Италия за боклука, не Перник арестува министъра

Бившият екоминистър Нено Димов не е прибран заради водата на Перник, а по искане на италианската прокуратура, гласи информацията на римските медии, но и в коментари на 19 min.bg. Причината е вноса на боклук от Африка, минал през Италия и стигнал до България. Според обвинението в Рим именно подписа на Димов стои под всички документи и това е реалната причина да бъде арестуван още преди акциите по родните пристанища. Внезапната активност на ДАНС и българската прокуратура около отпадъците е само следствие от външен натиск, седмици наред тръбят тв и пресата на Апенините. Аналогичен е известният случай със Сретан Йосич, когато пресата беше от Нидерландия. Ние никога не се задействаме сами, а само когато има сериозна принуда отвън. Затова нито Петя Аврамова - другия ресорен по водата министър, нито областната управителка на Перник са зад решетките. Италианските медии от месец обвързват България с боклучкчийската мафия. Най-авторитетното печатно издание Република също посвети на страната ни поредица от материали и журналистически разследвания във връзка с италианския боклук. Вече е ясно и у нас, че незаконно внесените отпадъци, които лъснаха на пристанищата във Варна и Бургас са изпратени от италианското дружество Дентиче Панталеоне със седалище Авелино, Италия.

Получател на товара е българското търговско дружество Блацион ООД със седалище в София. Негови шефове са македонците Блаже Игнатовски и Горан Ангелов.  Според тях товарът бил предназначен за ТЕЦ Бобов дол на Христо Ковачки, което вече е пореден случай. Те държат 15% от компанията - вносител, а останалата собственост е отново на италианци - Винченцо Трасари и Ецио Боче. Оказва се също, че собственикът на Дентиче Панталеоне пък вече е бил задържан през 2009 г. в Италия като член на ОПГ за незаконно изгаряне на токсични отпадъци, сочат публикации в италианската пре-са от това време. Товарът, хванат от българските силоваци  е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.

По документи стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Районната прокуратура в Бургас вече започна разследване за нерегламентирания внос.

Напомняме, че през 2009 г. отделът за екологични операции в Рим арестува 13 души, сред които Паоло Меаглиа, Гаетано Де Фео и Пантелеоне Дентиче, шеф на вече споменатото едноименно предприятие за транспортиране и изхвърляне на отпадъци. Става дума за ОПГ, която е фалшифицирала данни теза големи количества несортирани битови отпадъци, класифицирайки ги като годни за изгаряне.  Тогава щетата от измамата е 60 млн. евро. Не е ясно как е приключило следствието и дали Дентиче и другите изобщо са били съдени.

   Това е третият случай на италианци, които доставят боклук за България и са имали проблеми с правосъдието. През август 2019 г. разследване на Биволъ разкри, че боклук доставян за няколко ТЕЦ-а на Ковачки идва от Ecoexport S.r.L., фирма на Серджо Гозза. През юли 2010г. Гозза пък вече е задържан заедно с други 16 заподозрени в рамките на операция водена от прокурори в Неапол и Анкона, след което е поставен под домашен арест. В началото на януари т.г. друго разследване на Бивол установи, че боклук открит на площадка в Плевен. е доставен от фирмата Vibeco, която е във фокуса на разследване за трафик на боклук, организиран от Камората. Отпадъците за Плевен били превозени от фирмата B.V. Services, която пък е разследвана за връзки с Ндрангетата. Тя транспортирала 30 000 тона балирани отпадъци от сметището за “мумифициран” боклук до Вила Литерно до пристанището на Неапол, откъдето балите са натоварени за порт Варна. През декември 2019 в рамките на мащабно разследване срещу Ндрангетата в Италия беше арестуван влак с 800 тона боклук, предназначен за България. До момента не е ясно кой е получателят му у нас.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...