Лъчо Мозъка е вносител на текста, позволил седемкратно по-скъпите лекарства за частните болници

54b64022a56c4640b1cb72fba4080609

През 2019 година едно и също лекарство срещу рак на белия дроб е закупувано от 29 български болници на цени от 129 до 1063 лева.

Законовите промени, позволили седемкратната разлика в цената, са приети почти консенсусно от Народното събрание, между първо и второ четене през 2016 година, информира Дарик радио.

Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, след което отказа да уточни кой е внесъл промените, довели до драстичната разлика в цената, за която управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев съобщи тази събота в предаването „Седмицата”.

След като новината бе оповестена, здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще внесе промени в Закона за обществените поръчки, така че условията да са еднакви за всички лечебни заведения.

Вносител на текста в Закона за обществените поръчки, позволил седемкратна разлика в цената на едно и също лекарство, е депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Под предложението са се разписали и колегата му Данаил Кирилов, както и Хамид Хамид от ДПС.

Вносителите на законопроекта, позволил на частните болници да закупуват чрез здравната каса лекарства на много по-високи цени, стават ясни от стенограма от заседание на правната комисия, на което предложението е отхвърлено. Според Хамид частните болници от години провеждали обществени поръчки, без да има нужда от това, а аргументите за законовите промени са свързани с факта, че след като получат парите си по каса, тези лечебни заведения не разходват публичен ресурс.

„Ако вие сте собственик на частна болница и сте харесали скъпа немска апаратура, която е революционна за страната, сте длъжен да обявите поръчка. На другия ден обаче получавате оферта от китайска фирма, която доказва съотвествие в спецификациите с немския уред и вие сте длъжен да купите китайския апарат,“ аргументира се още Хамид по време на заседанието.

Срещу предложението се обявява Десислава Атанасова от ГЕРБ, тъй като според нея не е адекватно обществените поръчки да не важат за определени болници. Тя е категорична, че трябва да има равнопоставеност между всички търговски дружества. Хамид обаче репликира с идеята, че ако има равнопоставеност, то по тази логика частните болници не трябва да имат право да дават по-високи заплати от държавните и общинските.

В заключение Хамид изтъква, че няма частна болница, няма близки с частна болница, няма приятели с частна болница и нямало какво повече да се изяснява.

Предложението обаче не се приема от комисията с три гласа „за“ и пет „въздържали се.“ По-късно текстът е приет в пленарна зала.

Дарик

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...