ДПС било продукт на комунистите и турските служби

Движението за права и свободи (ДПС) е продукт на Българската комунистическа партия (БКП) и на турските специални служби. Това заяви председателят на Общонародния комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ) Минчо Минчев в предаването “Коритаров Live” по Нова телевизия. Той обясни, че решението за създаването му е взето от Андрей Луканов и Александър Лилов. Те си правеха сметката, че това движение ще допринесе за създаването на удобна опозиция, ако успее да консолидира гласовете на българските турци, допълни той.

По същото време са направени и справки с висши офицери от Първо главно управление на Държавна сигурност за това дали е удачно да се създаде партия на етническа основа, заяви още Минчев. Отговорът им е бил, че това е “много погрешна стъпка, която може да има непредвидими последици за България”. Според Минчев Андрей Луканов е поискал тази организация да бъде запълнена от агентура, с която бившата Държавна сигурност е разполагала. Той припомни, че от 23 депутати на ДПС във Великото народно събрание, 15 са били агенти на службите.

Документ от 19 март 1991 г., внесен на закрито заседание на Министерския съвет, показва, че ДПС е получавало много силна подкрепа от Турция. В него пише, че първите контакти на Ахмед Доган и упълномощени от него лица с официални турски представители датират от пролетта на 1990 г. Чрез дипломатическите си представителства у нас пък Турция упражнявала политическо ръководство върху Централното оперативно бюро на ДПС и депутатите на движението.

Били известни 145 случая, при които 34 членове на Централния съвет на ДПС, регионални активисти се срещали със служители на турското посолство у нас и турските генерални консулства в Пловдив и Бургас. Така дипломатите получавали информация за определени лица, които представляват интерес за турските специални служби, следят развитието на процесите и тенденциите сред турската етническа общност, българомохамеданите и циганите. Те получавали данни от поверителен характер за работата на Великото народно събрание, президентството и Министерския съвет.

На 12 юни 1990 г. пред политическия съветник Калеф Калъч Ахмед Доган е заявил: "Аз съм човек на делото. Посветил съм се на борбата за права на турското население. По-скоро ще заложа главата си, отколкото да отстъпя и милиметър от постигането на тези права. Това е съдържанието на действията ми, първата ми мисия. Непосредствено свързана с нея е и втората ми мисия - да направя всичко, за да може у помаците да се изгради турско самосъзнание. Това са хора изключително предани на своята религия и вярващи, че са турци. Аз съм длъжен да ги науча на турски език и да ги приобщя към турската нация."

В документа пише, че към 1991 г. под контрола на ДПС има 80 еднолични фирми на български турци, движението разполага с 3 милиона лева в основаната от него “Агробизнесбанк” – Пловдив на Христо Данов и Христо Александров. Хората на Доган имали собствени сметки и в банките "Електроника", "Баериш булгариш хенделсбанк" – Мюнхен и други. В документа пише, че ДПС разчита да привлече значителни турски и арабски капитали в България и чрез "Агробизнесбанк" да участва в приватизирането на редица клонове от селското стопанство.

ДПС е инструмент, чрез който Турция постига своите последователни стратегически цели в България, коментира Минчо Минчев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Всеки Ден

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...