Бездънна яма на СТАБИЛНОСТ и БЛАГОДЕНСТВИЕ! Милиони потъват в строителство на стадиони у нас. Заради липса на козирки и тоалетни УЕФА затваря стадиони у нас!

Пистите са в дупки, а на много от тях има и строителни или битови отпадъци;

"В последните години доста стадиони се построиха у нас. И то без да има нужда в определени населени места - защото нито има отбор, който да играе на професионално ниво, нито пък има толкова голямо население. С помощта на средства от Европейския съюз в много български градове са построени стадиони, които или вече се нуждаят от ремонт, или са пред разрушаване", пише германското издание „Тагесшау”.

Лекоатлетическа тренировка на стадиона в Костенец. На мястото на обичайната тартанова настилка върху пистата се вижда мръсна червена гума, пълна с дупки. Огромни парчета от нея могат лесно да се откъснат, затова 16-годишната Габриела трябва да внимава много при 100-метровия спринт.

Тя признава, че й е много трудно. На практика е невъзможно да се тренира на пистата – въпреки шпайковете състезателите често се подхлъзват, оплаква се младата спортистка.

Пистата на стадиона не е овална, както е обикновено, а четириъгълна. И това не е всичко. В единия от ъглите младите състезатели трябва да заобикалят висок бял стълб и табло с бушони.

Затова по време на бягане те скъсяват трасето.

„Ако трябва да направим една обиколка, тичаме през тревата, за да вземем завоя”, обяснява пред медията Габриела.

Костенец не е просто някакъв български спортен клуб. Там, например, работи бившият треньор на Йорданка Донкова – българската световна и олимпийска шампионка на 100 метра с препятствия.

Младото поколение продължава да печели медали, но съществуващата сериозна опасност от нараняване на спортистите притеснява треньорката Добромира Пенчева.

Тя е облечена в анцуг в зелено и бяло и е особено внимателна около голямата трибуна. Защото има опасност покривът да се срути върху главите на посетителите, казва слабата тъмнокоса жена.

„Виждате, че дъските са разхлабени. Моят колега – треньор по футбол, се опитва да ги свали с топките, за да не ударят децата, когато паднат от само себе си”, споделя Пенчева.

Футболно игрище в Костенец изглежда наред. Иначе стадионът се нуждае от сериозен ремонт. При това през 2014 г. по груби изчисления за цялостното обновяване на стадиона са похарчени над 2 млн. евро европейски средства. След което той изглежда по-зле, отколкото преди ремонта.

"Към четириъгълната писта се прибавят счупени асансьори и зала за фитнес с разрушен под. Фирмата, извършила ремонта, не може да бъде открита", споделя Пенчева. Тя смята, че става въпрос за корупционна схема.

„Мисля, че по-голямата част от парите са откраднати, след което е направено каквото може с остатъка от средствата. Има трева за футболното игрище, но за лекоатлетите не е направено нищо”, казва треньорката.

Лекоатлетите са принудени да тренират в съседната Долна Баня, където има голям стадион с футболно игрище и добра тартанова настилка.

Друг “голям” футболен стадион има в Лесичово. На трибуните има около 80 човека, които подкрепят отборите от регионалната лига.

През последните години в страната са построени много стадиони, от които никой няма нужда, смята журналистът Георги Филипов.

За професионалния футбол след 60-те години (на миналия век – бел. ред.) в големите градове не е построен нито един стадион. За сметка на това се появиха много малки стадиони по селата, в които обаче няма хора.

Причината за това е много проста – стадионите са финансирани по проекти на ЕС за развитие на селските райони. А тези проекти трябва да съдържат някакъв спортен елемент.

Според Филипов, това е предпоставка за злоупотреба със средства, тъй като България има огромен проблем с корупцията.

По време на обиколката из разнебитения стадион в Костенец, треньорката Пенчева почуква по кухата външна стена и в ръцете ѝ пада парче от нея.

Стената е направена от ПДЧ-плоскости. Година след приключването на ремонта всичко е започнало да се разпада.

Разбитият стадион в Костенец принадлежи на общината, която била подала жалба срещу фирмата-изпълнител.

Заради липса на козирки и тоалетни УЕФА затваря стадиони у нас!

Нова наредба на УЕФА може да доведе до затваряне на стадиони в България! И този момент не е далеч. Европейската футболна централа въведе правило при лицензирането на спортни съоръжения, като критериите са няколко, ако искат да вземат лиценз - минимален капацитет на стадионите, покритите места от тях и наличието на тоалетни.

За капацитетите на съоръженията в Първа лига местата, които са за сядане, са намалени наполовина - 1500, а втория ни ешелон - минимум 800.

Друг критерий определя покритите места на стадионите. Наредбата е ясна - препоръчително е минимум 7% от седящите места да бъдат покрити с козирка.

Ако критерият не е изпълнен, клубът може да бъде санкциониран. По принцип БФС препоръчва 1/3 от седящите места да бъдат покрити. Това означава, че стадион за 15 хиляди души трябва да има поне 1050 покрити места. А е препоръчително покритите места да са минимум 5000.

Друг доста любопитен критерий е броят на тоалетните по нашите стадиони. В правилника пише, че минималният брой трябва да бъде както следва: една тоалетна и един писоар за 50 мъже; една тоалетна със седалка за 20 жени. Т.е. на 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени) задължително е да има 290 тоалетни и 290 писоара за мъже; 25 тоалетни със седалки за жени.

И тук идва малка вратичка, която е открехната от БФС. Родната централа е направила следните изключения: една тоалетна за 125 зрители - мъже; една тоалетна за 50 зрители - жени. Т.е. за 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени) задължително е да има: 116 тоалетни - мъже; 10 тоалетни - жени.

УЕФА е повече от ясна - клуб, който не може да покрие новите наредби, ще трябва да домакинства на чужд стадион, а неговият ще бъде затворен и на практика неизползваем.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

https://lupa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...