ГЕРБ не щеше да чуе за язовира до изборите: от разпитите на прокуратурата

Властта в Перник не искала и да чува за водна криза и режим на водата в навечерието на местните избори, а в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) никой в нито един момент не е видял проблем с язовир Студена, въпреки че получават всеки месец актуални данни за състоянието му, личи от публикуваните от прокуратурата протоколи от разпити на свидетели по най-скандалното дело в историята,цитира ги news.lex.bg.

При разпитите на управителя на ВиК-Перник Иван Витанов и шефката на дирекция Управление на водите в МОСВ Илияна Тодорова и справките за наличните обеми в язовира от края на юли до 18 ноември, разрешителните за водовземане на Топлофикация-Перник и Стомана и графици за използването на водите в язовирите, които са от 2018 г. се доказва ужасяващото безхаберие на властта.

 При разпита си шефът на ВиК-Перник Иван Витанов разказва, че още през април е подал писмен сигнал и е разговарял с тогавашния кмет на Перник Вяра Церовска. Пред нея споделил тревогите си от ниските нива на язовира, които не се покачвали от снеготопене и валежи.

Затова казал, че трябва да се издаде заповед водата да се ползва само за питейно-битови нужди. Такава заповед, по думите му, била издадена, а за изпълнението ѝ отговарял главният секретар на общината. Но не е спазвана, което никому не е направило впечатление.

Когато нивото паднало до 8 000 000 кубика в началото на октомври,той вече писал писма и до общината, и до областния управител Ирена Соколова. Отговор не получил, но седмица след това го извикали на неофициална среща при Соколова, на която присъствал и зам.-кметът Владислав Караилиев.

„На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим“, гласи протоколът от разпита на Витанов. От общината пък не последвала никаква реакция до изборите.

Министър Нено Димов през септември в публикувано на сайта на сайта на министерството съобщение казва, че няма проблем с язовира.

От разпита на шефката на дирекция в МОСВ Илияна Тодорова пък става ясно, че графиците, които от ВиК пращали в министерството се утвърждават от министъра, както твърди и прокуратурата. Тя казва, че изрично е проверила и липсва заповед, с която Димов да е делегирал правомощия на свой заместник или на някой друг служител.

След постъпване на заявката от ВиК на всяко 26-о число на месеца, адресирана до министъра, тя се разпределя към заместника му Красимир Живков, който я разпределя към Тодорова, а тя пък до дирекция Управление на водите, началник на която била Мая Дряновска. Експертите Мария Янакиева и Красимира Янкова изготвяли проекта за графика, който отивал след това при зам.-министър Живков, а той пък го администрирал обратно до Димов.
„Нено Димов никога не е връщал за корекции някой от предложените проектографици“, казва още Тодорова
.

Крадци източиха язовирите и оставиха българите жадни и неумити

„Стомана индъстри“ плащала 13 стотинки за кубик вода, а перничани – 2 лева –– Да са живи и здрави да плащат и повече

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...