Как министърът точи бюджета за здраве: шефът на НЗОК разкрива тънкости

„Няма как министър Кирил Ананиев да не е знаел за 7 пъти надвишените цени на лекарствата” заяви шефът на НЗОК Дечо Дечев пред bTV. Той няколко пъти подчерта, че по своята длъжностна характеристика министърът е длъжен да знае за сметките в сферата.  По-рано Ананиев обяви, че за първи път в министерството постъпва сигнал за 7-кратно завишен медикамент, за който Дечев алармира преди няколко дни. 
 
Шефът на НЗОК подчерта, че министърът получава финансовите отчети на болниците и би трябвало да знае
 за разликите в цените, особено след като в качеството на зам.-министър на финансите е бил начело на надзорния съвет на Касата. Всяко здравно заведение праща ежемесечен финансов анализ в МЗ.

Освен това бездействието на МЗ по електронната борса на лекарства и по националната информационна система ощетявала пациентите, посоти още той.

Дечев обяви, че схемата с доставките на лекарства на максимални цени към частни болници включва и свързан с болницата търговец на едро. А това също би трябвало да е известно на министъра, който лицензира и лечебните заведения, и доставчиците. "Частните болници си направиха собствени търговци на едро”, посочи шефът на НЗОК.

„Цялата тази разлика от 700% влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на търговеца на едро", заяви Дечев. Той предложи НАП и разследващите органи да проверят на какво основание "търговецът на едро", придобил от производителя лекарството за 150 лв., го фактурира на болницата на 1000 лв.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...