Плевнелиев яко обърка палачинките за ”Турски поток” и АЕЦ ”Белене”, US-дипломатът Хейл бил неточен – дали не настъпи и мотиката?

.

Росен Плевнелиев

Дейвид Хейл: Русия не спира с агресивното си поведение. Договорихме 10-годишна пътна карта за сътрудничество в отбраната, която ще помогне за модернизация на отбранителните способности на България срещу

Трябва да се радваме за ”Блакански поток” и САЩ като добри приятели трябва да се радват за нас. Американски дипломат може да допусне грешка с изказване, че не вижда защо според дипломата тръба, която минава през Европа е лоша, коментира пред БНТ президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев. Той защити и строителството на АЕЦ ”Белене”.

По думите му, американците са наши стратегически приятели и ако искат да ни помогнат, те трябва да подкрепят една историческа промяна. България за първи път в своята история направи дълбока реформа в енергийния сектор и газовия сектор.

Относно това, дали попадаме ли в санкции на САЩ, Плевнелиев обясни, че в "Южен поток" тръбите са били руски и Русия можела да ни прегази със своите тръби, но сега тръбите са наши.

Това не е само геополитически проект, но и пазарен проект, ние ще преценяваме каква газ да минава. Трябва да защитим своите интереси, смята политикът.

България строи тръби към всички съседи, може да купува и да продава от и на всички и създаваме газова борса, вече няма един монополист, добави той.

Плевнелиев коментира и АЕЦ "Белене", той "винаги съм бил против АЕЦ "Белене", ако не се направи на пазарен принцип и ако се прави с държавни пари."

Но с новата зелена сделка на Европа и отварянето на нови пазари, електрически коли и за да затворим ТЕЦовете и изчистим въздуха ни трябва електричество и за да преминем към чиста енергия ние трябва да се откажем от въглищата, обясни той.

Копаем въглища с ниско качество, които замърсяват, България има амбицията да изчисти въздуха за децата си и да преквалифицира миньорите. Българските политици трябва да са честни и да кажат, че с въглища не може и може АЕЦ и именно за това по-доброто решение, но ако стане на пазарен принцип, обясни Плевнелиев.

За напрежение в Близкия изток, то обясни, че за първи път се създава ситуация, в която сътрудниците и партньорите на САЩ не знаят какво се случва, САЩ не се консултира и правят едностранно каквото си искат. "Тръмп действа импулсивно, донякъде непрогнозируемо и това създава огромен проблем".

Не може просто така да решиш да убиеш някакъв ирански генерал, при Обама е различно, защото Осама Бин Ладен е издирван и признат терорист. Касем Солеймани не е присъствал сред имената на организаторите на атентата в Сарафово, Бургас посочи Плевнелиев и добяви, че е виждал документите и там има други имена.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...