искаме вода, а не боклук!“. Протестът иска оставките на Петя Аврамова и Бойко Борисов беше обявен под мотото „Вода за Перник, вода за България!“

За днес протестът приключи, но организаторите обявиха, че в понеделник ще се съберат в 12 часа пред Министерството на регионалното развитие със същите искания. Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на МРРБ. Първоначални недоволните обявиха готовност да останат пред сградата на Министерския съвет до 22 часа тази вечер, за да бъде изпълнено искането им.

„Искаме да върнем водата на Перник и да спасим водата на България.

big_2192566_375_282_4x3

Днес е 60-ият ден, откакто сме на воден режим. Никой не ни чу, и затова сме в триъгълника на властта, вместо да откриваме „Сурва“ в Перник. Ние сме в хуманитарна криза. Искаме истината, защото ни е отнето елементарно човешко право“, каза говорителка на протеста.

Тя изброи искания за оставки на министър Петя Аврамова, заместниците й, заместниците на Нено Димов в МОСВ, на Басейновата дирекция и на други високопставени държавни лица.

Снимка: И Мая Манолова подкрепи перничани на протеста днес

Говорителката посочи, че получават нереални и по-високи сметки за вода, водата мирише на хлор и тиня, има здравни оплаквания на населението и подготвени болници за бум на заболеваемост. Искаме виновните да си понесат наказанията, категорични са хората.

Говорителката добави, че за капак на всичко на 15 януари ТЕЦ-ът е довършил населението с обгазяване със серен диоксид, което те определиха като „геноцид“.

Министър-председателят Борисов не намери време да се види с хората в Перник,

каза говорителката от „Спаси Перник“, на което площадът отговори с мощни викове „Оставка!“, „Бойко при Нено!“  и У-у-у!“

Протестното шествие на града оставен без вода се води от Инициативния комитет „Спаси Перник“.

Най-отпред в шествието са десетки кукери, облечени в традиционните за фесивала „Сурва“ носии, маски, звънци и хлопки.

Припомняме, че тази година за първи път фестивалът на перничани „Сурва“ беше отложен, заради кризата с водата, а хората се заканиха да го направят в центъра на столицата.

Протестиращите свирят с вувузели, скандират „Оставка!“ и призовават гражданите да ги подкрепят.

Протестът се огласява от изпълнения на Валя Балканска.

В 12.00 ч. от площада пред БНБ към Министерския съвет по жълтите павета тръгна шествието, в което има хиляди граждани.

03421f62471074d5f5259bb53e028315

Трудно е да бъде определен броят на участниците. От плакатите се вижда, че има присъстващи представители на Общините Бобов дол, Дупница, Перник, Кюстендил, Радомир.

Част от хората носят жълти жилетки и български знамена.

Гражданите са издигнали плакати „Бойко при Нено“, „Къде е водата?“, „Кой изпи язовира?“, „Оставка!“, „Мафия!“, „Искаме вода, а не боклук“, Убийци!“.

phpxjbesw_800x_

Пред медиите хора от протеста негодуват, че месеци не са взети мерки, за да се предотврати кризата с водата

и че всички институции са бездействали от страх, че ще нарушат икономически интереси на избрани хора.

Някои от протестиращите споделиха мнението си, че в София се подготвяли и три болници във връзка с очаквана епидемия от хепатит в града, за което по-рано съобщи и кметът на Перник.

„Не искаме водомор, искаме вода. Това е, което искаме като нормални граждани и нормални хора – чист въздух, вода, това са права на всеки един човек. Заради моите деца съм тук. Искам те да живеят нормално. Искам тази България да е нормална за всички и всички да имаме права“, заяви пред БНР протестираща.

Протестът на перничани бе подкрепен от жителите на Бобов дол, които се оплакват от мръсния въздух в общината. Кметът Елза Величкова обясни:

„Ние трябва да сме единни в подкрепа на перничани. И ние сме си с нашите проблеми, нашият проблем е горенето на боклуци в ТЕЦ „Бобов дол“, което трови хората от община Бобов дол, и аз като кмет съм върло против това и искаме да спре горенето на боклуци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Жители на Сливен и на София се присъединиха към протеста на перничани пред сградата на Министерския съвет: „Трябва всички хора, според мен, да са единни при един такъв сериозен проблем и трябва да се намери начин да се реши. На плаката пише: „Не спете. Борете се за живота си“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!