Доклад на ЕК за България: Ниско качество на здравеопазването, големи разходи за лекарства

България е на последно място в ЕС по продължителност на живота, тревога предизвиква ниската преживяемост от онкологични заболявания.

Това каза представителят на Европейската обсерватория за здравни политики Ане Шпрангер при представянето на Здравния профил на България и придружаващия доклад на ЕК пред журналисти, пише OFFNews.

Разходите за лекарства са необичайно високи – 43% от публичните средства, подчерта тя.

България е на последните места по качество на здравеопазването в Европа. Болничният престой в страната ни (5 дни) е два пъти по-кратък в сравнение с другите европейски държави, посочи Шпрангер и добави, че процентът на хоспитализации е двойно по-голям в сравнение с ЕС.

Доплащането от страна на пациентите е на едно от най-високите нива в ЕС, като само 52% от средствата са публични, гласи друга констатация в доклада.

Разходите за здравеопазване в България на глава от населението – 1300 евро, са най-ниските в страните от ЕС. Продължителността на живот в страната ни е най-ниска сред европейските държави, изпреварва ни и Румъния, с която допреди две години показателите ни са били еднакви.

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания и от исхемична болест на сърцето е висока, така е и в останалите държави, но там се отчита намаляване, отчете Шпрангер.

Според доклада у нас тютюнопушенето сред възрастните е най-високото в ЕС, широко разпространено е и сред подрастващите.

Все по-малко хора се обхващат с ваксини, особено срещу морбили, въпреки задължителните имунизации.

Близо 10% от хората не са здравноосигурени, каза още експертът и подчерта, че една четвърт от неосигурените не плащат, защото не вярват в системата. Друга група, основно от ромски произход, дори няма документи за самоличност.

Близо 14% от населението ни няма добър достъп до медицинска грижа.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...