Експерт направи на пух и прах шефа на АПИ: България е в наказателна процедура на ЕК за АМ ”Струма”

.
Даниел Попов

Българските власти не са направили екологичен анализ на териториите, намиращи се в Кресненското дефиле, затова и няма как да бъде изпълнен проекта за АМ ”Струма”, минаваща оттам. Това се посочва в отговора на Европейската комисия, каза експертът Даниел Попов от Коалиция ”Да спасим Кресненското дефиле”.

Той разказа, че от 15 години се занимава с комуникацията с ЕК и рядко виждал толкова строг отговор. Има описани много съществени нарушения по Директивата за местообитанията и по Директивата за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), посочи Попов пред bTV той и  обори твърденията на шефа на АПИ Георги Терзийски , че няма да загубим 268 млн. евро за АМ "Струма". 

Те посочват, че и докладът за екологична оценка, и самата оценка за съвместимост на защитена зона не изпълняват изискванията на член 6.3 на Директивната за местообитанията. Когато имаме защитена зона по Натура 2000, ние не можем да имаме одобрен проект там, докато властите не установят, че няма да има отрицателно влияние върху съответната територия.

Това означава, че според ЕК нашите власти не са установили, че няма да има такова отрицателно влияние, въпреки това са одобрили този проект. На първо място, когато ние сме обявили зоните по "Натура", след това ние е трябвало по закон да определим техни специфични мерки и цели за опазване на животински и растителни видове. Крайният срок за това беше 2016 г., не е направено до ден днешен, поради което в момента България е в наказателна процедура за неизпълнение на този съществен ангажимент. Оттам ЕК посочва: "Защото вие нямате тези мерки, не знаете какво искате да опазвате в тези зони, няма как да оцените правилно проекта спрямо тези защитени зони", поясни експертът. 

По думите му друго условие да бъде одобрен проектът през Кресненското дефиле е да няма друга алтернатива за трасето, а такива имало две: "Едната е дълъг тунел, заобикалящ цялото дефиле, а другата е за изцяло източно трасе – двете платна да се качат горе. Т.е., трафикът да бъде изваден от Кресненско дефиле".

Попов посочи също, че въпреки че догодина е краят на финансовия период, до ден днешен нямало ясна оценка колко ще струва всеки един от вариантите. Това било посочено и в коментарите на Европейската комисия. 

До края на годината ще се внесе нова апликационна форма за АМ "Струма"

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...