9 от 10 града в Китай са със замърсени води

ПЕКИН - Подпочвените води на 9 от 10 китайски градове са замърсени или свръх експлоатирани, и може да отнеме стотици години преди да бъдат възстановени, съобщи официалната новинарска агенция на Китай Шинхуа.

В крайбрежните райони на Китай, свръх употребата на водни резервоари позволява на солената морска вода да се прелее в замърсената прясна вода, като същевременно пониженото подземно налягане от изчерпани водни резерви причинява масивно потъване на цялата нация.

Китай разполага с ограничени водни ресурси - по-малко от една трета от средното за света на глава от населението. Подпочвената вода е решаваща, тъй като тя предоставя до 70 процента от питейната вода.

Шинхуа цитира заместник-директора на Държавното управление за защита на околната среда Джанг Лижун: "Подпочвената вода сега е замърсена в около 90 процента от градовете на страната.".

Годините на поощряване на икономически растеж независимо от последствията бяха заплатени с околната среда на Китай, въпреки че нарастващото провинциално недоволство от замърсените води и природа накара Пекин да насърчава „по-чист” икономически растеж.

Но тъй като някои водоносни слоеве са на възраст от около 20 000 години - и много около столицата Пекин съхраняват вода от 1 000 години - Китай не може да си позволи да продължава да отлага мерките срещу замърсяването.

"Замърсените повърхностни води могат бързо да се пречистват," – се цитира от Шинхуа експерта по водите Ма Джун - "но на подземните води им трябва невъобразимо повече време за да се пречистят. Предпазните мерки са всичко, което можем да направим.".

Потъването също може да стане главен икономически проблем.

Сред най-засегнатите градове са финансовия център Шанхай и пристанището Тянджин, които според изследване на китайското Министерство на Земите и Ресурсите са потънали повече от два метра от началото на 19-ти век.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...