Природозащитници: Лъжат ни! За Перник ще се взима вода от София, не от Белмекен

подвежда4c9a0fbe567e46f9b229cb8da68305d6

Правителството подвежда гражданите, че няма да се ползва водата на София, твърдят природозащитници, пише вестник СЕГА

Опитите на управляващите да изкарат, че всички само ще спечелят от предложения вариант за водата на Перник, се сблъскаха с вълна от съмнения. Куп отворени въпроси остават след вчерашната среща при премиера Бойко Борисов, след която бе обявен план за излизане от кризата.

Какво бе решено при Борисов?

Използването на ВиК инфраструктурата на София за транзит на водни обеми от Белмекен до Перник е най-правилното и безопасно решение. Веднага след като Столичният общински съвет вземе решение, ще започне изграждането и на водопровод от Мало Бучино до Перник, който директно да се включи в системата на града, а не в язовир „Студена“. Трасето ще е 13,5 км, ще минава само през терени държавна собственост, а необходимите 25 млн. лв. за изграждането му вече са осигурени. Срокът за изпълнение е до 45 дни. Колегите ме увериха, че ще работят денонощно. Водните обеми на Белмекен сега са много добри, така че нито за тях, нито за София има някаква опасност„, съобщи самият Борисов след срещата.

Какво каза новият екоминистър Емил Димитров – Ревизоро

Категорично“ – така Димитров отговори в предаването „Неделя 150“ на въпрос на водещия може ли да гарантира, че решението за Перник няма да засегне водата на София и нейното качество. „Това не е вода от София, а се пренасочва от друга каскада. Не е вода на София – само ще я налеем в язовира, оттам ще премине по тръбите и ще замине за Перник„, увери министърът в студиото. И добави, че „кранът ще бъде в „Софийска вода“ и винаги при най-малкото съмнение ще може да се спре“.

Клуб „Балканка“: Министърът лъже. Вода ще се взима от яз. „Бели Искър

Риболовният клуб „Балканка“, който в последните седмици изнесе много данни за съсипването на водните ни ресурси, обвини новия министър в лъжа. „Не е вярно, че водата за Перник ще се взима от язовир „Белмекен!“, написаха във „Фейсбук“ от „Балканка“. И обясняват:

Водата ще се взима от язовир „Бели Искър„, като за целта ще се отклоняват води от деривационен канал Грънчар, които иначе биха отивали към язовир „Белмекен„. Това е нормална ситуация, която често се случва, предвидена за случаи на недостиг на вода за тази част от София, която се захранва от „Бели Искър„. Например – и през януари 2019 пак е било същото.

Тоест, от Белмекен няма как да отиде вода в Бели Искър! Тоест, за Перник ще се взима вода от София.“

От сдружението подчертават, че са солидарни с решението, но настояват правителството да спре да подвежда гражданите.

ОЩЕ ВЪПРОСИ

– Как се харчат парите за Перник?

Нови и нови милиони хвърчат от правителството към региона без никакви разчети и прозрачност. Например цената от 2 млн. лв. за километър водопровод за 300 литра в секунда се коментира масово като пладнешки обир.

– Какво става с ремонта на стената на язовир „Бели Искър„?

За този „спешен“ ремонт се говори от почти три години, без да се прави нищо. През 2017 г. прокуратурата извърши специална проверка на язовира и заключи следното (по думите на тогавашния зам.-главен прокурор Ася Петрова): „Безспорно сме установили и то на база на технически документи и на доклад на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, че състоянието на този язовир е неизправно, частично работоспособно. Имаме експертен доклад, с този доклад разполага и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за това състояние. Съгласно Закона за водите язовирни съоръжения, които са в това състояние, следва да бъдат подложени на ремонтни и укрепителни дейности. Второ – следва да се ограничи натоварването на язовирното съоръжение.“

След земетресението в Самоковско отпреди няколко седмици, прокуратурата отново обяви, че проверява изправността на язовира.

– Откъде ще черпи вода промишлеността на Перник?

Удобно властите премълчават дали байпасът за Перник означава, че пернишките предприятия отново ще могат да включат водозахранването си към язовир „Студена“. „Стомана Индъстри“ упражнява засилващ се натиск към местните и националните власти да й бъде върнат достъпът до водата на язовир „Студена“. Не се прави нищо за възстановяване на нейните първоначални водоизточници – язовир „Пчелина“ и язовир „Бушляк“. Язовир „Пчелина“ е пълен, но съоръженията, необходими за довеждане на вода от него до „Стомана“, са разграбени за скрап, а предприятието няма интерес да бъдат възстановени, тъй като ще трябва да плаща повече за вода.

Сега, Дунав мост

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...