Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Русия може сама да построи "Северен поток 2". Меркел: Не подкрепяме санкциите на САЩ

Германия не подкрепя екстериториалните санкции, наложени от САЩ срещу „Северен поток 2“. Германия не вижда едностранна зависимост от Руската федерация заради доставките на газ. Това заяви канцлерът Ангела Меркел на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин след днешната им среща в Кремъл. Путин не се съмнява, че Русия ще може самостоятелно да завърши проекта „Северен поток 2“ и газопроводът ще заработи. В същото време той призна, че завършването на строителството ще бъде отложено за няколко месеца, но той се надява газопроводът да заработи до края на 2020-а или началото на следващата година, предаде ТАСС.

Руската федерация ще завърши газопровода "Северен поток 2" дори, ако се наложи и сама, съобщи президентът Владимир Путин сред срещата си с германския канцлер Ангела Меркел. Меркел е в Москва на еднодневно посещение по покана на Путин, предава ТАСС.

"Да, със сигурност ще можем да завършим [газопровода] самостоятелно, без да се налага да участват чужди партньори. Времето е единственият въпрос, който възниква в това отношение", съобщи Путин на съвместна пресконференция с Меркел.

Президентът на Руската федерация все пак призна, че е възможно да се наложи завършването на строителните работи по газопровода да се забавят с няколко месеца. "Надявам се до края на тази година или през първото тримесечие на следващата година работата да бъде завършена и газопроводът да заработи", уточни Путин.

Русия оценява позицията на Германия в подкрепа на проекта "Северен поток 2", добави той. "Отношенията между Русия и Германия включват редица големи съвместни проекти в областта на енергетиката. Ние високо оценяваме отговорната позиция на правителството на Германия в подкрепа на "Северен поток 2 ", завърши Путин.

От своя страна германският канцлер изрази надежда, че проектът ще бъде реализиран и заяви, че Германия продължава да го поддържа. Меркел също така каза, че Берлин отхвърля екстериториалните санкции на САЩ по отношение на Северен поток 2 и подчерта, че това е търговски проект.

Меркел заяви, че Русия и Германия поддържат интензивни икономически отношения, независимо от някои усложнения, като например запазените санкции по отношение на Русия.

През декември 2019 г. Сенатът на американския Конгрес одобри законопроект за бюджета на отбраната за фискалната 2020 г., в който администрацията на САЩ се задължава да въведе ограничителни мерки по отношение на газопроводите Северен поток 2 и Турски поток. На 11 декември този документ бе гласуван и в Камарата на представителите на Конгреса, а на 20 декември го подписа президентът Доналд Тръмп. На следващия ден базираната в Швейцария компания Олсийз, която полага тръбите на Северен поток 2, заяви, че преустановява работа по проекта, припомня ТАСС.

Германският канцлер приветства признанията на Иран, че е свалил погрешка украински пътнически самолет в Техеран и призова за изчерпателно разследване на катастрофата.

"Добре е, че отговорните за това са вече известни и мисля, че всичко трябва да бъде направено, заедно със страните, чиито граждани загинаха, за да се намерят решения, да се изяснят нещата по един изчерпателен начин и да се обсъдят последиците. Днес беше направена една важна стъпка", заяви Меркел.

За иранската ядрена програма Меркел каза, че е нужно да се съхрани иранската ядрена сделка, сключена преди пет години.

Путин също заяви, че Русия и Германия са за по-нататъшно реализиране на тази сделка, което е важно не само за региона, но и за целия свят.

Руският президент освен това предупреди, че мащабен военен конфликт в Близкия изток би довел до катастрофа.

За друг, продължаващ вече близо десетилетие конфликт, този в Сирия Путин каза, че Русия и Германия са съгласни, че няма алтернатива за уреждане на тази криза.

Сред конфликтите, за които са говорили Путин и Меркел в Москва, е бил и този в Украйна. Путин заяви, че Минските споразумения за Украйна си остават единствената основа за уреждане на този конфликт. Той допълни, че подобно е мнението и на Меркел, предаде ТАСС.

Източник: dnes.dir.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!