Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шахматната битка за власт сред китайския държавен елит

"Демокрацията не е лошо нещо", титулува своята пропагандна кампания китайският лидер Ху Джинтао, в отговор на вицепрезидента Зенг Чингхонг, който го призова да си подаде оставката. Това, заедно с неотдавнашната поредица от произшествия с военни самолети, са поредните признаци за наближаващата апогея си борба сред редовете на китайската комунистическа партия, в навечерието на нейния XVII-ти конгрес.

Главният редактор на списание Trend Magazine, г-н Джанг Уейгуо, каза в интервю заEpoch Times, че много от станалите наскоро в Китай и привидно несвързани инциденти, са всъщност взаимно обвързани по сложен начин. Джанг сравни положението с игра на шахмат и каза, че ако човек се вгледа внимателно в нещата и събере разпръснатите парчета информация, ще открие не само как са свързани тези събития, но и какво стои зад тях.

В своите последни две издания Trend Magazine разкри, че военен кораб, на чийто борд се е намирал Ху Джинтао, е бил нападнат докато Ху наблюдавал маневрите на китайската морска флота в Северно море. Такъв сериозен инцидент може да се разглежда като предвестник на един неизбежен преврат.

Сега, когато XVII-я конгрес на китайската комунистическа партия (ККП) е в своето навечерие, разместването на хора и преразпределянето на властта в армията се прави с по-различни цели. Стабилизирането на армията - ключът към оцеляването на комунистическия режим - ще бъде едно от най-големите главоболия за Ху Джинтао през 2007 г., тъй като едни потенциални размирици могат да дойдат не само от борбата за власт сред най-висшите ешелони на ККП, но и от цялостното лошо положение на китайската армия.

Борбата за власт се изостря



Статия в най-новия брой на Trend Magazine информира, че въпреки заетите от пекинската фракция лидерски постове в много важни управления, президентът Ху Джинтао и премиерът Уен Джиябао и досега не могат да наложат достатъчно ефективно своето лидерство, като все още са във война с „Кликата на Шанхай”1 и други местни политически сили. Ху и Уен прибягнаха до всевъзможни мерки за да съберат подкрепа – се казва в статията - но тази победа е все още далече. Вицепрезидентът Зенг Чингхонг - главният съперник на Ху и Уен – наблюдава и насърчава тази борба, изчаквайки удобния момент да нанесе своя удар.

Ху е избраният от Дън Сяопин приемник, но сега без поддръжката на Дън и другите политически патриарси, Ху не може да се справи със ситуацията сам. По-лошото е, че Ху проявява неохота относно реализирането на препоръчаните от неговите опоненти политически реформи, което провокира още повече въпроси относно легитимността на неговото право на власт.  

От една страна, Ху и Уен се опитваха с всякакви средства да сложат ласото на шията на така наречената „партия на принцовете” (група от деца и близки на управляващия елит в Китай), както и на армията и властовите брокери. От друга страна, те изиграха картата на демокрацията, за да получат подкрепата на народа.

Техните опоненти също не бездействат. Те отвърнаха на Ху, че демокрацията трябва да започне от самия него, като го призоваха да отстъпи своето лидерство и настояха новият Генерален секретар на ККП да бъде избран от XVIII-я конгрес на партията.

Главният редактор на Trend Magazine изтъкна, че в момента Китай се намира в период на неизвестност относно своето бъдеще. Режимът на Ху и Уен си няма представа накъде отива страната. Джанг Уейгуо смята, че Китай е по-скоро загубен, отколкото "в подем", както тръби китайският режим.

Начело на много масови протести стоят ветерани

Според статията в Trend Magazine, стабилността на армията е най-голямата неизвестна величина за Китай, особено при настъпилата ситуация на засилване на социалните конфликти и увеличаване на разликата между богати и бедни. Нараства и броят на тези от масовите протести, в които важна роля са изиграли усилията на военните ветерани да защитят своите права. Такива протести влияят директно на господството на ККП.

През април 2005 г. и май 2006 г. две масови и организирани групи от ветерани проведоха демонстрации в Пекин, отправяйки апел към Генералния политически отдел на Народоосвободителната армия. Според документ, издаден от Отдела за демобилизиране на армейски кадри, към Централната военна комисия, 70 до 80 % от масовите демонстрации в Китай се ръководят от демобилизирани военнослужещи.

Миналата Нова година, Зам.председателят на Централната военна комисия, Гуо Боксонг, каза в своя лекция:

"Протестите на демобилизирани военнослужещи срещу Пекин стават все по-сериозни и по-повсеместни. В провинциите Хейнан и Хунан демонстрациите почти прераснаха във въстания. Тези масови протести за права бяха изцяло ръководени от военни ветерани. Такива протести са далеч по-сериозни от онези, ръководени от цивилни. Централният комитет трябваше да похарчи цяло състояние, за да ги потуши.".

През октомври 2005 г. Централният комитет на ККП, заедно с Централната военна комисия, издадоха документ за "нелегалните" дейности на организациите за защита на човешките права, ръководени от демобилизирани военнослужещи в Китай. Документът разкри, че тези организации са сформирали своя мрежа в Китай. До 2006 г. техният общ брой е достигнал цифрата 104.

Trend Magazine съобщава, че въпреки пренебрегването на всички досегашни петиции за защита правата на демобилизираните военнослужещи, техните действия печелят широка подкрепа и симпатии сред активната войска, тъй като 94% от сегашните военнослужещи ще са в подобна ситуация, когато напуснат армията. Повечето ветерани се борят за своето оцеляване и се чувстват измамени от ККП. Техните протести разтърсват армията. Сред тях има много способни личности и те със сигурност ще сформират сила, която ще определи бъдещето на Китай.

Ветерани лидери от армията призовават за ареста на Джиянг Земин

В статията се казва, че бившият лидер на Китай, Джиянг Земин, и неговата Шанхайска клика не се ползват с уважението на висшите държавници.
На 24 септември 2006 г. Ху Джинтао арестува Чен Лиангию, важен член на Шанхайската клика. На 13 октомври - заявява свидетел - по време на прощалната церемония пред тленните останки на бившия зам.-министър на отбраната, ген.-лейтенант Лиао Ханшен, настъпил действително интригуващ момент, когато Ху влязъл в залата, където били събрани много старши военни лидери, в това число и двадесет 90-годишни висши офицери.
Докато Ху се здрависвал с тях, един от генералите казал:

"Президент Ху, Вие арестувахте Чен Лиангию, добра работа!".

Други откликнали:

"Да, добра работа!".

Някои извикали:

"Вие по-добре арестувайте и неговия шеф! Арестувайте бандата на Джиянг и Шанхайската клика! Арестувайте Джиянг Земин! Не трябва да проявявате отстъпчивост към тях; ако заслужават да умрат - убийте ги!".

Един от тях се изправил и се обърнал към Ху:

"Проявете достатъчно смелост, за да си свършите работата. Нашите синове са командири в армията и флотата, а и ние също ви подкрепяме.".

Според статията, първата задача на Ху през 2007 г. ще бъде да стабилизира армията. Той осъзнава, че една анти–корупционна кампания може да спечели подкрепата на старшите държавници. Но за техните синове, които са понастоящем в армията, нещата стоят по по-различен начин. Те имат нужда не само от пари, но и от власт, и няма да допуснат да се осъществи каквато и да е анти–корупционна кампания, която може да доведе до срива на ККП.   

Ху не може да се бори със Зенг при настоящата система
Според главният редактор на Trend Magazine, лидерът на „принцовете” и най-влиятелният член на Шанхайската клика, Зенг Чингхонг, има своя лична мрежа сред военните. Неговата политическа власт се доближава до тази на Ху, а в някои отношения той е дори още по-влиятелен. Въпреки това, Зенг Чингхонг има слаби места, предимно свързани с неговата възраст. Освен това, той не е по вкуса на много партийни членове, а и народът не е готов да го приеме.

„Принцовете” считат ККП за техен източник на пари, имущество и бизнес. Те смятат, че президентът Ху Джитао и премиерът Уен Джиябао са от по-низшите класи и че (би трябвало да) работят за тях. В най-добрият случай, за „принцовете” Ху и Уен са управители на собствените им бизнеси. Ако Ху направи грешен ход, неговата лоялност към ККП ще бъде поставена под въпрос. Затова Ху е много внимателен както с всичко, което прави, така и във всеки един момент, в който го прави.

При настоящия политически климат Ху Джинтао не може да победи срещу Зенг Чингхонг и „принцовете”. Единствено ако съумее да надскочи настоящата ситуация и да придобие известно политическо влияние над гражданското общество, за него би било възможно да се противопостави на Зенг и „принцовете”. Но той е бил отгледан като цвете в саксията на ККП и за него е трудно да се отдели от партийните структури. От Ху се очаква да прави постъпки към политическа реформа, но на практика той не е в състояние да предприеме действия в тази насока, така че за „принцовете” неговата роля е незначителна.

Според статията в сп. Trend Magazine понастоящем „принцовете” са самомнителни и арогантни, тъй като всеки от тях е законен притежател на дялове от капиталовложения. Онези от „принцовете”, които са генерал-лейтенанти и генерал-майори и които са израснали заедно, се осмеляват да ругаят всеки и да се оплакват от всеки. Когато пият заедно, някои от тях заявяват: „Ние имаме достатъчно хора на тази маса, за да организираме държавен преврат.”.

Не хранете илюзии относно ККП

Главният редактор Джанг Уейгуо е на мнение, че сегашната социална система в Китай е исторически куриоз, смесица от тоталитарен социализъм и тоталитарен капитализъм. Болшинството от обикновените хора и проницателните интелектуалци в партията са нейни опоненти, така че ядрото на партията, което все още се придържа към своя пагубен курс, е подложено на натиск от всички страни.

Джанг изтъкна, че ККП е провеждала редица кампании, в това число кампанията против замърсяването на духовността, кампанията против свободата, масовото избиване на пл. „Тянанмън” и преследването на Фалун Гонг. Дори след идването на власт на Ху Джинтао - глава от четвъртото поколение лидери - репресиите срещу подобни граждански движения, като тези за защита на човешките права, се засилват още повече. В общи линии, тоталитарната природа на ККП не се е променила и партията е все още една политическа машина, която предприема анти-десни мерки.

Още по-тъжен е обаче фактът, че китайските интелектуалци, чиято решителност бе сломена през 1950 г., все още не са се съвзели. Вместо това, те споделят сега същите интереси, като тези на притежателите на дялове от капиталовложения, и наред с политическата система на ККП, те са станали също така корумпирани.

…………………………………………
Бележка: [1] Кликата на Шанхай е сборното наименование на оглавявани от бившия лидер на Китай Джиянг Земин управници и членове на Политбюро, които доминират на китайската политическа сцена над едно десетилетие, до момента, когато Джиянг започва да се отдръпва от активния политически живот в края на 2002 г..

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!