9 от 10 града в Китай са със замърсени води

ПЕКИН - Подпочвените води на 9 от 10 китайски градове са замърсени или свръх експлоатирани, и може да отнеме стотици години преди да бъдат възстановени, съобщи официалната новинарска агенция на Китай Шинхуа.

В крайбрежните райони на Китай, свръх употребата на водни резервоари позволява на солената морска вода да се прелее в замърсената прясна вода, като същевременно пониженото подземно налягане от изчерпани водни резерви причинява масивно потъване на цялата нация.

Китай разполага с ограничени водни ресурси - по-малко от една трета от средното за света на глава от населението. Подпочвената вода е решаваща, тъй като тя предоставя до 70 процента от питейната вода.

Шинхуа цитира заместник-директора на Държавното управление за защита на околната среда Джанг Лижун: "Подпочвената вода сега е замърсена в около 90 процента от градовете на страната.".

Годините на поощряване на икономически растеж независимо от последствията бяха заплатени с околната среда на Китай, въпреки че нарастващото провинциално недоволство от замърсените води и природа накара Пекин да насърчава „по-чист” икономически растеж.

Но тъй като някои водоносни слоеве са на възраст от около 20 000 години - и много около столицата Пекин съхраняват вода от 1 000 години - Китай не може да си позволи да продължава да отлага мерките срещу замърсяването.

"Замърсените повърхностни води могат бързо да се пречистват," – се цитира от Шинхуа експерта по водите Ма Джун - "но на подземните води им трябва невъобразимо повече време за да се пречистят. Предпазните мерки са всичко, което можем да направим.".

Потъването също може да стане главен икономически проблем.

Сред най-засегнатите градове са финансовия център Шанхай и пристанището Тянджин, които според изследване на китайското Министерство на Земите и Ресурсите са потънали повече от два метра от началото на 19-ти век.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Научете за преследването на Фалун Гонг от комунистическата партия

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...

Събития+      Открития+      Фалун Гонг      Китай      Наследство