Lupa.bg: България пред енергиен колапс до 5 години

Най-много до 5 години България буквално ще осъмне пред енергиен и воден колапс, алармираха пред Lupa.bg депутати от енергийната комисия в парламента.

Освен фрапиращата криза във водния сектор, която много скоро ще излезе извън пределите на Перник, най-късно през 2025 г. ще усетим драстичния недостиг на енергия заради трансформацията на ТЕЦ-ове в страната.

От 1 април ще връщат УСПЕЛИ българи от чужбина с 1200 лв. – Вярно вода няма за всички, но боклук внасяме ударно

Заради натиска на Еврокомисията и енергийните директиви топлоцентралите много скоро ще трябва да преустановят работа на въглища. „Според мен това ще се случи до 2025 г. И тогава ТЕЦ-овете ще трябва да заработят на газ”, прогнозира енергиен експерт в Народното събрание.

За тази цел обаче на всички ТЕЦ-ове в страната ще са им необходими около 22 млрд. куб. м. газ. „А в момента България ползва 3-4 млрд. куб. м. Сега нито има откъде да дойде толкова газ, нито имаме такава тръбопреносна система, нито капацитет!”, очерта ситуацията виден специалист.

Според малкото останали професионални енергетици у нас България трябва да направи всичко възможно да възстанови възможността за доставка на газ от Украйна – като резервен вариант, както и да възроди проекта „Южен поток”.

В противен случай сме обречени на тотален  енергиен срив.

Положението с язовирите също било много по-драматично, отколкото става ясно в медийното пространство.

„Всички язовири, които захранват ВЕЦ-овете в страната, са почти празни, няма вода никъде!”, съобщи пред Lupa.bg специалист, който изрично ги обиколил, за да види какво е реалното им състояние. Той разказа, че през миналата година тези водни басейни били източени под 50% от нивото им, за да няма наводнения след поройните дъждове.

И никой не калкулирал вероятността, че тази година няма да има нито дъжд, нито сняг... „Още през 2009 г. предупреждавахме, че водният сектор е пред криза и имаше план за стабилизирането му, но новата власт тогава не ни чу и 10 години не се направи нищо”, коментира още енергетик.

Той подчерта, че за тези 10 години във ВиК сектора са инвестирани 3 млрд. лв., а загубите на вода намалели едва с 1% - от 65% на 64%.

„Колко инженери и хидроинженери се дипломираха в България през последните 20-30 г.?!”, риторично попита накрая тесен специалист в областта.

Даже в момента между 300 и 500 хиляди души в страната постоянно са на воден режим.

Най-засегнатите области са Шумен, Търговище, Добрич, а вече и Ловеч, Троян, Сливен. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...