Президентът на Израел обеща на Радев експертна помощ по управление на водите заради кризата у нас

На среща с президента на Израел Реувен Ривлин, наред с редица други въпроси, българският държавен глава Румен Радев постави въпроса за сътрудничество в сферата на управление на водите. 

Това съобщи за Епицентър.БГ началникът на кабинета на президента Калоян Методиев.

Двамата държавни глави се срещнаха в президентския дворец в Ерусалим.

България изпитва тежки проблеми в тази област, а Израел е напреднал, заявил Ривлин, изтъкнал възможностите на страната му за управление на водите и обещал експертна помощ.

Утре се очаква още конкретика по темата.

"Това беше първата стъпка за поставяне на въпроса сред централните в двустранните отношения", коментира началникът на кабинета на президента Калоян Методиев.

Българският държавен глава е в Държавата Израел по покана на израелския му колега президента Реувен Ривлин във връзка с отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. 

Във възпоменателното събитие се очаква да участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят. Сред тях ще бъде и президентът на Русия Владимир Путин. 

Двамата държавни глави обсъдиха двустранното партньорство в иновациите, сигурността и добрите практики в управлението на водните ресурси, съобщиха по-късно от прессекретариата на президента.

Двамата държавни глави отбелязаха отличните двустранни отношения между България и Израел, както и високия потенциал на партньорството в областта на иновациите, високите технологии и икономиката. Президентът Радев изрази надежда, че в скоро време ще бъде проведено третото съвместно заседание на правителствата на двете държави, на което да бъдат определени конкретни проекти от взаимен интерес.

Перспективите за развитие на Близкоизточния мирен процес, необходимостта от укрепване на стабилността в региона на Близкия Изток, както и доброто двустранно сътрудничество в областта на сигурността и борбата с тероризма, бяха сред акцентите на разговора.

Проблемите на България и водната криза в няколко български града също бяха обсъдени на срещата, като президентът Радев изрази интереса на страната ни към опита на Израел в използването и опазването на водните ресурси. Президентът Ривлин коментира постиженията на Израел в тази сфера и изрази готовност експерти от Израел да помогнат на България.

Водната криза в България беше сред темите на срещата на президента Румен Радев и с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн. По-късно през деня българският президент и водената от него делегация ще се срещнат с ръководството на института „Яд Вашем“.

Утре българският държавен глава ще посети компанията, която управлява водните ресурси и отпадъците на Йерусалим, Центъра за мир и иновации “Перес“, както и компанията за автономни автомобили Mobilеye. 

По време на посещението си в Израел българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...