Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: България пред енергиен колапс до 5 години

Най-много до 5 години България буквално ще осъмне пред енергиен и воден колапс, алармираха пред Lupa.bg депутати от енергийната комисия в парламента.

Освен фрапиращата криза във водния сектор, която много скоро ще излезе извън пределите на Перник, най-късно през 2025 г. ще усетим драстичния недостиг на енергия заради трансформацията на ТЕЦ-ове в страната.

От 1 април ще връщат УСПЕЛИ българи от чужбина с 1200 лв. – Вярно вода няма за всички, но боклук внасяме ударно

Заради натиска на Еврокомисията и енергийните директиви топлоцентралите много скоро ще трябва да преустановят работа на въглища. „Според мен това ще се случи до 2025 г. И тогава ТЕЦ-овете ще трябва да заработят на газ”, прогнозира енергиен експерт в Народното събрание.

За тази цел обаче на всички ТЕЦ-ове в страната ще са им необходими около 22 млрд. куб. м. газ. „А в момента България ползва 3-4 млрд. куб. м. Сега нито има откъде да дойде толкова газ, нито имаме такава тръбопреносна система, нито капацитет!”, очерта ситуацията виден специалист.

Според малкото останали професионални енергетици у нас България трябва да направи всичко възможно да възстанови възможността за доставка на газ от Украйна – като резервен вариант, както и да възроди проекта „Южен поток”.

В противен случай сме обречени на тотален  енергиен срив.

Положението с язовирите също било много по-драматично, отколкото става ясно в медийното пространство.

„Всички язовири, които захранват ВЕЦ-овете в страната, са почти празни, няма вода никъде!”, съобщи пред Lupa.bg специалист, който изрично ги обиколил, за да види какво е реалното им състояние. Той разказа, че през миналата година тези водни басейни били източени под 50% от нивото им, за да няма наводнения след поройните дъждове.

И никой не калкулирал вероятността, че тази година няма да има нито дъжд, нито сняг... „Още през 2009 г. предупреждавахме, че водният сектор е пред криза и имаше план за стабилизирането му, но новата власт тогава не ни чу и 10 години не се направи нищо”, коментира още енергетик.

Той подчерта, че за тези 10 години във ВиК сектора са инвестирани 3 млрд. лв., а загубите на вода намалели едва с 1% - от 65% на 64%.

„Колко инженери и хидроинженери се дипломираха в България през последните 20-30 г.?!”, риторично попита накрая тесен специалист в областта.

Даже в момента между 300 и 500 хиляди души в страната постоянно са на воден режим.

Най-засегнатите области са Шумен, Търговище, Добрич, а вече и Ловеч, Троян, Сливен. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!