За чехите достойна заплата означава най-малко 2413 лева месечно – А за ВАС?

31 463 крони, тоест 2413 лева месечна брутна заплата е необходима за достоен живот в Чешката република.

В столицата Прага е по-скъпо и затова там е необходима заплата от 36 850 крони (2825 лева), показват изчисленията на Социологическия институт към Чешката академия на науките.

Подобни суми покриват всички обичайни разходи за храна, жилище, облекло, транспорт, медицински грижи, образование, отдих и отделянето на малки спестявания за непредвидени ситуации.

Статистическите данни показват, че средната работна заплата в страната е 33 697 крони - 2584 лева.

Към момента обаче половината от населението в Чехия не получава толкова пари и е с месечна брутна заплата под 29 549 крони - 2266 лева.

Сред гражданите на Чехия, които не получават достойна минимална заплата, обикновено става въпрос за представителите на нискоквалифицирани професии. Но често и за жените - те печелят средно с 20% по-малко от мъжете, коментира пред чешкото обществено радио експертът от фондация "Фридрих Еберт" Катержина Смейкалова.

Източник: offnews.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.lentata.com/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни