В Албания и Македония с по-високи пенсии от нашите, в Босна – двойни

Дори в Албания и Македония пенсиите са по-високи от българските. В момента минимумът, който получават възрастните хора у нас е 219 лв. В Албания границата е макар и с лев отгоре, но страната е далеч от членство в ЕС и се движеше доста по-назад от нас икономически и при соца, и при капа. 306, 15 лв. е най-ниската пенсия пък в Северна Македония, също извън ЕС, или близо 50% над нашата. Както в.19 минути писа от мястото на събитието, още по-страшно за нас е, че в Босна и Херцеговина, където до неотдавна се водеха повече от 10 г. военни действия, а конфедерацията трудно сработва и до днес трите си части – сръбска, хърватска и албаноезична, минималната пенсия е почти двойна – 395,20 лв. Което е колкото най-близката до нашето ниво държава в ЕС – Румъния – 395, 85 лв. Още по-далеч са другите балкански членове на Евросъюза като Словения с нейния пенсионен минимум от 975 лв. или 500 евро.

В другите членове на ЕС на полуострова – приетата след нас Хърватия дава от 710 лв. нагоре на възрастните си граждани, а в южната ни съседка Гърция пенсиите за старост са над 780 лв., а за стаж тръгват от 877 лв. или над 4 пъти повече, отколкото в България. Не е утеха минималната пенсия в Сърбия от 175,34 лв., защото там, както и в другите ексюгорепублики още действа титовата система на безплатни лекарства за старите. Средната пенсия при сърбите – воювали сума години, е по-висока от средната у нас – 431,89 лв., сочи проучване на 24 часа. Без фондове от ЕС, дори Турция с огромното си население отделя минимум 392,02 земеделска пенсия, но от 556,71 лв. нагоре за останалите осигурявали се, нищо че страната от 3 години се води в икономическа криза. Има минимални прагове и за отделни професии – при държавните служители - 784,04 лв., при учителите е 936,84 лв, а при професорите е 2114,36 лв. най-ниска пенсия на месец. Най-малко 2546 лв. взимат работилите като директори в икономиката, а бившите заместник-министри получават от държавата поне 2825,6 лв.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...