Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учредяват Български ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лв.

Учредяват държавен холдинг, за да имаме по-чиста вода. Учредяват български ВиК холдинг ЕАД - София. 

Това стана ясно в началото на заседанието на Министерски съвет. Тя бе съобщена от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.
За учредяването се отпускат 1 млрд. лв. на МРРБ от бюджета за 2020 година, предаде Novini.bg.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че идеята се подкрепя от Министерството, което управлява. Той обясни, че това е крачка напред и обясни, че трябва да се мисли по-мащабно за структура, която да управлява ВиК системата в България.

Идеята се подкрепя и от МОСВ и министър Емил Димитров.

На заседанието премиерът Бойко Борисов възложи на министрите си две задачи - едната за вноса и износа за боклука, а другата е свързана с ВЕЦ-овете.

До друга сряда тримата министри да се заемат с вноса и износа на боклук, има брюкселски директиви, какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е писано в документите, е това, което влиза в страната. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание, предаде Агенция „Фокус“.

По думите на Борисов проверките на ВЕЦ-овете е на първо място, а на второ – производството на ток.

„Всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо ни е питейната вода, на второ – производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода“, допълни министър-председателят.

Учредява се „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София, той ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 милиард лева. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

„Той ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на МРРБ“, допълни тя.

Българският ВиК холдинг ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура.

„Предвижда се в срок до 6 месеца след учредяване на „Български ВиК холдинг“ ЕАД - София акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени капитално чрез апортна вноска. С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството“, допълни тя.

По думите ѝ Холдингът ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие и ще има двустепенна система на управление: Надзорен и Управителен съвет.

„Членовете - 5 на брой, ще бъдат избирани от министъра на регионалното развитие, а членовете на Управителния съвет – 3 на брой, ще бъдат избирани от Надзорния съвет. Холдинговото дружество ще упражнява спрямо дъщерните си дружества общи услуги по управление и контрол, техническа помощ, консултации, участие с финансиране, свързани с инвестиционните им дейности по оперативните програми, предоставяне на гаранции“, посочи Аврамова.

Не се предвижда Холдингът да упражнява правомощията на възложител по обществените поръчки в изпълнение на дейностите, предвидени във вече сключените договори за безвъзмездна финансова помощ.

Идеята за държавно дружество, обединяващо всички ВиК в страната, е добра и Министерство на икономиката я подкрепя. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов. 

„Считам, че това ще е начинът не само да структурираме по-добре управлението и да помогнем на Перник, но и въобще цялата ВиК структура в България да бъде оптимизирана като дейност.

Предложението е крачка напред. Разбира се трябва да мислим по-мащабно за структура, която цялостно да управлява водния сектор в България“, допълни той.

Караниколов посочи, че се разработват и допълнителни мерки по отношение на управлението на водите.

Държавният ВиК холдинг е навременна мярка, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на редовното правителствено заседание.

„Факт е, че са заделени средства, те са разпределени, но не се усвояват. Ако тези средства бяха усвоени своевременно, в момента нямаше да се налага да отделяме допълнителни средства, но по подобен начин стоят проблемите в цялата страна. Отделени са средствата, но не са усвоени“, допълни Димитров.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!