Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ККП нарича Epoch Times „сериозна заплаха”, съобщи дезертирал китайски шпионин

Бивш китайски шпионин избяга в Австралия, разкривайки важността, която комунистическият режим придава на медията Epoch Times, както и методите на китайските спец служби при завербуване на своите агенти, и тяхната подмолна тактика на шпионаж.

Тридесет и две годишният Уанг Лиян, който пристигна в Сидни, Австралия на 7-ми февруари с туристическа виза, разказва как е бил принуден да предава информация на китайския комунистически режим за работата на Epoch Times в Хонконг.

Според г-н Уанг Epoch Times е единственият вестник в бившата британска колония, който е извън юрисдикцията на Централното правителство на Китай за контрол над медиите, и вестникът е класифициран от китайската комунистическа партия (ККП) като "сериозна заплаха", дължащо се на практиката му да публикува нецензурирана информация за Китай.

Уанг Лиян разказа своята история на насилствено завербуване от китайските власти с цел шпионаж, съдържаща всички характерни за бившия „Съветски” стил черти на „притискане до стената” - отвличане, принуда, шантажиране и неизбежното - заплаха със смърт.

През 2004 г. г-н Уанг завършва своя докторат по компютърни науки в Университета на Хонконг и започва работа като преподавател в Университета за наука и технологии в Макао, Китай.

За Epoch Times той започва да работи през 2001 г., като един от неговите редактори. През 2004 г. преустановява тази дейност, тъй като се премества в Макао, но все още продължава да съдейства на екипа на Epoch Times в Хонконг, като един от неговите специалисти по компютърните системи.

Отвличането

Г-н Уанг описва своята работа за китайските специални служби като част от тяхната огромна шпионска мрежа, разпростираща се по цял Китай, Хонконг и в чужбина.

"Набирането" на г-н Уанг от китайските власти става на 12 септември 2006 г. при едно негово служебно пътуване до град Джу Хай, във връзка със съвместен проект с тамошен университет. По време на вътрешно-митническите проверки, китайските спец служби отвличат г-н Уанг.

"Докато преминавах митницата на Гонгбей [провинция Гуандонг], аз бях задържан неочаквано. Бях отведен в малка стая, където след два часа дойдоха десет души, някои от които облечени в полицейски униформи, други - цивилни. След като потвърдиха моята идентичност, те вързаха очите ми, взеха часовника и мобилния ми телефон, и ме отведоха насилствено в паркиран отвън микробус. Не знам колко време сме пътували, но накрая бях отведен в стая и блъснат на пода.", обяснява г-н Уанг в своето изявление.

Той стои три и половина дни в тази не по-голяма от три на три метра стая.

"Всички прозорци на стаята бяха заковани с пирони, а пердетата бяха дръпнати. В стаята имаше камера. Трима души седяха зад бюрото за разпит. От другата страна беше сложено малко столче. То очевидно трябваше да е за мен, да седя там по време на разпита. Тримата ми казаха, че са от националната агенция за разузнаване в Джу Хай. Аз ги попитах защо бях отвлечен и те отговориха: "Ти трябва да знаеш за какви проблеми става дума.". Аз им казах, че не знам и след малко те отвърнаха: "Защото работиш за Epoch Times в Хонконг.". "

Институцията, отвлякла Уанг, е Националното бюро за сигурност на Китай, на което полицията е подвластна. Целта на неговото отвличане била да го принудят да стане "къртица" (шпионин) в офиса на Epoch Times в Хонконг, като саботира операциите на медията и работи за неговата "дезинтеграция отвътре".

Г-н Уанг бива задържан и поставен под 24-часов надзор и заплахи. Той бива обвинен в извършване на престъплението разпространяване на „Девет коментара за комунистическата партия” – специална публикация на редакцията на Epoch Times, която разкрива действителното минало и методи на работа на комунистическата партия на Китай.

За да го изнудят и накарат да работи за тях, специалните служители го шантажират с неговите най-близки хора – съпруга, тригодишен син и родители.

"[Разпитващите] казваха: "Имаш семейство, имаш жена, имаш родители, имаш малко дете... помисли за тях... Какво ще им се случи... размисли се по този въпрос.". ", си припомня думите им г-н Уанг.

Той бива също така многократно атакуван с едни и същи въпроси относно Epoch Times, както и подложен на постоянно наблюдение и лишаване от сън.

"Човек не може изобщо да заспи. В продължение на 72 часа... дори и да исках, нямаше да мога да заспя" - казва той - "Бях в малка стая. 24 часа в денонощието. Ако отида до тоалетната, няма врати. Те ме наблюдаваха постоянно."

Изглежда, че г-н Уанг е бил следен преди да бъде завербуван да работи за шпионската мрежа. Той казва, че подробен рапорт бил събран за него за период от поне четири години. Рапортът съдържа информация за неговия личен живот, работата и духовната му дейност, включително и практикуването му на медитативната практика Фалун Гонг от 1998 г. насам. Уанг си припомня двете папки с информация за него, показани му в стаята за разпит.

"Там беше всичко за мен. Аз очевидно бях препоръчан като "добър материал" от друг агент [преди отвличането]."

Той смята за още по-поразителен факта, че поне 30 служители на тайните служби биват ангажирани с неговия случай. Около 10 души го придружават от митницата, а по време на задържането му охраната се сменя постоянно на двойки.

Шпионирането започва

След дни на разпити, шантажиране и заплашване, г-н Уанг поддава на натиска и прави писмено изявление за своето съгласие да работи за ККП. Той твърди, че това било най-болезненото решение, което трябвало да вземе в живота си.

"Трябваше аз сам да го напиша. След като свърших, те ме накараха да прибавя още едно, допълнително изречение накрая, което да казва: "Ще се отзова когато и да бъда повикан и ще направя каквото и да ми се нареди". След като се подписах, те се изсмяха и се успокоиха."

Следващите пет месеца, той казва, че взимал файлове от компютрите на Epoch Times, но споменава, че бил внимателен да не вземе някаква деликатна информация. Сред информацията, която предоставил на агентите на ККП, според Уанг, били папки с минали издания на вестника.

Той бил също така накаран да направи подробен компютърен план на офиса, включващ информация за това, кой служител какъв компютър използва, и по кое време на денонощието работи. Г-н Уанг смята, че това е изискано с цел хакиране компютрите на Epoch Times от служителите на ККП.

Решението да избяга

След месеци на премисляне, г-н Уанг решава да кандидатства за туристически визи за Австралия и Канада. Одобрението от Австралия пристигнало на 25 януари. Така той се озовал в Австралия. Но сега се тревожи за своите жена и тригодишен син, останали в Хонконг.

В момента г-н Уанг търси закрилата на австралийското правителство и кандидатства за хуманитарна виза.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!