Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Воденичаров: Нещата ще стават по-страшни, стигнали сме до ръба, хората трябва да решават!

Автор:
Красина Кръстева

- Инициатива „Единение“ излезе вчера с Обръщение към нацията, в което биете камбаната, че „държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима.“ Как ще спасите държавата от разпад, а нацията от загиване?
- От четири години насам разработваме дългосрочни национални цели, защото една държава е успешна, когато си поставя за хоризонт 25 – 30 години напред. Всички промени, например в здравеопазване, образование, демография, изискват време, за да дадат резултати. Ако днес направите някакви реформи, резултатите ще бъдат след 10 – 15 години. А всеки, който идва да управлява, е с хоризонт до следващите избори. Това е проблемът на България. А след като нямаме дългосрочни цели, нищо не се получава. Ще дам пример със здравеопазването. Не ви ли прави впечатление, че през последните две седмици, който и да излезе да говори – все едно от коя партия, дали е от държавна или частна болница, казва – има проблеми за решаване. Затова – трябва да се седне и да се говори, на първо място, по въпросите на здравеопазването. Но също така и по въпроса с демографията, с образованието.

- Казвате „да се седне“. Кой трябва да седне?


- Ние сме разработили с експерти примерни програми, които да бъдат основа за дискусии. Ако ще говорим за здравеопазването, например, трябва да седнат лекари, представители на политическите партии, които ще вземат решението и ще застанат зад това решение, представители на професионалните организации. Това е кръгът от хора, които в отделните области трябва да стигнат до необходимите решения.

- Изпратихте ли им покани? Измислихте ли как да протече тази дискусия?  Нова Кръгла маса като тази от началото на 90-те ли предлагате?
- С обръщението си ние искаме да предизвикаме тази дискусия! Материалите с нашите програми са готови от няколко години, представени са на партиите в парламента, на професионалните организации. И сега е моментът да се организират тези дискусии.

- Какви трябва да бъдат активните действия след тези дискусии?
- Активните действия са, за да се предизвика дискусията. Защото инерцията и противопоставянето между партиите не им позволява да седнат и да помислят за бъдещето на България, а не за своите партийни цели.

- Искате състоянието на демокрацията може да бъде подобрено. Как да стане това?
- Целият модел на управление на държавата се нуждае от някакви промени, но първо ние трябва да решим най-болните четири – пет въпроса с дългосрочни национални цели, за да излезе средният българин от това състояние, в което се намира в момента.

- Ясно е, че управляващите не ви чуват – казвате, че от четири години отправяте своите предупреждения. Как без волята на управляващата коалиция може да направите каквото и да било?
- Точно това целим! Искаме да привлечем тяхното внимание, за да разберат, че ако искат и в бъдеще да бъдат припознавани от българските избиратели, ще трябва да направят нещо за тези избиратели.

- Дискусията само по себе си не е мярка. Какви са тези мерки, за които говорите?
- Чрез възбуждане на мнението на българите из цялата страна, че въпросите не търпят отлагане, да накара тези хора да осмислят поведението си и да поемат отговорността за това нещо. Всички реформи, които трябва да бъдат извършени, са болезнени!

- Не става ясно как ще постигнете това? Без партиите? Лидерите им не си говорят.
- Когато става дума за бъдещето на България, когато става дума за решаване на натрупани проблеми, тези лидери сигурно ще преосмислят поведението си.

- Това, за което алармирате – демографската криза, реформите в образованието и здравеопазването, неведнъж са говорили и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова. Значи те виждат проблемите. Но всеки от тях слага ударението на различно място. Тази ситуация може ли да бъде променена?
- В името на бъдещето на държавата трябва да седнат заедно и да започнат да решават тези проблеми един по един.

- Представяте ли си, че може да има нещо, предложено от БСП, което да бъде възприето от ГЕРБ?
- Има програми, подготвени от професионалисти, които трябва да бъдат прегледани от по-широк кръг професионалисти. Да бъдат привлечени представители от партиите, които да чуят какво мислят професионалистите и да решат – застават ли зад промените и реформите, които са необходими.

- Какви реформи предлагате? Дайте пример.
- Още преди четири години предложихме ЕГН-то на хората да бъде тяхната шофьорска книжка, тяхната здравна книжка, книжката за тяхната собственост. Ако това беше направено, нямаше да ги има, нито проблемите с лекарствата, нито с болничните. Казвахме, че болниците не може да бъдат търговски дружества, че лекарите не могат да бъдат търговци. Тези неща са казани, по тях трябва да са вземе отношение. Кризата във водния сектор, например, поставя въпроса за необходимостта от административна реформа. За нас призивът е – дайте да видим кои са реформите, които да поправят направените грешки. Реформи и пак реформи, това е важното.

- Младите са дезинтересирани, как ще ги привлечете? Без тяхната енергия никакви реформи не биха успели.
- Младите хора не са толкова безучастни към това, което се случва. Те просто чувстват, че каквото и да се направи, няма да има промяна. Това е, което ги отблъсква.

- Виждате ли нов политически субект като носител на тези ваши идеи?
- Ако някой политически субект припознае идеите ни, ще бъде добре. Но голяма част от съществуващите партии вече ползват част от тези идеи. Виждаме, че и управляващата партия приема част от нещата, но ги приема на порции. А не може да се чака повече. Нещата ще стават по-страшни, стигнали сме до ръба, не можем да прескачаме нататък!
Хората трябва да проискат реформите, а трябва активно да участват в тях!

- Искали ли сте среща с премиера, с президента, с председателя на парламента по проблемите, които поставяте?
- Не, но нашите материали са стигнали до президента, до Министерския съвет, до парламентарнопредставените партии.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!