Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Благородната изисканост на NTDTV Spectacular и цензурните пипала на ККП

Блестящият досега успех във Ванкувър, Сан Франциско, Холивуд, Отава, Монреал и Торонто на Новогодишния Спектакъл на независимата китайска медия NTDTV не остана незабелязан и тази година от зоркото око на ККП, която с присъщата си арогантност продължава да се опитва да налага цензора на чужди граждани в собствените им страни. Но това като да произвежда обратния ефект на Запад и посетилите културната екстраваганза десетки хиляди не жалят суперлативи за нейното цялостно високо ниво на благородна изисканост.

NTDTV gala
Танцьорки от Спектакъл на NTDTV за Китайската Нова Година, 2007 г.. (Lisa Fan/NTDTV)
NTDTV gala
Концертната зала на Националния културен център на Отава по време на Спектакъла на NTDTV за Китайската Нова Година, 2007 г. (Henry Chan/Epoch Times)
NTDTV gala
Министърът на околната среда на Канада Джон Бейрд в обръщение към VIP гостите на приема преди Спектакъла на NTDTV за Китайската Нова Година, Отава, 2007 г.. (Zhou Xing/Epoch Times)
NTDTV gala
NTDTV gala
NTDTV gala
NTDTV gala
NTDTV gala
NTDTV gala
NTDTV gala
NTDTV gala
Сцена от танца „Към възвишеното място”. Танцьорките в центъра пресъздават облика на многоръката богиня Бодхисатва, известна със своето велико състрадание. Спектакъл на NTDTV за Китайската Нова Година, 2007 г.. (Epoch Times)

С фразата: „Ние сме против посещението на Новогодишния Спектакъл от държавни служители в която и да е страна, и под каквато и да е форма”, съпътстваща специално разпратените до политици и държавници в столицата на Канада писма, Китай отново показа, че страхът му от съчетанието на думите „независима” и „китайска” – асоциирани с телевизията NTDTV – се простира далеч отвъд Великата китайска стена.

Но независимо от тези (и други) специално взети мерки, билетите за представлението бяха продадени 5 седмици по-рано и над 2300 души посетиха Спектакъла на NTDTV за Китайската Нова Година в Националния културен център на Отава.

Над 200 от тях се отзоваха на поканата за специалния VIP прием преди представлението, между които Министърът на околната среда на Канада, Джон Бейрд, членове на Парламента, служители от държавно, областно и местно ниво на управление, изтъкнати лидери на китайската общественост в Канада, бизнес- и медийни спонсори на събитието.

В своята реч на приема, Министър Джон Бейрд се обърна към VIP гостите с думите:

„Радвам се да присъствам тука и със задоволство предавам поздравленията на държавния глава на Канада Стивън Харпър, както и на цялото канадско правителство. Развълнувани сме приятно, че NTDTV, Epoch Times и китайската общественост в Отава ни предоставят този чудесен Новогодишен Спектакъл. Чувстваме се привилегировани, че той посещава няколко града в Канада, и че Отава бе един от избраните градове, в които се провежда това грандиозно културно празненство.”.

Отбелязвайки многобройното количество присъстващи там представители на Градския съвет в Отава, г-н Бейрд се обърна към гостите с шега: „Мисля, че тука има достатъчно служители от Градския съвет, за да проведем едно събрание по време на антракта.”.

Също така, по време на приема членът на Парламента Ричард Пейтън връчи признателна грамота на президента на организационния комитет на Спектакъла в Отава, Д-р Джин Джи, като поздрави NTDTV с това, че е „най-голямата в света, некомерсиална, независима китайска телевизионна мрежа”, а Спектакълът - с неговото „7-мо в света място на телевизионни екстраваганзи”. Г-н Пейтън добави, че той е убеден, че „скоро ще заеме второто или първото място, имайки предвид обекта на неговата тематика - древната китайска култура и наследство”.

След представлението изтъкнатият поет, проф. Сирил Дейбидийр сподели: „Нерядко чуваме за музикална и танцова мултинационална култура, но обикновено тя не включва много задълбоченост и мъдрост. Това шоу беше за мен най-изключителното, на което съм присъствал. Сега оценявам китайската култура повече от всякога, макар, че много години съм изучавал китайската история.”.

Проф. Дейбидийр е бивш поет-лауреат на Отава, изтъкната правителствена позиция за насърчаване популяризирането на литературата, изкуството, културата и езиците в Канада, а през 2000 г. участва в журито за Литературните награди на Генералния губернатор.

„Показаното тази вечер ще се отрази и на опита ми като литературен писател. То разширява представата за богатството на човешката, и най-вече китайската цивилизация. Блестящото изпълнение предава усещането за същността на китайската култура”, продължи той, описвайки я като „търсене на истината посредством нравствеността, великолепието и красивата хармония на човешката душа”.

Изтъкнатият литературовед потвърди желанието си да посети Спектакъла и следващата година, казвайки „Разбира се, че бих искал да дойда и догодина. Нищо друго не обогатява Отава така цялостно. Столицата на страната ни не е вече обикновен град, а сити от световна, топ-класа, благодарение на посещението на Спектакъла на Китайската Нова Година.”.

Кметът на Отава, Лари Обраян, сподели от своя страна, че „никога преди това не е присъствал на забавление от такова изискано ниво”.  

Не скри удивлението си и Мария Макрай, служителка в Градския столичен съвет, която бе „възхитена от костюмите. Аз съм в благоговение; талант от такава класа пробужда смирение у човек”. Говорейки за едно от изпълненията, пресъздаващо преследването на медитативната практика Фалун Гонг от китайския режим, тя каза, че интерпретацията на танца и последователността на песните са представени по „възхитителен начин и ни карат да се замислим върху това, каква важна роля може да играе културата в разбирането ни за нещата.”.

Известният адвокат по човешките права Дейвид Матас отбеляза, че „най-голямата ни надежда за слагане край на репресиите (от страна на Китай) е посредством Фалун Гонг и близостта на тази практика с традиционната китайска култура.”.

Намиращ се в своята четвърта година, Спектакълът на NTDTV за Китайската Нова Година е изнесъл тази година представления във Ванкувър, Сан Франциско, Холивуд, Отава, Монреал и Торонто, като за 2007-ма са запланувани над 70 концерта в 28 големи града на 4 континента.

Спектакълът представлява букет от танцови, вокални и инструментални изпълнения, като всяко от тях има свое собствено съдържание, и същевременно - обяснява Майкъл Йе от NTDTV - „е замислено така, че да провокира най-чистите чувства у човек и да развълнува душата му, като се набляга най-вече на душевните чистота и мир, на добродетелността, благородството и красотата.”.   

Сред участниците в Спектакъла са трупите Feitian Dance от Ню Йорк и Lotus Dance Troupe от Торонто, изтъкнатият пианист Рюбин Чен, известният като „китайският Павароти” тенор Гуимин Гиан и младата виртуозка на ерху (двуструнна китайска цигулка) Шяочун Чи.

Танцьорските изпълнения в шоуто са олицетворение на грация и прецизност. Сложните движения на някои от танците, като тези в „Танцът на тибетските девойки” и „Танцът на паничките” - в последния от които изпълнителките балансират на главите си куп от панички – са отлично синхронизирани и удивяват със съчетанието на динамичност и елегантност.

Разкошните, ръчно направени по оригинални исторически данни костюми превеждат зрителя през палитрата на 5 000-годишната китайска история. Уникални за всяко едно изпълнение, костюмите допълват изкусната хореография с разкоша на цветовете си, които се сменят в зависимост от начина на подреждане на танцьорите на сцената. Тези специално направени от посветени на изкуството професионални дизайнери в Ню Йорк костюми доставят висока естетическа наслада на зрителя и възвисяват великолепието на изпълненията.

Миналата година американското списание Billboard класира Спектакъла (известен тогава като „Китайска Новогодишна Гала”) на 7-мо място в света в своята класация, която се основа на броя на продадени билети за международни шоута.

Главен спонсор на представлението е телевизията NTDTV, с подкрепата на вестник Epoch Times и радио Sound of Hope.

Nеw Tang Dynasty Television (NTDTV) е независима, некомерсиална, световна телевизионна мрежа, излъчваща на китайски език. Базирана в Ню Йорк, мрежата е основана през 2001 г. от живеещи в чужбина китайци, като алтернатива на контролираните и силно цензурирани китайски държавни телевизионни мрежи.

Като свои цели NTDTV посочва „даване на точна информация на зрителите” и „поощряване на разбирателството между китайската и Западната общественост”, а заедно с това и „допринасяне за плурализма и свободния поток на информация между китайско-езичните медии”.

Силно характерен за NTDTV е прямият тон на предаванията й на всякакви тематики, което не е по вкуса на Пекин. Независимо от опитите на комунистическото правителство да блокира излъчванията на мрежата в Китай, смята се, че милиони китайски граждани гледат тази телевизия с помощта на сателитни антени, закупени на черния пазар.

NTDTV претендира, че е първата телевизионна мрежа, която е излъчила репортаж за избухването на SARS в Китай, което става седмици преди оповестяването му от съответните органи.

Мрежата представя често случаи на корупция в Китай и кани известни дисиденти за събеседници в своите шоута.

Една от нейните програми – „Zooming In” – бе наградена от New America Media през ноември 2006 за най-добро изследователско предаване, излъчило репортаж относно цензорирането на Интернет от Китай. Washington Post описва предаването като „известно с това, че не страни от трудни, полемични въпроси.”.

NTDTV си извоюва гнева на Пекин най-вече със своето постоянното покритие на събитията по преследването на медитативната практика Фалун Гонг от китайската комунистическа партия (ККП), включително и докладите на двамата изследователи от Канада относно избиването на практикуващи Фалун Гонг от китайският режим, с цел отнемане на органите им за високодоходна търговия с реципиенти от Запада.

Китай търси всякакви начини не само да попречи на дейността на NTDTV, но и да я преустанови напълно. Най-голямото за мрежата предизвикателство са опитите на ККП да я лиши от достъп до телевизионни сателити, което е от изключителна важност за нея, заради зрителите й по цял свят, и най-вече тези в Китай.

Така през 2003 г. NTDTV и намиращата се в Атланта (САЩ) сателитна компания ADTH се споразумяват за сателитни услуги. Според доклад, публикуван от организацията за наблюдение на медиите Reporters Without Borders, ADTH прекратява споразумението, тъй като се бои да не загуби контрактите си за предаване на китайско-езични програми.

NTDTV подписва договор с New Skies Satellites да предава сигнала им в Китай. Само 3 дни по-късно компанията взема едностранчивото решение да закодира всички предавания на NTDTV, правейки с това сигнала неизползваем за тези, които нямат декодер – устройство, доста трудно да се намери в Китай.

NTDTV се пренасочва към друга сателитна компания – Eutelsat. В изявление на Reporters Without Borders се казва, че през септември 2005 г. китайското правителство упражнява натиск на Eutelsat да преустанови услугите си за NTDTV. Първоначално европейската компания поддава на натиска. Но след месеци на преговаряне тя се съгласява да възстанови сигнала за NTDTV на сателита си W5, който може да се улавя и в Китай.  

Изявлението на Reporters Without Borders гласи: „Международната кампания в подкрепа на NTDTV не бе напразна. Тази ТВ станция има предимството да предлага на китайския народ алтернативни новини, и нейното премахване от китайския хоризонт ще е действителна загуба за свободните медии.”.

Организираните от NTDTV новогодишни шоута са също взети на прицел от ККП. От самото им начало през 2004 г. до сега китайският режим не престава да прави опити да възпрепятства представленията. Последният за това пример са писмата, изпратени от китайското посолство в Канада до политици и държавници относно тяхното „нежелателно присъствие” на Спектакъла.  

И това не е първият случай, когато китайски посолства и консулства по света оказват натиск върху държавници в различни страни да не подкрепят мероприятията на NTDTV. През 2004 г. няколко конгресмени на САЩ биват поканени на Китайската Новогодишна Гала във Вашингтон. Но не след дълго те получават телефонно обаждане от „Д-р Лу” от китайското посолство, който ги увещава да не се отзовават на поканата.

Според говорителката на NTDTV, г-жа Кери Ханг, ККП не щади и самите изпълнители на Спектакъла, като им оказва натиск да не участват, а също така убеждава спонсорите да не подкрепят представлението

Освен това, китайският режим стига дори до там, да оказва натиск на место да се отменят концертите на Спектакъла.  

Така в началото на януари т. г. жителите на Сеул трябваше да научат с огорчение, че Националният театър на Корея е отменил концерта само един ден преди провеждането му, поради натиск от ККП. Първоначалната причина, която театърът дава за отмяната на представлението е, че Китай е отправил сериозни протести към корейското Министерство на външните работи относно Спектакъла, в резултат на което Министерството на Културата е издало официален документ за отменяне на шоуто. Впоследствие обаче, театърът оттегля твърдението си, като заявява „Министерството на културата не е издавало такъв официален документ”.

Впоследствие, едни от най-четените южнокорейски вестници, като Chosun Ilbo, и влиятелният сред корейските интелектуалци Kyung Hyang Daily News, публикуват критични уводни статии за това, че с отменянето на Спектакъла правителството на Корея е показал отново своето раболепие пред китайския комунистически режим. Вестник Chosun Ilbo пише: ”Едно издихание на китайското правителство се превръща в тайфун за корейското правителство; и това не се случва за пръв път.”.

Този инцидент в Сеул бе в много отношения повторение на случилото се там миналата година. Театърът, където шоуто трябваше да се проведе тогава също отмени представлението и отново това стана под натиска на ККП, но това се случи 2 седмици преди обявената дата, така че NTDTV успя да намери нова зала до деня на концерта.

Опитът на Сеул е познат и на Хонконг, чиито жители тази година няма да имат шанса да гледат Спектакъла, тъй като NTDTV съобщи, че е невъзможно да се осигури зала. Независимо, че при системата „една държава – две системи” Хонконг се радва на известна независимост от страна на Китай, собствениците на театри там се страхуват от репресивните мерки на ККП и не смеят да домакинстват представлението. През 2005 г. жителите на Хонконг имаха възможността да гледат представлението, но трябваше да се примирят с единствената зала, която NTDTV успя да намери, която бе собственост на града и се намираше на повече от час път от Хонконг.

Лос Анжелис също не може да се оплаче от липса на „внимание” от страна на ККП. През май 2005 г. NTDTV наема за своето представление местния Комплекс за изящни изкуства (Luckman Fine Arts Complex), но впоследствие неговият мениджър Рон Джарвис сподели, че е получил телефонно обаждане от Китайското посолство да не дава комплекса под наем на NTDTV. Неговият отговор бил: „Вие можете да дойдете, те могат да дойдат, всеки може да дойде.”.

Друга форма на „борба”, която ККП прилага към независимата китайска телевизионна мрежа е да отказва визи за Китай на нейни журналисти. Така например през януари 2005 г. китайското посолство в Канада отказа да даде виза на двама журналисти от NTDTV, които трябваше да придружат тогавашния Пръв министър на Канада, Пол Мартин, при пътуването му в Азия, включващо Китай. Това действие на посолството предизвика възмущението на държавника и той протестира срещу него, но без резултат.

Освен това, офисите на медията са често обект на нападение от страна на китайския режим. Такъв бе случаят с офиса на NTDTV в Торонто, който бива многократно и вандалски нападан, а гумите на колите на работещите там - срязани. Също така, на няколко пъти офисът бива поставен под карантина, поради получаването на адресирани до мениджърите му писма със съмнителна субстанция.

Независимо от повсеместната кампания срещу медията и натиска тя да се подчини на линията на ККП, NTDTV продължава да остава вярна на своя дух и да се радва на широк зрителски интерес от Китай и чужбина. Представителен за успеха на мрежата е и увеличаващия популярността си Спектакъл, който представители на тази телевизия сега наричат „специалитета на NTDTV”. 

Съдейки по тенденцията на прогресивно нарастващата посещаемост на шоуто (10 000 души през 2004 г., 46 000 за 2006 г.), и по изкупените обикновено със седмици по-рано билети, тази година се очаква броят на зрителите му да надмине 100 000 души.

„Увеличаването на нашата публика говори само за себе си” – казва президента на NTDTV в Канада Джои Уанг – „У хората има глад за такова китайско новогодишно представление, което не само да представя красотата на традиционната култура, но и да не се страхува да показва онова, което наистина става в Китай днес.”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!