Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Редовната къщна работа пази жените от рак на гърдата

Редовната къщна работа пази жените от рак на гърдата

Домакинските задължения намалявали риска от рак на гърдата по-добре от всякакви други физически упражнения

Британски учени стигнаха до извода, че чистенето на къщата и грижите за домакинството, са едни от най-полезните за здравето на жените физически упражнения. В хода на мащабно международно изследване, спонсорирано от организацията Cancer Research UK, се оказало, че редовната къщна работа намалява риска от рак на гърдата при жените от всички възрастови групи, докато всички видове физически упражнения могат да помогнат в това отношение само на жените, достигнали менопаузата, посочва BBC News. При младите жени коварното заболяване се среща значително по-рядко, но пък по-често завършва с летален изход.

Фактът, че редовните физически натоварвания намаляват риска от рак на гърдата и редица други онкологични заболявания се знае отдавна, но досега учените не се занимавали с изследвания, именно какъв тип физическа активност би бил най-полезен в това отношение.

В изследването, проведено от сътрудници на Британския институт за борба с рака, участвали 200 000 жени на различна възраст от 9 държави в Европа. Наблюдението на здравословното състояние на участничките продължило средно 6,4 години, като за този период от време рак на млечната жлеза бил открит при 3 423 от тях.

По данни на учените, практически всички форми на физическа активност водят до намаляване на риска от рак на гърдата при жените достигнали възрастта на менопаузата, но не оказват съществено влияние върху честотата на заболяването при по-младите жени.

Редовната домакинска работа обаче намалявала съществено риска от рак при участничките от всички възрастови групи. При грижещите се редовно за къщата жени преди критическата възраст, рискът от появата на рак на гърдата бил с 30% по-малък, а при домакините достигнали менопаузата – с 20% по-нисък. Жените, участвали в изследването, отделяли средно 16-17 часа седмично за чистене, готвене, оправяне, пране и други грижи за домакинството.

Според един от авторите на проучването, д-р Лесли Уокър (Dr Lesley Walker) от Cancer Research UK, физическите натоварвания при къщната работа са по-малко интензивни, отколкото заниманията със спорт, но за сметка на това са по-редовни. Това кара специалистите да заключат, че именно редовността на различните видове физическа активнвост е най-важният фактор в профилактиката на онкологичните заболявания.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!