Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Репортери без граници” посети Китай

За пръв път организацията „Репортери без граници” успя да посети официално Китай. На повдигнатия от тях въпрос за свободата на медиите там, Пекин отговори, че е съгласен да разговаря за това, като в замяна иска временното прекратяване на бойкота срещу Олимпийските игри от страна на организацията. „Репортери без граници” подчерта, че ако Пекин не изпълни обещанията си, тя ще възобнови бойкота.

ПАРИЖ – Според ръководителя на „Репортери без граници” (РБГ) по азиатските въпроси – г-н Винсент Бросел, завърнал се наскоро от Китай - РБГ е провела преговори с китайския комунистически режим относно свободата на печата и е направила предложения за подобрения в това отношение.

„Ние предоставихме списък с имената на 80 затворници – предимно журналисти и кибер-дисиденти – и настояхме за тяхното освобождаване”, сподели Бросел. „Изискахме също така и правото на посещаване на тези затворници. Третото ни искане бе за чести и сериозни преговори с китайския режим. Освен това, ние призовахме китайските власти да прекратят репресивните си ограничения на Интернет.”.

Сред 80-те души Бросел упомена специално имената на Интернет потребители, които са изтегляли или разпространявали информация за Фалун Гонг, Тибет, християнството и провинция Шинджиян (с преобладаващо мохамеданско население), като обеща да направи всичко възможно да възвърне свободата им.  

Организацията е поставила към китайския режим условието, неговите отговори на повдигнатите от тях въпроси да са състоятелни.

Пекин отговорил, че е съгласен да разговаря с РБГ относно техните искания, като в замяна предявил желанието да се прекрати бойкота срещу Олимпийските игри от тяхна страна. Стремейки се към градивни преговори, РБГ се е съгласила на това условие, но е заявила, че ако Пекин не спази обещанията си, тя ще възобнови бойкота.

Бросел спомена: „За нас е ясно, че този диалог не означава отказ от правото ни на критика към режима. Нашите изявления за пресата, мероприятия, годишен доклад и подкрепа на журналисти и дисиденти ще разкрият пред света какво става в Китай. Ние ще сме винаги на страната на демокрацията, а не на диктаторите.”

Бросел заяви също така, че по време на Олимпийските игри в Китай, РБГ ще съблюдава за свободата на международните журналисти там. Освен това, от РБГ са напомнили на Пекин да спазва своите, влезли в сила на 1 януари 2007 г., нови наредби за свобода за чуждестранните журналисти в Китай.

Китайското правителство не позволило обаче на РБГ да посети хвърлените в затвора журналисти, относно което представителите на РБГ заявиха, че ще продължават да настояват за свиждане със задържаните.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!