Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кмет от ГЕРБ купил 8 телефона за 20 000 лева на любовницата си с пари от общинската хазна

шопова-камбитов

Като носни кърпи с парите на благоевградчани е сменявала скъпи телефони бившата зам. кметица на Благоевград Христина Шопова.

Смартфоните са от най-висшия клас на техниката.

Техника за 20 820 лв. само за година е използвана от служители на висши постове в Община Благоевград.  Три смартфона само за месец е получила бившата заместник-кметица Христина Шопова от Община Благоевград, а стойността на „покупките“ надхвърля 16 000 лв. В медиите отдавна се появи информация, че тя е била любовница на бившия кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ.

Screenshot-2020-02-15-at-16.08.38-410x260
бившата зам. кметица на Благоевград Христина Шопова

Инвентаризационен опис на дълготрайните активи разкрива сумите, похарчени от общинския бюджет за техника, която е ползвана от хората на висши постове – тоест служебни телефони, таблети и лаптопи.

Само през януари 2018 зам.-кмет Шопова е придобила три телефона за общо 5 967 лв. Смартфоните са от най-висшия клас на техниката и най-търсени модели за 2018, затова и два от телефоните струват по 2 699 лв., а третият е 1 369 лв.

Предколедно – в края на 2018, отново от справката се разбира, че Шопова е придобила още два телефона и таблет на известни брандове. Те са всеки по 2299 лв. + 1599 лв., а таблетът – за 1410 лв.  В месеците между януари и декември 2018 от Бюджета на Общината са изразходвани 4248 лв. Разбивка на сумата показва, че тя е похарчена за два телефона – излезли на пазара току-що, всеки от които за 1649 лв. и 2599 лв.

Проверката показва, че пари за ремонт на техниката не са ползвани, защото тя не е имала време да се повреди. Материалното отговорно лице, подписало и наредило закупуването на служебната техника, която в момента не се ползва от служителите на Общината, е тогавашният кмет Атанас Камбитов.

За 2018 година още един служител на Община Благоевград е получил два телефона – единият през месец февруари, а другият през август.  Антония Методиева е разполагала с айфони за по 4497 лв.

Името на Методиева се спряга и в още едни сметки – или по-точно усвояването им.

Като директор на Дирекция „ПРАВНО-НОРМАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ“ тя е получавала над заплатата си още 2108,33 лв. Това става в годините 2016 и 2017 под формата на сключени договори за изготвяне на правила, стратегии и програми за развитие, за правно обслужване и изпълнение на Национална програма за енергийна ефективност. В тези две години са изплащани възнаграждения на екипа на кмета Камбитов – част от които директори на дирекции в Общината, за 223 000 лв.

Дружеството, по което са усвоявани пари, е общинската фирма „Благоевград Инвест 2016“ ЕООД, както стана ясно от пресконференция на настоящия кмет Томов.

В това дружество най-големите суми годишно чрез граждански договори са получавали именно Методиева и зам.-кметът по хуманитарни дейности и култура Христина Шопова. Сметката показва, че 50 600 лв. за две години правят по 25 300 лв. годишно или 2108 лв. месечно.

По 35 600 лв. за двугодишния период или по 17 800 лв. годишно са получавали зам.-кметът по финансите Иво Николов, Зорница Кралева – зам.-кмет по европейските програми и проекти, и зам.-кметът Янко Янков, който отговаря за строителството до юни 2017.

Именно тогава е освободен от поста си след журналистическо разследване.

Оставката си от ръководния пост Янков депозира с мотива, че причините са лични.

Решението на заместник-кмета обаче идва след разследването на местния сайт Вlagoevgrad-news.com, който разкрива косвени връзки на Янко Янков с фирми, изпълнители на обекти по програмата за енергийна ефестивност в Благоевград.

Янко Янков е назначен за заместник-кмет по сигурността и строителството в края на ноември 2015 г., малко след старта на програмата за безплатно саниране.

„Знаем, че Благоевград е лидер в националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и се надявам да запазим тази позиция и в бъдеще“, са първите думи на Янков след встъпването му в длъжност.

Той обаче остава в екипа „Камбитов“ едва година и шест месеца.

Татяна Борисова, началник на отдел „Счетоводство“, е получила само 5 000 лв. за двете години. Същият бонус над заплата си взимат и Стояна Иванова като началник на Отдел „Финанси и бюджет“, както и Елена Трампова – главен експерт „Човешки ресурси“.

fakti.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!