Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как се прахосват 2 трилиона обществени пари

Направено проучване от над 700 души държавници и експерти разкри, че китайското правителство и комунистическа партия са обсебили 2 трилиона юана от обществения фонд за 2006 г.. Тази фигура включва директни злоупотреби с фонда, разходи за забавления, празненства и туризъм, както и заплащания за следване в чужбина, подаръци, премиални и други финансови облаги.

За астрономическата цифра от 2 трилиона юана (~257 милиарда щ.д.) бе съобщено на състоялото се на 25 декември 2006 г. събрание на Политбюро на китайската комунистическа партия (ККП), на което бе изнесен работен доклад на Централната комисия за дисциплинарна инспекция (ЦКДИ / CCDI), която проведе това проучване заедно с Управлението за проучвания към Държавния съвет и Министерството на надзора в Китай.

Проучването, озаглавено "Състояние на незаконно взетите заеми и злоупотреби с обществения (данъчен) фонд от правителството и партийните организации", бе направено от 1 ноември до 18 декември 2006 г.. То бе ръководено от Хи Янг, зам.-секретар на ЦКДИ и секретар на Секретариата на Централния комитет на ККП, като в неговото провеждане и разглеждане участваха над 700 члена на ЦКДИ, държавници и експерти.

В Китай 2 трилиона юана се равняват на:

Източници на незаконни присвоявания

Докладът представя осем главни източника на незаконни присвоявания:

1. Включване на огромни суми от ненужни фондове в бюджетите;
2. Разпределяне на забранени от закона фондове;
3. Поддържане на отделни счетоводни книги за пред данъчните служби;
4. Манипулиране на счетоводните системи от хора с власт и управленски постове;
5. Вземане на заеми от финансови институции;
6. Надписване на броя на служителите в организациите;
7. Поощряване на местните власти към прилагане на политика на опекунство;
8. Злоупотребяване с фондове за проекти и администриране, предназначени за по-ниските нива на организациите.

По време на държавна конференция, главният финансов ревизор Ли Джинхуа заяви:

"Нито един от предадените отчети за административни разходи на местните управления на властта не в рамките на 5% точност, което представлява голям и сложен проблем. Това е характерно за системната корупция.".

Шанхай

Между май 2005-та и октомври 2006-та г., Общинският съвет на Шанхай проведе проучване във връзка със "Състоянието на незаконно взетите заеми и злоупотреби с обществени фондове в Шанхай.".

Докладът разкри, че през 2004 г. правителствените и партийни институции в Шанхай са обсебили 104.5 милиарда юана (~13.4 милиарда щ.д.), които са използвани за забавления, туризъм, пътуване, учене в чужбина, подаръци, премиални, субсидии и други финансови облаги.

През 2005 г. тази фигура достигна 127.6 милиарда (~16.4 милиарда щ.д.).

Провинция Гуандонг

През септември 2006 г. докладът на ЦКДИ "Проучване на незаконно взетите заеми и злоупотреби с обществени фондове в провинция Гуандонг" разкри, че през 2005 г. в провинцията е било злоупотребено с 248.5 милиарда юана. Повечето от парите са били разпределени както следва:4.135 милиарда юана - за забавления и подаръци от страна на 123-ма души;  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!