.
Емилян Гебрев, Делян Пеевски

Истински прецеден се случи в Агенцията по вписвания (АВ). Институцията отказа да изпълни и да впише в Търговския регистър окончателното съдебно решени за увеличаване на капитала на оръжейния завод „Дунарит“.

Веднъж вече Агенцията по вписвания е направила такъв отказ в края на 2016 г., когато е заявено увеличението.  Този отказ е обжалван и две съдебни инстанции – Окръжен съд Русе и Великотърновския апелативен съд са категорични, че увеличението на капитала е законно и следва да бъде вписано надлежно в Търговския регистър.

Припомняме, че дружеството „Дунарит“ е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, срещу когото имаше опит за убийство чрез отравяне през 2015 г. Гебрев е собственик и на дружество „ЕМКО“, което също оперира на военния пазар. Сагата му с „Дунарит“ започна след атаката на свързаната с адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов офшорната компания „Виафот“, за което Фрог не веднъж е писал. Нещо повече - оказа се, че тя е ликвидирана, но нейни адвокати продължават да се явяват в съда по делата за "Дунарит", а в сагата участва и основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов.

Вижте ТУКТУКТУК и ТУК.

В момента не са ясни причините, поради които Агенцията по вписвания се противопоставя на съда и отказва да извърши вписването за капитала. Източници на Фрог от ведомството заявиха, че ръководни фактори в администрацията цял ден след получаването на съдебния акт са се чудили как да си затворят очите за него.

Нарежданията за това към АВ идвали „от горе“. Нещо повече – забранено било на деловодството да завеждат каквито и да било писма свързани с „Дунарит“. Така на практика институцията блокира възможността една легитимна компания да бъде вписана според законите на страната с увеличения си капитал.  

Няколко източника от самата агенция потвърдиха, че „Дунарит“ в момента е фирма към която началници имат „специално отношение“. Твърди се, че новият отказ, противоречащ на съдебното решение, не е направен от служител на който се е паднало да решава казуса, а от негови началници. По случая е сезирана прокуратурата, уведомени са европейската прокуратура, както и новият постоянен съветник по юридическите въпроси и борбата с корупцията към посолството на САЩ.  

Случаят се смята за сериозен прецедент тъй като касае дружество, което е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. А това означава, че става дума за административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната.  

„В тази връзка считам за напълно недопустимо да се извършват нерегламентирани действия, които засягат огромни икономически интереси и застрашават дейността на дружество осигуряващо работа на хиляди български граждани“, се казва в документите до прокуратурата и посолството на САЩ, подписани от изпълнителния директор на дружеството.

Отказът да бъде изпълнено съдебното решение за вписването само по себе си е престъпление по наказателния кодекс. Според  чл. 296 „ който попречи или осуети по какъвто и да било начин изпълнението на съдебно решение, са наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5 000 лв.“.  Това означава, че някой е бил готов да извърши престъпление. Не е ясно обаче под чия диктовка и на каква цена се прави това.

Любопитно е, че няколко дни след отказа за вписване увеличението на капитала жълто-кафявите медии, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски,  бяха активирани по команда и заобясняваха, че съдебните решения относно „Дунарит“ са плод на корумпирани съдии. Тази атака към съдебната система се прави с цел да се защитят незаконосъобразните действия Агенцията по вписвания, която се превърна в една от най скандалните институции у нас, особено след спирането на работата й за  няколко месеца.

Фрог Нюз

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...