Мутренската война в хазартния бизнес ЗА ВАШИТЕ ПАРИ

"Който се държи мутренски, ще изправя срещу него цялата държава", заявил премиерът Борисов

Д-р Бисер Пукалски: Властта е пред срив, свършиха парите за крадене по програми и фондове

"Който се държи мутренски, ще изправя срещу него цялата държава". Това заявил преди година премиерът Бойко Борисов, когато събра големите бизнесмени, футболни и хазартни босове и ги предупреди да регулират отношенията си.

Думите му обаче явно са останали там, където са били изречени, защото само няколко месеца по-късно един срещу друг в безмилостна война се изправиха играчите в хазартния бизнес и типично по мутренски се заплашиха с убийства.

Нещо повече, записи от мутренските им изцепки са получени в партньорските служби и посолства, откъдето пък предупредили българските власти, че няма да търпят бандитите с бели якички да се разпореждат в НАТО-вска държава.

И след подадени в края на декември сигнали, сме свидетели на активирането на прокуратурата, която днес влезе и в Комисията по хазарта.

Как тръгна мутренският скандал?

Хазартният бизнес в България от години следва две неписани аксиоми – работи се без медиен шум и не се влиза в конфликт с Васил Божков.

И двете бяха нарушени в края на миналата година.

Тогава стана ясно, че след 26 години партньорство братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан се опитват да се разделят с Васил Божков. Не особено приятелски, ако се съди по поредица анонимни и неприятни публикации за семейството и последвалите интервюта на Цветомир Найденов.

Официалният повод за шумния хазартен развод според Найденови е заплаха за убийство, отправена им от доскорошния бизнес партньор и последвали сигнали срещу Божков в различни институции.

Преди Коледа Специализираната прокуратура обяви, че е започнала разследване, а финансовият министър Горанов обеща проверка дали лотариите на Божков са спестили данъци.

Покрай публичните "престрелки" стана ясно, че двете частни лотарии, в които мажоритарен собственик е Васил Божков, години наред са плащали по-ниски държавни такси и така са си спестили стотици милиони левове.

"Ние установихме, че двете фирми на Васил Божков плащат данък около 7%, а държавното тото плаща 15%, както е по-закон. Това е невъзможно - два данъка за една и съща хазартна игра. Някой от двамата е грешен и е за затвора. Или Васил Божков, защото не си плаща данъците, или шефът на държавното тото, защото плаща повече данъци и прави разхищение. За мен вторият си плаща нормално и правилно данъците, защото така пише в закона. По моя информация това нещо е блокирано на ниско ниво в Държавната комисия по хазарта. Ако не бяхме изнесли този сигнал, никой нямаше да разбере нищо, защото е опасно", казват Броатя Найденови в края на 2019 година, когато внасят стигналите срещу Васил Божков.

Досега семейство Найденови са попадали във фокуса на медиите рядко и най-вече в контекста на "Еврофутбол", където имат дял от около 17% и където до лятото на 2019 г. Боян Найденов е един от управителите. Причината донякъде е, че се смяташе, че съдружниците в хазартните фирми на Божков действат като един организъм под неговата шапка - във всички дружества той държи поне 51% лично или през приближени лица.

Освен това по разказ и на Найденови, и на други хора от сектора силното влияние на Божков върху ресорния регулатор - Държавната комисия по хазарта (ДКХ), през годините му осигурява лост за натиск върху останалите играчи на пазара и му гарантира почти монополно положение в някои сегменти, като например лотариите с билетчета (т. нар. моментни лотарии) и офлайн залаганията.

Затова и сега раздялата е толкова драматична - силните и неоспорими дори и от политиците позиции на Божков в този сектор вече са непоправимо разклатени.

Залогът не е малък - по различни оценки хазартният бранш завърта годишни обороти между 2 и 3 млрд. лв. В сектора обаче по-важен е показателят GGR (Gross Gaming Revenue) - приходи от продажби, след като се изплатят печалбите от залози, а те възлизат на стотици милиони левове. Заетите в хазарта са хиляди, а секторът е и един от големите спонсори в спорта и рекламодател в медии.

Найденови са основен спонсор на футболното първенство (Efbet лига), на "Лудогорец" и твърдят, че изливат около 25 млн. лв. на година в българския спорт.

"Национална лотария" пък години наред е най-големият рекламодател в "Нова тв", като там според източници от пазара става въпрос за суми от около 20 млн. лв. годишно. Много спортни сайтове също разчитат на пари от сектора.

Накратко - публичното разместване на пластове, собственост и влияние в хазартния сектор в момента може да има пряко или косвено отражение и върху други бизнеси и затова се следи с особен интерес.

Конфликтът между Найденови и Божков по разказ на братята избухва през лятото на миналата година.
Те твърдят, че на 12 юни Васил Божков е заплашил тях и Кирил Домусчиев "с убийство".
Цветомир Найденов твърди, че на тази дата той, брат му и баща им са имали среща с Божков, на която той им поискал да му прехвърлят мажоритарен дял от целия си бизнес или да му плащат по 10 млн. лв. на година като вид такса спокойствие.
"Каза, че не се държим партньорски спрямо него. Тогава аз го попитах защо зад гърба ни е наел помещението на бившата дискотека Night Flight в София, тъй като ние бяхме пред подписване на договор за него за игрална зала.
Тогава той побесня. Разтрепери се. Каза: чувам, че искате да правите бизнес с Домусчиев. Да не мислите, че ще стоя така да ви гледам. Ще ви ликвидирам вас и Киро като Манол Велев, Тони Наумов и Йордан Динов. Нямаме запис от този разговор, но той има", твърди Цветомир Найденов пред медии.

"Ако не сме сигурни на 1000% в това, което говорим, никога няма да излезем с имената си и да застанем зад тези твърдения. Васил Божков ни каза, че като подадем сигнал за заканите му, че ще ни ликвидира, той ще подпише предупредителен протокол. Не знам. От обща култура знам, че 265 млн. лева данък да не платиш е скандал и парадокс. Трябва да се вземат правилните мерки и виновните да си понесат наказанията", заявиха наскоро братя Найденови пред "Банкеръ".

Цветомир Найденов допълва, че след случката се е срещнал с брата на Кирил Домусчиев Георги и му е разказал за заплахата.

Според Найденови през годините Божков многократно им е искал да му прехвърлят дялове от създадени от тях фирми - или под заплаха да не получат лиценз от ДХК, или с обещания за общи бизнес партньорства, без да инвестира собствени средства.
"Това му е един от методите – създава ти проблем и ти в един момент се съгласяваш на условията му срещу помощ", твърди Боян Найденов.

Заплахата за убийство обаче за братята е преляла чашата и след 12 юни решават, че искат да се разделят с Божков. Засилили мерките за сигурност на тях и семейството си, наели са си адвокатска кантора и са изградили "цялостна стратегия как да се отбраняват".

В началото на декември  входират в Главна и Специализирана прокуратура три сигнала срещу Васил Божков - за заплаха за убийство, за изнудване и за данъчна измама.

Те посочват, че са изпратили сигналите и до няколко чужди посолства, като това за данъчната измама е и на вниманието на Министерството на финансите, НАП и на Комисията за защита на конкуренцията.

Междувременно излязоха публикации, в които се твърди, че Братя Найденов искали да заменят Божков като партньор в хазара с Кирил Домусчиев или Делян Пеевски.

"Не познаваме Пеевски, Борисов, Доган, Нинова, Тръмп, Путин. Нито сме се чували, нито сме си разменяли мейли", казва по този повод Цветомир Найденов и допълва: "Никога не сме планирали хазартен бизнес с братя Домусчиеви нито с Пеевски."

Пеевски нямам никакви аспирации към хазартния бизнес.

"Когато сме се виждали с братя Домсучиеви, темите са "Ефбет лига", "Лудогорец" и "ЦСКА 1948", твърди Найденов.
Той си обяснява заплахата за убийство на Божков с факта, че "вече сме толкова големи и самостоятелни, че не може да ни заграби".

Семейството казва, че в плановете им е да направят офлайн компания за залагания в България сами. На практика тя би била директен конкурент на "Еврофутбол".
Твърдят и че не са търсели подкрепа от никого, преди да започнат да се еманципират от Божков. "Когато си 30 години в хазарта, нямаш нужда от никого", заявява Боян Найденов.

Последната дума в този спор е на държавата.
И тя реагира.

На 12 декември 2019-а финансовият министър Владислав Горанов нареди проверка
"Имаме сигнал, че Комисията по хазарта през годините така е определила начина на организиране на игрите на един от операторите, че това води до спестяване на таксата по Закона за хазарта. Тези твърдения трябва да бъдат проверени. Голям обем информация получихме и Агенцията държавна финансова инспекция ще провери дейността на Комисията по хазарта. Чакам резултатите", заяви Горанов.

На теория, ако проверката на АДФИ покаже, че има нарушение, може да се стигне до отнемане на лиценза на частните лотарии. Тънкият момент е, че това ще повдигне и въпроса за отговорността, която трябва да понесат и всички ръководни кадри в хазартния регулатор от 2015 г. насам.

На 20 декември Специализираната прокуратура обяви, че след получен сигнал е образувала досъдебно производство "за извършено през декември 2017 г. в София престъпление" за изнудване.
Прокуратурата е поискала справки от ДКХ за налагани принудителни административни мерки на "Ефбет" ООД (общо дружество на Божков с Найденови, което на практика няма дейност), "Еврофутбол", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг", и "Еврофутбол лимитед" (настоящo Brobet Limited, собственост на Найденови, но за година в миналото дял в него има и Божков).

От Министерство на финансите  е изискана информация за извършвани данъчни ревизии и проверки на същите дружества, както и за "евентуално влезли в сила ревизионни актове и за проведени принудителни изпълнения за събиране на публични вземания".

На 16 януари лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе в парламента промени в Закона за хазарта, които иска държавен монопол върху лотирйните игри. Ден преди това премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав горанов и спортният министър Красен Кралев заявиха, че подкрепят законопроекта. Това не е прецедент - в повечето държави от ЕС държавата е монополист на пазара на лотарии, те са оправдани с някаква цел - в България подкрепата на спорта, а създаването на частни дружества не е разрешено.

Васил Божков отвърна на удара като ги нарече "некомпетенти политици" и насъска феновете на "Левски" да готвят протести срещу властта.

На 22 януари Специализираната прокурутар влезе в Комсията по хазарта по сигнала, изпратен от Братя Найденови - за опит за изнудване със заплаха за убийство. 

Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път за винаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...