Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Стомана индъстри“ плащала 13 стотинки за кубик вода, а перничани – 2 лева –– Да са живи и здрави да плащат и повече

„Стомана индърстри“ и Топлофикация – Перник плащали 13 ст. за кубик вода, а жителите на Перник – 2 лв.

Доверявал съм се на експертите и съм утвърждавал графика, който ми е предоставен от тях. Това каза бившият министър на околната среда Нено Димов пред Апелативния специализиран наказателен съд, където се решава дали ексминистърът трябва да излезе на свобода.

Адвокатката му Ина Лулчева обясни в своята пледоария, че министърът не е бил подведен, каквато теза бе изказана от първия съд, а експертите са взели своите решения на базата на всичките им предоставени документи, предава БГНЕС.

По време на заседанието стана ясно, че „Стомана индъстри“ и Топлофикация – Перник са плащали 13 ст. за кубик, за разлика от гражданите, за които цената е 2 лв. за кубик. По този начин прокуратурата изчислява щетата.

Стомана индъстри“ е могла да взима вода и от р. Струма, за което е имала разрешение. Според обвинението с деянието на Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост, е засегнал интереса на над 97 хил. души.

Прокуратурата представи два нови тома доказателства с разпити на свидетели, сред които зам.-министърът Красимир Живков, зам. -министърката на околната среда Атанаска Николова, служители в дирекцията за управление на водите.

От показанията на всички ставало ясно, че единствено министърът утвърждавал с подписа си месечните и годишните графици за водоползване.

Основното задължения на ВиК са свързани със съхранението и ремонта на съоръжението на яз. „Студена“ и водопреносната мрежа. Същото важи за Министерството на регионалното развитие, но не и към водите.

Управлението на водния ресурс е правомощие единствено на министър на околната среда, посочиха от прокуратурата.

Според адвокатката на Димов, Ина Лулчева, той получавал за утвърждаване графиците, изготвени от експертите, с обяснителни записки, но не и с други документи. Въпросните записки били изчезнали, обяви в пледоарията си Лулчева. Тя посочи, че никои свидетел не е казал досега, че министъра не се е съобразил с обяснителните записки. Графикът е изготвян от експерт, съгласуван е с още 2-ма, и зам.-министърът, който отговаря за водите, обясни Лулчева.

Тя добави, че министърът се е съобразявал с мнението на експертите. Лулчева цитира и част от показанията на зам.- министърът Красимир Живков, че в началото на годината са поискани за ползване 18 млн. кум. м. вода от яз. „Студена“, като само 1/15 от този обем – малко над 1 млн. куб. м. вода е била за Топлофикация „Перник“ и „Стомана индъстри„.

Тя попита и как би се реагирало, ако 1500 хора останат без работа по едно лично решение на министъра, вероятно имайки предвид ако Димов беше решил да спре водата на двете предприятия. „Аз ви моля да решите този въпрос, като се абстрахирате от обществения проблем в Перник„, призова Лулчева.

Крадци източиха язовирите и оставиха българите жадни и неумити

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!