Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дейвид Хейл: Русия не спира с агресивното си поведение. Договорихме 10-годишна пътна карта за сътрудничество в отбраната, която ще помогне за модернизация на отбранителните способности на България срещу

.
Дейвид Хейл

Дейвид Хейл: Силата на България зависи от нейната демокрация

„Приветстваме България, че се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви пред БНР Дейвид Хейл – заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси.

Пред „Хоризонт“ той коментира започналия Стратегически диалог между САЩ и България, енергийни теми, както и наболели международни проблеми.

Висшият американски дипломат Дейвид Хейл даде интервюто, след като в Истанбул тържествено беше открит газопроводът „Турски поток“. Главни роли на церемонията играха президентите на Русия и на Турция - Владимир Путин и Реджеп Ердоган. А за второстепенните бяха поканени премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич - като лидери на страните, през които руски газ ще достига до Европейския съюз и с посредничеството на Турция.

В същото време в София беше дадено началото на Стратегически диалог между правителствата на България и САЩ. Начело на американската делегация трябваше да бъде именно Дейвид Хейл - Дейвид Хейл - дипломат с най-високия ранг в Съединените щати, бивш посланик в Йордания, Ливан и Пакистан, а също и бивш специален пратеник за близкоизточния мир. Заради напрегнатата международна обстановка обаче той се оказа възпрепятстван да пристигне в България.

„Нека първо се извиня, че не можах лично да дойда в София за диалога, както планирах. Но ситуацията в Иран и Ирак наложи в последния момент да остана тук във Вашингтон“, каза той. И продължи: 

„Стратегическият диалог, който водим тази седмица с България, е в светлината на стратегическото географско положение на България в Югоизточна Европа. България е на източния фланг на НАТО, до Близкия изток е - наистина много важна страна за европейската стабилност и сигурност, както и за американската визия за бъдещето на Европа. Това е една от причините да искаме да бъдем партньори на България, включително със структурите за сигурност. Разговорите ни засегнаха тази тема, както и модернизацията на тези структури“. „Постигнахме добър напредък. Посланик Мустафа ме информира за резултатите и ние смятаме, че сътрудничеството ни ще се задълбочава все повече. Нека посоча някои от нещата, които постигнахме: договорихме 10-годишна пътна карта за сътрудничество в отбраната, която ще помогне за модернизация на отбранителните способности на България срещу каквито и да било заплахи и ще подобри оперативната съвместимост в рамките на НАТО“. 

„Второ - приветстваме обявеното от премиера Бойко Борисов решение България да придобие 20 процента дял от собствеността на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Мисля, че това е голямо постижение, което ще подобри енергийната диверсификация на Балканите“. 

„И трето - договорихме се да продължим да работим заедно по отношение на 5G телекомуникационни мрежи с цел да има свободна и честна конкуренция и България да е защитена от пробиви и злонамерени манипулации чрез 5G технологиите“. 

„Така че - очакваме надграждане след отличната среща на премиера Борисов и президента Тръмп миналата година и диалогът да продължи - за сигурността, отбраната, енергетиката, търговията, върховенството на закона, регионални въпроси и други“.

Той коментира и отношенията с Русия: Бих казал, че е конкурент - доста твърд, понякога изобретателен - но конкурент. Президентът Тръмп многократно дава да се разбере, че ние сме за по-добри отношения с Русия. Държим отворена вратата към диалога. Аз лично имах дълги разговори с моя руски колега. Поддържаме канали за комуникация по отношение на Украйна, Сирия, Северна Корея, контрола върху въоръженията, Близкия изток като цяло, двустранни въпроси. 

Фундаментален проблем е обаче, че Русия не спира с агресивното си поведение. Това е голямото препятствие пред подобряването на отношенията ни. Разочароващо е. Руското правителство не желае да поеме отговорност за агресивните си действия и не променя поведението си. А това води до международна изолация, от която Русия страда, но може да обвинява само себе си за нея. 

Хейл се спря и на отношенията с Иран: Поредица от важни събития се случиха през последните седмици. Те показаха, че Иран и подкрепяни от Иран групировки подкопават сигурността на нашите приятели и съюзници и застрашават интересите на Съединените щати и живота на американците там. Драстично не зачитат суверенитета на Ирак и безопасността и сигурността на иракчаните и на американските и другите участници в силите на международната коалиция. 

Отдавна предупреждаваме за опасността от това поведение на Иран за региона. И призоваваме за единно противодействие на тези заплахи - за силни възпиращи мерки. Дадохме и ясно да се разбере, че няма да търпим нападения срещу американци. Това се случва тази седмица. Решени сме да браним нашите хора и интереси. Както каза президентът Тръмп - изглежда иранците отстъпват, но ние оставаме бдителни.

Успоредно с това крайната ни цел е да намерим път към преговори и мир с Иран. И да разсеем всички различия и заплахи от Иран в региона.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!